Насловна Друштво Петaрде нису играчке, нарочито у рукама дјеце

Петaрде нису играчке, нарочито у рукама дјеце

11.6 C
Foča

Уочи предстојећих вјерских и новогодишњих празника очекивана је појава набавке, препродаје и употребе петарди и других пиротехничких средстава, чиме се нарушава јавни ред и мир, узнемиравају грађани, а нису ријетки случајеви повређивања, нарочито особа млађе животне доби.

Министарство унутрашњих полсова Републике Српске покренуло је превентивну кампању „Петрде нису играчке“.  Са реализацијом кампање почели су и припадници Полицијске управе Фоча.

Петaрде нису играчке, нарочито када су у рукама дјеце. Повреде које могу проузроковати када их користе малољетна и нестручна лица су многобројне, а неријетко се дешава да проузрокују трајни инвалидитет.

Сваке године пред наступајуће празнике примијећена је превелика употреба петарди и других пиротехничких средстава на улицама града, напомиње командир Полицијске станице Фоча, Петар Грубач .

-Малољетницима су најзанимљивије петарде и често долазе у њихов посјед и употребљавају их, а неријетко долази до катастрофалних посљедица, гдје долази до губитка дијелова руке. Петарде које долазе на наше тржиште су сумњивог поријекла и неријетко се дешава да приликом активирања експлодирају, иако тако није предвиђено у декларацији производа-рекао је Грубач.

Циљ полицијских службеника је да превентивно дјелују. Полиција је појачала контролу, а предвиђене су и казне за оне који користе петарде. За малољетнике одговорни су родитељи.  

-У оквиру кампање у основним школама и Средњошколском центру предвиђена су предавања о негативном утицају пиротехнике на здравље дјеце. Полицијски службеници редовно контролишу и трговачке објекте у којима се може очекивати дистрибуција пиротехничких средстава, а појачана је контрола и у регистрованој продавници пиротехничких средстава-рекао је Грубач.

Он је подсјетио да је законом забрањено неовлаштено кориштење пиротехничких средстава и да је за пунољетне особе казна од 300 до 900 марака, док за малољетне особе одговарају родитељи, а у овом случају закон прописује казне од 400 до 1.200 марака.

Непримјерно понашање са употребом петарди и пиротехничких средстава неће се ни ове године толерисати, прије свега у близини Светосавског и Храма Светог Николе. Радост празника не смије да угрози ниједна бачена петарда. Полиција ће употријебити репресивне мјере и без икаквих упозорење сви ће бити санкционисани, упозорио је командир Полицијске станице Фоча, Петар Грубач.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.