Насловна Култура Pijanino iz Pariza za školu u Foči

Pijanino iz Pariza za školu u Foči

7.7 C
Foča
Zahvaljujući ljudima dobre volje, ali i dobrim rezultatima učenika, Osnovnoj muzičkoj školi u Foči iz dalekog Pariza stigao je pijanino, poklon Francuskinje Seni Fransoa.
Na početku drugog polugodišta, učenike Osnovne muzičke škole u Foči obradovao je neobičan poklon, koji je za Novu godinu stigao iz Pariza. Kada je čula da u jednom malom gradu u Bosni postoji velika ljubav prema muzici i da djeca vježbaju na dotrajalim instrumentima i sintisajzerima, Fracuskinja Seni Fransoa odlučila je da ovoj školi pokloni pijanino.
„Ona je veliki ljubitelj muzike, obučavala je djecu, ima nekoliko klavira. Željela je na neki način da pomogne jednoj tako maloj muzičkoj školi, jer sam ja i pričala da naša djeca imaju baš dobre rezultate, ali da nemaju mogućnost na čemu da vježbaju“, kaže direktorica Muzičke škole Ljiljana Stanković.
Ona obašnjava da je dobar glas o ovoj školi, ali i njenim potrebama, u Pariz prenio Zoran Vuković, Fočak koji dugo godina živi u glavnom gradu Francuske.
“On me je, ponukan mojim pričama,  nazvao i kaže, evo imam neke prijatelje koji se bave muzikom, ljubitelje muzike, drže časove klavira, darovali bi školi jedan pijanino. Da budem iskrena, nisam očekivala da će se to i dogoditi, ali je na našu radost pijanino stigao za Novu godinu“, priča Stankovićeva.
Muzičku školu u Foči, na četiri odsjeka, trenutno pohađaju 163 đaka. Presrećni su što mogu da uče na pijaninu koji mnogo bolje zvuči od onoga na kojem su do sada vježbali. Instrumenti u školi nisu obnavljani još od njenog osnivanja 1979. godine. Pijanino iz Francuske je polovan, ali je u odličnom stanju.
„Provjerili smo stanje čekića, žica i mehanike. Mislim da se sveukupno nije sviralo na njemu oko godinu dana. Dakle, gotovo je nov. Ovo je sigurno najbolji instrumnet koji sada imamo u školi. Nama ovo neizmjerno znači, ovo nam je osnovno sredstvo za rad i sada ćemo moći unaprijediti nastavni proces“, kaže nastavnik klavira Veljko Mastilo.
U školi ističu da je za kvalitetnu nastavu, potrebno nabaviti barem još dva ovakva instrumenta. Ne odsutaju ni od zahtjeva za koncertnim klavirom, kako bi mogli organizovati koncerte i ugostiti studente i profesore muzičkih akademija. Nadaju se da će, kao što je to uradila gospođa iz Pariza, i država prepoznati ovu potrebu i značaj ulaganja u kulturu. 

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...