Насловна Друштво Основци упознати са опасностима које вребају на интернету и друштвеним мрежама

Основци упознати са опасностима које вребају на интернету и друштвеним мрежама

13.9 C
Foča

Едукативно предавање о опасностима које вребају на интернету одржано је у Основној Школи „Веселин Маслеша“ поводом обиљежавања Међународног дана безбиједности на интернету, а у сарадњи са Полицијском управом Фоча.

Ученици од шестог до деветог разреда Основне школе „Веселин Маслеша“, имали су прилику да од припадника Полицијске управе Фоча чују информације о позитивним и негативним аспектима коришћења интернета, потенцијалним ризицима и начинима безбиједног коришћења дигиталних медија.

Према ријечима Милоша Јанковића инспектора Полицијске управе Фоча, оваква предавања МУП Републике Српске одржава дуги низ година. У овој школској години реализовало се низ превентивно-едукативних активности везано за различите појаве у друштву које могу да утичу на безбиједност дјеце.

-У мјесецу фебруару обиљежава се Међународни дан безбиједности интернета, гдје се преузима више превентивних и едукативних активности на учењу дјеце о томе шта је интернет, шта он представља и какве су опасности на интернету. Ја се надам да смо ми овим нашим предавањима бар мало утицали на дјецу, с обзиром да много дјеце користи интернет, да смо им указали на опасности које вребају и да смо им указали на то како да се заштите и коме да се обрате уколико дође до тих опасности. Све видове компјутерских превара, односно рачунара са којих су долазиле неке пријетње или опасности можемо да утврдимо преко Фејсбук компаније – рекао је Јанковић.

Као један од најтежих облика угрожавања безбиједности дјеце су криминалне активности попут крађе идентитета и личних информација, затим педофилија, вршњачко насиље, ухођење преко друштвених мрежа итд. У порасту је и број видео игара које имају за циљ самоповређивање дјеце и одузимање сопственог живота. Са оваквим ризицима у виртуелном свијету дјеца често нису у могућности да се суочавају сама.

-Имамо у плану да временом на оваква предавања позовемо и родитеље наших ученика како би их информисали о важности те сигурности, односно о томе како је потребно водити рачуна колико и на који начин њихова дјеца користе интернет. Такође, наши наставници на редовним часовима одјељенске заједнице одређено вријеме посвећују и темама везаним за сигурност интернета и упозравају дјецу на све опасности које пријете на друштвеним мрежама – истакао је Блашко Трифковић, директор Основне школе „Веселин Маслеша“.

Међународни дан безбиједности на интернету обиљежава се сваке године у фебруару у 130 земаља свијета.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...