Насловна Друштво Пијукањем се засладили пред Божић

Пијукањем се засладили пред Божић

0.8 C
Foča

Веселим обичајем пијукања, који је некада красио православне домове у српском селу, фочански малишани су у Храму Светог Саве најавили долазак Божића.

Након вечерње молитве дјеца су пијучући тражила слаткише скривене у слами које су им даровали свештеници.

Црквена општина и Дјечија играоница „Звјездица“ прошле године су оживјели обичај божићног пијукања, који на симболичан начин поручује да се дјеца, попут пилића око квочке, окупљају око Богомладенца Христа.

Водитељ Играонице „Звјездица“ Звјездана Кулић каже да ће се трудити да окупљање дјеце на Туциндан прерасте у традицију.

Она је навела да је у протеклој години Фоча показала велику хуманост у добротводним акцијама за дјевојчице Хелену Гавран и Ивану Бјелогрлић, као и за непокретног младића Немању Старовића, те да су те акције зближиле грађане.

„За то је заслужна прије свега породица и заједница, а то је наша Црква и таквом заједништву треба да учимо нашу дјецу“, рекла је Кулићева.

Старјешина Храма Светог Саве протојереј ставрофор Ненад Тупеша навео је да су се још једном на дјелу видјеле ријечи из Јеванђеља: „Из уста мале дјеце која сисају чиниш себи хвалу“.

Он је истакао да дјеца пијукањем и с великом радошћу на најљепши начин најављују Божић.

„Будући да су дјеца као анђели Божји на небесима, њиховим пијукањем и славопојем да осјетиму сву драж рођења Христовог, управо као ону анђелску пјесму- слава на висини Богу, на Земљи мир и међу људима добра воља. Да будемо чистог срца као дјеца и да на такав начин осјетимо родост рођења Христовог у витлејемској пећини“, рекао је Тупеша.

У Фочи ће сутра рано ујутро бити организован заједнички одлазак у бадњаке.

Налагање бадњака испред Храма Светог Николе је у 17,00, а испред Храма Светог Саве у 18,00 часова.

Последњи текстови

Општински штаб за ванредне ситуације осудио покушај насилног уласка у Универзитетску болницу

Општински штаб за ванредне ситуације осудио је покушај насилног уласка у Универзитетску болницу Фоча који се десио синоћ и упозорио грађане да...

У Српској 38 нових случајева-Укупно 200 заражених

У Републици Српској потврђено је 38 нових случајева вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Љетно рачунање времена почиње сутра ујутро

Љетно рачунање времена почеће сутра ујутро у 2.00 часа, када казаљке на часовнику треба помјерити за један час напријед, на 3.00 часа.

Жена старије доби прва жртва вируса корона у Српској

Жена старије животне доби, која је имала више хроничних болести, прва је жртва вируса корона у Републици Српској, изјавио је министар здравља...

Уведено ванредно стање у Републици Српској

Народна скупштина Републике Српске прогласила је данас ванредно стање у Републици Српској због ситуације изазване вирусом корона, преноси РТРС.