Насловна Друштво Омбудсман Српске: Уложити напоре у очувању здравља дјеце

Омбудсман Српске: Уложити напоре у очувању здравља дјеце

10.2 C
Foča

Институција омбудсмана за дјецу Републике Српске позвала је надлежне у систему, али и појединце, да у вријеме ванредне ситуације због вируса корона посебну пажњу обрате на дјецу као једну од најосјетљивијих категорија друштва, те уложе додатне напоре како би њихово физичко и ментално здравље остало нетакнуто.

Из ове институције поручују да надлежни треба да развију и упуте поруке које су оријентисане на дјецу на њима разумљивом језику, али и да се родитељима омогући стручна помоћ и подршка о томе како да разговарају са дјецом о новонасталој ситуацији, како да проводе слободно вријеме и како да га квалитетно организују.

-Све мјере заштите које сви морамо да поштујемо ових тешких дана нису утицале само на промјену свакодневног живота нас одраслих, него се и дјечији свијет такође измијенио из темеља. Затворени су у кућама, без редовних одлазака у вртиће, школске клупе, дружења и игре са вршњацима, без примјереног социјалног контакта- саопштено је из Институције омбудсмана за дјецу Републике Српске.

У саопштењу се наглашава да дјеца свакодневно могу да чују велики број информација о томе да је Свјетска здравствена организација прогласила стање пандемије, да је Влада Републике Српске донијела одлуку о увођењу ванредне ситуације и увела полицијски час, те ограничила кретање за грађане старије од 65 година, или да је вирусом корона заражено више од 100 грађана, да су школе и вртићи затворени, а дјечија игралишта празна.

Омбудсман за дјецу поручује да се не смије заборавити чињеница да су дјеца посебно осјетљива категорија и да они траже одговоре у вези са новонасталом ситуацијом, траже објашњења, осјећају анксиозност и страх за будућност.

-Иако то можда видно не испољавају, дјеца сигурно имају страх од информација којима су изложена, страх да се неко од њихових старијих укућана и рођака или они сами не заразе новим вирусом, а поједина и не разумију шта се то дешава-наведено је у саопштењу.

Омбудсман за дјецу истиче и значај текстова и информација који се налазе на званичним порталима свих надлежних органа и служби како на републичком, али и на локалном нивоу, те поздравља активности надлежних ресора и кризних штабова и истиче да је у овој ванредној ситуацији дјеци омогућено право на образовање, као једно од основних права дјеце загарантовано УН Конвенцијом о правима дјетета.

-Влада Републике Српске на челу са ресорним министарством, Просвјетно-педагошки завод, јавни РТВ сервис, школе, учитељи, наставници, професори, медији и родитељи уложили су максималан напор да се настава на даљину организује и на тај начин настави наставни процес- подсјетили су из Институције омбудсмана за дјецу.

У свакодневним контактима са актерима процеса наставе, Омбудсман за дјецу има прилику да се увјери колико је то важно и дјеци и родитељима и наставницима.

У саопштењу је наглашено и да је Друштво психолога Републике Српске на позив Министарства здравља и социјалне заштите Српске, у сврху подршке грађанима у превазилажењу ове кризе, формирало стручни тим психолога-психотерапеута који ће телефонским путем пружити помоћ свима који имају проблема са превазилажењем ове ситуације.

-Отворена је бесплатна линија ‘плавог телефона’ у термину од 9.00 до 17.00 часова за све заинтересоване грађане, а број је 080-05-0305″-наведено је у саопштењу.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...