Насловна Друштво Neophodno ojačati sistem Civilne zaštite

Neophodno ojačati sistem Civilne zaštite

12.5 C
Foča

Sistem civilne zaštite u Srpskoj neophodno je unaprijediti, ali i decentralizovati i ojačati lokalne kapacitete koji imaju veliku odgovornost prilikom djelovanja u zaštiti i spasavanju od prirodnih i drugih nesreća. Istakao je ovo direktor Republičke uprave Civilne zaštite, Veselko Elez. koji je povodom 1. Marta, Svjetskog dana civilne zaštite posjetio Odsjek civilne zaštite opštine Foča.
Elez smatra da je lokalne štabove civilnih zaštita u Srpskoj neophodno unaprijediti i dodatno opremiti kako ne bi dolazilo do propusta ili slabosti ovog sistema u vanrednim situacijama.
-Time bi kompletan sistem Civilne zaštite RS bio znatno efikasniji, a to podrazumijeva, novu opremu, kadar, edukaciju-rekao je Elez i naglasio nemjerljiv doprinos Fočaka prilikom spasavanja tokom majskih poplava.
Odsjek Civilne zaštite u Foči čine profesionalni vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice i dobrovoljnog vatrogasnog društva, specijalna jedinica WOLF, spelelološko društvo “Ursus Peleus” i brojni drugi subjekti koji su uvijek spremni da djeluju u vanrednim situacijama i pomažu stanovništvu. U svom dnevniku rada u prošloj godini upisali su brojne akcije spasavanja, ali i redovne aktivnosti. Gašenja požara, deminiranje, uređivanje grada, samo su neke od njih.
-Svoju veliku spremnost i humanost pokazali smo prilikom majskih poplava, kada smo zajedno sa sugrađanima pružili svu neophodnu pomoć ugroženom stanovništvu u Doboju, Bijeljini, Šamcu i Šekovićima, a prikupili smo pomoć u vrijednost od 85.000 maraka-rekao je šef Odsjeka Civilne zaštite u Foči, Čedo Zelović.

civilna
On je dodao da će se u narednom periodu truditi da dodatno osposobe jedinice Civilne zaštite, ali i, u skladu sa mogućnostima i sredstvim,a da obuče i povjerenike po mjesnim zajednicama.
-Trudićemo se da sve svoje aktivnosti nastavimo, a posebno da povedemo računa o nelegalnoj gradnji u priobalnim područjima, odnosno da upozorimo stanovništvo na sklanjanje materijalnih dobara u ovim područjima-rekao je Zelović.
Odsjek civilne zaštite u Foči suočen je sa nedostatkom ljudstva, sredstava, ali i savremene opreme koji su im potrebni da bi svoje aktivnosti podigli na još viši nivo. Načelnik opštine Foča Radisav Mašić, osim čestitki upućenih Civilnoj zaštiti za brojne aktivnosti iuspješno obavljene zadatke, obećao je i pomoć.
-Mi ćemo nastaviti da pomažemo Civilnu zaštitu kroz redovna budžetska sredstva, da ona bude što opremljenija, a njene jedinice mobilnije i da mogu da odgovore svim zadacima-rekao je Mašić.
Elez je u Foči najavio da će lokalni štabovi civilnih zaštita u Srpskoj uskoro dobiti savremenu opremu kroz sredsva prekograničnog projekta sa Crnom Gorom.

Посљедњи текстови

За произвођаче млијека у Фочи обезбијеђене стеоне јунице

Реализацијом пословног плана „Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми на подручју Херцеговине, Романије и Подриња“, седам произвођача млијека из...

Градска пијаца у новом руху

У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца, која је, након што је дуго времена била оронула и прилично запуштена, синула...

Дом здравља: Нагло захлађење проблем хроничним болесницима

На сјеверној земљиној полулопти данас је почела јесен. Почетак јесени доноси и ниже јутарње температуре и честу појаву здравствених проблема за хроничне...

Сутјеска-Модрича сутра на Арена спорт ТВ

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Алфа Модричу у деветом колу Прве лиге Републике Српске, а утакмицу ће преносити спортски телевизијски канал...

Реконструисана градска пијаца: Отварање сутра у 8.00 часова

Представници Општине Фоча и швајцарске организације „Каритас“, отвориће сутра у 8.00 часова реконструисану градску пијацу. Степениште, тротоари, ограда и...