Насловна Друштво OŠ "Sveti Sava": Reciklaža u funkciji očuvanja prirode i podsticanja maštovitosti

OŠ “Sveti Sava”: Reciklaža u funkciji očuvanja prirode i podsticanja maštovitosti

30 C
Foča

U reciklažnom maskenbalu OŠ „“Sveti Sava“ ulicama Foče šetali su grozdovi od balona i od korneta za jaja, semafori, roboti i magične kocke od kartonskih kutija, jesenje lišće i jarko sunce, blješteće rakete od folije i mnoštvo drugih kreativnih izraza djece i njihovih nastavnika i vaspitača.

U maskenbalu je učestvovalo više stotina učenika centralne i područnih škola iz Miljevine i Dragočave, kao i djece iz Vrtića „Čika Jova Zmaj“.

Maskenbal je tradicionalno organizovan u okviru Nedjelje djeteta, a drugu godinu zaredom imao je reciklažni karakter, čime ova fočanska škola nastoji da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine ponovnim korišćenjem već upotrebljenih materijala, kao i na važnost razvoja kreativnosti kod učenika.

Đaci, nastavnici, djeca iz vrtića i vaspitači osmislili su zanimljive i maštovite maske od kartona, plastičnih kesa i flaša, novinskog papira i drugih materijala.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Jelena Čančar kaže da žele na ovaj način da ukažu da se razni otpad može ponovo iskoristiti.

„Na taj način razvijamo i kreativnost kod djece. Osim što skrećemo pažnju na očuvanje životne sredine, smatramo da je ljepše i prirodnije, pogotovo u ovom vremenu kada su roditelji opterećemni materijalnim problmima, da se na ovaj način razvije mašta i sa malim ulaganjem napravi nešto lijepo“, kaže Čančareva.

Ona ističe da u školi nastoje, kako u redovnoj nastavi, tako i na sekcijama, da podstiču djecu da što više koriste reciklažu.

„Dosta toga što uče mogu da naprave, razne modele iz biologije i hemije, tako da se trudimo da skrenemo pažnju da ne mora sve da se kupi, da se igračka i društvena igra mogu napraviti od starih kartona i papira, toga bar ima napretek. Uz malo boja i mašte, djeca čuda naprave“, navela je Čančareva.

Učiteljica u područnom škoslkom odjeljenju u Dragočavi Jelena Simović kaže da tokom školske godine djeca u školi prave od reciklaže zanuimljive duštvene igre.

„Od kartona smo pravili stoni fudbal, od plastičnih boca „Čovječe ne ljuti se“ i kuglanu, a od čepića razne igre na stolu. Djeca često daju ideje i podstaknu da to bude još bolje i maštovitije“, rekla je Simovićeva.

OŠ „Sveti Sava“ poznata je i po dugogodišnjoj akciji prikupljanja plastične i kartonske ambalaže, od čije prodaje se finansiraju razne školske aktivnosti, ali i troškovi ekskurzije onih učenika čiji roditelji nisu u mogućnosti da im to priušte.

Последњи текстови

Расте број заражених у Фочи, љекари упозоравају на опрез

Епидемиолошка ситуација у Фочи се погоршава и расте број позитивних лица на вирус корона, због чега стручњаци упозоравају на строго придржавање прописаних...

ОО СДС: Скромно обиљежавање Петровдана због епидемиолошке ситуације

Због тренутне ситуације изазване вирусом корона и према препорукама Кризног штаба ОО СДС Фоча неће бити у могућности да крсну славу, Петровдан,...

Oбјављени резултати конкурса за општинске стипендије

Општина Фоча објавила је данас резултате конкурса за додјелу стипендија за академску 2019 / 2020. годину, у којој ће се из локалног...

До 15.јула пријаве за бањско лијечење ратних војних инвалида

Из фочанског Удружења ратних војних инвалида саопштено је да је пројекат бањског лијечења за ту категорију, који је био обустављен, поново одобрен...

Сунчано и веома топло вријеме

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити сунчано и веома топло вријеме, уз даљи пораст температуре ваздуха која ће достићи и...