Насловна Друштво Počelo zidanje Aladža džamije

Počelo zidanje Aladža džamije

17.8 C
Foča

U Foči je 12. decembra počela obnova Aladža džamije, koja je porušena u proteklom ratu 1992. godine.
Prvi kameni blok ugradio je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je poručio da “obnova ovog bisera islamske kulture predstavlja važan faktor u gradnji povjerenja među komšijama Srbima i Bošnjacima”.

“U Islamskoj zajednici duboko vjerujemo da će obnova Aladža džamije označiti jedan novi period za ovaj grad, za Bošnjake, ali i za Srbe, naše komšije, koji ovdje žive. Nadam se da će ona ujediniti ljude na ovom prostoru”, rekao je Kavazović.

On kaže da je obnova porušenih vjerskih objekata jedna od pretpostavki za povratak svih koji ne žive na svojim ognjištima.

“Nije riječ samo o Bošnjacima, već i o Srbima i Hrvatima, svima koji su protjerani. Bitno je da se svi potrudimo da olakšamo njihov život, da se ukoliko žele vrate tamo odakle su protjerani”, poručio je Kavazović.

Muftija goraždanski Remzija Pitić kaže da je rok za obnovu džamije 900 dana, te da će u nju biti ugrađeni sačuvani kameni blokovi, te novi blokovi koji se vade iz kamenoloma u Miljevini i Slatini kod Foče, kao i prilikom njene prve gradnje.

Aladža ili Šarenu džamiju izgradio je Hasan Nazir 1459. godine. Ova džamija je nacionalni spomenik BiH i nalazi se na listu zaštićenih spomenika kulture Uneska.

Obnovu finansira Generalna direkcija vakufa Turske, a izvođač radova je preduzeće “Sama Inšat” iz turskog grada Burse.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...