Naslovna Društvo Osnovci upoznati sa opasnostima koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama

Osnovci upoznati sa opasnostima koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama

20.8 C
Foča

Edukativno predavanje o opasnostima koje vrebaju na internetu održano je u Osnovnoj Školi „Veselin Masleša“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbijednosti na internetu, a u saradnji sa Policijskom upravom Foča.

Učenici od šestog do devetog razreda Osnovne škole „Veselin Masleša“, imali su priliku da od pripadnika Policijske uprave Foča čuju informacije o pozitivnim i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbijednog korišćenja digitalnih medija.

Prema riječima Miloša Jankovića inspektora Policijske uprave Foča, ovakva predavanja MUP Republike Srpske održava dugi niz godina. U ovoj školskoj godini realizovalo se niz preventivno-edukativnih aktivnosti vezano za različite pojave u društvu koje mogu da utiču na bezbijednost djece.

-U mjesecu februaru obilježava se Međunarodni dan bezbijednosti interneta, gdje se preuzima više preventivnih i edukativnih aktivnosti na učenju djece o tome šta je internet, šta on predstavlja i kakve su opasnosti na internetu. Ja se nadam da smo mi ovim našim predavanjima bar malo uticali na djecu, s obzirom da mnogo djece koristi internet, da smo im ukazali na opasnosti koje vrebaju i da smo im ukazali na to kako da se zaštite i kome da se obrate ukoliko dođe do tih opasnosti. Sve vidove kompjuterskih prevara, odnosno računara sa kojih su dolazile neke prijetnje ili opasnosti možemo da utvrdimo preko Fejsbuk kompanije – rekao je Janković.

Kao jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbijednosti djece su kriminalne aktivnosti poput krađe identiteta i ličnih informacija, zatim pedofilija, vršnjačko nasilje, uhođenje preko društvenih mreža itd. U porastu je i broj video igara koje imaju za cilj samopovređivanje djece i oduzimanje sopstvenog života. Sa ovakvim rizicima u virtuelnom svijetu djeca često nisu u mogućnosti da se suočavaju sama.

-Imamo u planu da vremenom na ovakva predavanja pozovemo i roditelje naših učenika kako bi ih informisali o važnosti te sigurnosti, odnosno o tome kako je potrebno voditi računa koliko i na koji način njihova djeca koriste internet. Takođe, naši nastavnici na redovnim časovima odjeljenske zajednice određeno vrijeme posvećuju i temama vezanim za sigurnost interneta i upozravaju djecu na sve opasnosti koje prijete na društvenim mrežama – istakao je Blaško Trifković, direktor Osnovne škole „Veselin Masleša“.

Međunarodni dan bezbijednosti na internetu obilježava se svake godine u februaru u 130 zemalja svijeta.

Poslednji tekstovi

Dio Obilićeva sutra bez struje

Zbog sanacije dijela niskonaponske mreže sutra će, u periodu od 9.00 do 14.00 časova, bez električne energije biti dio naselja Obilićevo, najavljeno je...

SO Foča: Usvojene olakšice za privrednike koji nisu radili tokom epidemije

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas, kao vid ublažavanja posljedica pandemije virusa korona i podrške privrednicima, odluku o oslobađanju plaćanja više...

OK avantura se nastavlja: Nektar OK fest od 14. do 16. avgusta

Sedmo izdanje muzičkog festivala Nektar OK fest biće održano na Tjentištu od 14. do 16. avgusta, umjesto u julu kako je to...

U nedelju slava hrama na Osijama

Crkva Svete Trojice na Osijama proslaviće u nedelju krsnu slavu Trojčindan. Sveta liturgija, nakon koje će se obaviti obred...

Kvar na vodovodnoj mreži u Miljevini

Zbog kvara na vodovodnoj mreži u Miljevini došlo je do prekida u vodosnabdijevanju ove mjesne zajednice, saopšteno je iz preduzeća “Izvor”.