Насловна Друштво Otvoren pogon za preradu i sušenje voća vrijedan pola miliona maraka

Otvoren pogon za preradu i sušenje voća vrijedan pola miliona maraka

8 C
Foča

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić  otvorio je danas u Foči pogon za preradu i sušenje voća i ljekobilja u preduzeću “Boletus” u koji je uloženo pola miliona maraka, a koji većinu proizvoda plasira na tržište zemalja EU.

On je poručio da firma “Boletus” može da bude primjer u Republici Srpskoj kako se može razviti posao sa lako dostupnim proizvodima, a  da se uz veliki trud i zalaganje postigne visok nivo poslovanja.

pogon 2

-Ministarstvo poljoprivrede RS će uvijek rado da podrži ovakve projekte i ono što sada trenutno razmatramo jeste da iz aktuelnog projekta IFAD uvežemo firmu “Boletus” koja se pojavljuje kao otkupljivač sa jednim brojem malinara, oko četrdeset proizvođača koji bi proizvodili organsku malinu za “Boletus”, a ona dalje plasirala na strana tržišta. Ministarstvo bi obezbijedilo sredstva za protivgradne mreže i sisteme za navodnjavanje i sredstva za zaštitu organske proizvodnje-rekao je Pašalić.

pogon 4

Vlasnik preduzeća “Boletus” Miro Vrećo izrazio je zahvalnost resornom ministarstvu i Vladi RS koji već deset godina pružaju podršku razvoju ovog preduzeća.

-Ovo je treći pogon koji otvaram u okviru preduzeća, a prerađujemo, sušimo i izvozimo gljive, jagodičasto voće, voće i sada smo počeli raditi i preradu bilja. Sve je certifikovano, kvalitetno, a kapacitet hladnjače je oko stotinu tona, zavisno od vrste voća-rekao je Vrećo.

pogon 3

Firma “Boletus” zapošljava preko dvadeset radnika, a ima više od 700 kooperanata. Više od devedeset odsto proizvoda izvozi na tržišta Švedske, Italije, Austrije, Njemačke, Hrvatske i Srbije.

Последњи текстови

Кунарац: Трговине да не раде недјељом, поштовати скупштинске одлуке

Одборник у Скупштини општине Фоча Сребренко Кунарац сматра да трговине не би требало да наставе са радом недјељом од 6.00 до 12.00...

Радно вријеме недјељом од 6.00 до 12.00 часова

Радно вријеме трговинских и других радњи и након 1.октобра биће од 6.00 до 22.00 часа, а недјељом од 6.00 до 12.00 часова,...

Музеј Старе Херцеговине Фоча- Изложба “Невесињска олимпијада”

У галерији Музеја Старе Херцеговине  биће отворена изложба „Невесињска олимпијада“ коју је у току прошле године приредио Музеј Херцеговине у Требињу.

Удружење РВИ: Продужен рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање

Из Удружења ратних војних инвалида Фоче обавијестили су ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије и чланове породица погинулих бораца да...

Ђокић: Социјалисти се залажу за економски развој и нова радна мјеста

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је у Фочи да се ова странка залаже за економски развој који ће довести до социјалне...