Naslovna Društvo Opštinski štab za vanredne situacije: Građani poštuju propisane mjere, zahvalnost donatorima

Opštinski štab za vanredne situacije: Građani poštuju propisane mjere, zahvalnost donatorima

10.8 C
Foča

Opštinski štab za vanredne situacije uputio je otvoreno pismo građanima Foče:

U opštini Foča nema zaraženih virusom korona i to je najznačajnija činjenica u ovoj teškoj situaciji.

Opštinski štab za vanredne situacije je, u cilju sprečavanja i širenja virusa ,a  u skladu sa zaključcima Republičkog štaba, preduzeo niz mjera u cilju suzbijanja i širenja pandemije.

Zahvaljujemo svim građanima koji se dosljedno pridržavaju tih mjera jer time, prije svega, doprinose svom zdravlju i zdravlju svih građana.

Pozivamo građane da i dalje poštuju sve mjere koje donosi Štab i da to rade dosljedno i odgovorno, imajući na umu da će ova situacija potrajati i da nam treba strpljenje i upornost.

U cilju pomoći sugrađanima koji su stariji od 65 godina, kojima je izlazak iz kuće zabranjen, kao i licima koja su u stanju socijalne pomoći, Štab je posredstvom volontera opštinske Civilne zaštite, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, organizovao pružanje pomoći.

Pozivamo predsjednike mjesnih zajednica, a posebno predsjednike Zajednica etažnih vlasnika, kao i sve stanare, da vode računa o licima u svojim zgradama i svom komšiluku, kojima je pomoć neophodna.

Sve mjere koje smo donijeli ostaju na snazi do daljnjeg i pozivamo sve koji su odgovorni da poštovanje tih mjera kontrolišu, da budu dosljedni u njihovoj primjeni.

Ovo se posebno odnosi na poštovanje naredbe o zabrani kretanja za lica koja su pod nadzorom. U primjeni te mjere moramo biti rigorozni, jer se takvo neodgovorno ponašanje ne smije tolerisati.

Za lica koja ne poštuju naredbu o izolaciji pripremili smo smještaj – karantin u Omladinskom sportskom centru “Partizan”, koji će od sutra biti na raspolaganju,  kao i karantin u Klubani fudbalskog kluba “Sutjeska”.

S obzirom da je nabavka maski otežana, Opština je preduzela mjere da u narednih nekoliko dana stigne dovoljno maski za sve naše potrebe. Danas će maske dobiti pripadnici policije, a sutra i narednih dana, maske će dobiti i članovi Štaba, zaposleni u Domu zdravlja i Obdaništu, šalterski i drugi radnici u Opštini, zaposleni u Pošti, članovi radnog voda, zaposleni  u KP” Komunalac” , preduzeću “Izvor” i dr.

Zahvaljujemo se svim našim sugrađanima koji na bilo koji način pomažu da se ova situacija prebrodi.

Ističemo neke primjere: firma „Pavgord“, je stavila na raspolaganje sve svoje kapacitete, od Hotela pa dalje, Nova banka kupuje važan aparat za Bolnicu,  firma “Boletus“ donira 7.000 maski i određene količine alkohola, pomoć je ponudila firma “Siming trejd”, pekare “Kroasan” i “Moja pekara” doniraju hljeb socijalno ugroženim, šnajderica Gordana Trifković besplatno šije maske, Kazneno-popravni zavod šije maske, Dobrovoljno vatrogasno društvo  je stavilo na raspolaganje vozila i pomoć svojih članova, volonteri su se stavili na raspolaganje i obavljaju važan posao.

Primjera je puno i uvjerenja smo da će ih biti još više.

Zahvaljujemo svima, koji na bilo koji način,  pomažu u ovoj zajedničkoj borbi.

Opštinski štab za vanredne situacije odaje posebnu zahvalnost svima onima koji svakodnevno, direktnom aktivnošću na terenu doprinose suzbijanju epidemije virusa korona.

To se, prije svega, odnosi na ljekare i medicinsko osoblje Doma zdravlja i Univerzitetske bolnice Foča, zatim pripadnicima Policijske uprave Foča, radnicima koji rade na dezinfekciji javnih površina i prostora u gradu i naseljima Brod na Drini i Miljevina, inspekcijskim službama, zaposlenim i volonterima opštinskog Crvenog krsta, civilnoj zaštiti, Centru za socijalni rad, zaposlenim u “Izvoru” i “Komunalcu”, vatrogascima, kao i svima onima koji na radnom mjestu daju svoj doprinos, kao što su apotekari, radnice na kasama, prodavci i brojni drugi koji, svako na svom mjestu, doprinose da život funkcioniše.

Zahvalnost i novinarima i medijskim kućama, jer su korektnim i objektivnim informisanjem doprinijeli i doprinose da građani budu objektivno i pravovremeno obaviješteni, što je u ovoj situaciji izuzetno važno.

Opštinski štab za vanredne sitacije poziva sve privrednike naše opštine da se solidarno uključe u akciju doniranja sredstava za nabavku medicinskih aparata – respiratora, koji su neophodni našoj bolnici. Opština će se uključiti u tu akciju.

Pozivamo građane koji to mogu da u predstojećoj proljetnoj sjetvi obrade i zasiju što više površina. Opština je obezbijedila da svi tržni viškovi budu otkupljeni po tržišnim cijenama.

I na kraju, Opštinski štab za vanredne situacije poziva sve građane naše opštine da se dosljedno pridržavaju donesenih mjera i da na taj način doprinesu očuvanju svog zdravlja, zdravlja svojih porodica, svojih prijatelja i svih građana.

Disciplinom i odgovornošću pobijedićemo nevidljivog neprijatelja i zato su nam solidarnost, međusobna briga, poštovanje, razumijevanje i odgovornost najpotrebniji.

Brinite o svom zdravlju – ne izlazite iz kuće!

Komandant
Opštinskog štaba za vanredne situacije
Radisav Mašić

Poslednji tekstovi

Britanski ambasador Fild i načelnik Mašić uručili pomoć starim licima

Ambasador Velike Britanije u BiH Met Fild i načelnik opštine Foča Radisav Mašić posjetili su danas četiri fočanske porodice i uručili im...

Poštuj tuđe, studiraj svoje – studiraj srpski jezik

Dragi maturanti, vi se trenutno nalazite na najvećoj životnoj prekretnici. Završavate jedan zanimljiv i uzbudljiv period svog života i pred vama se...

Anastasija Ćorović i Rade Krunić među 150 nominovanih za nagradu „Večernjakov pečat“

Među 150 poznatih ličnosti iz svijeta umjetnosti, politike i sporta u konkurenciji za nagradu „Večernjakov pečat“, koju dodjeljuje „Večernji list“ našla se...

OO SDS Foča: Zašto se sjednica lokalnog parlamenta održava u sali Gradskog pozorišta?

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Foča u saopštenju dostavljenom medijima postavio je pitanje načelniku Opštine  i predsjedniku Skupštine Opštine zašto se sjednica...

Sjednica fočanskog parlamenta nakon tromjesečne pauze

Nakon tromjesečne pauze, zbog vanrednog stanja i mjera zaštite od virusa korona, sjednica fočanskog parlamenta biće održana idućeg četvrtka, 4. juna, najavljeno...