Насловна Друштво Почео лов на младицу- 28 риболоваца из БиХ, Србије и Црне Горе...

Почео лов на младицу- 28 риболоваца из БиХ, Србије и Црне Горе покушава да превари дринску краљицу

20.8 C
Foča

У Фочи је данас на ријеци Дрини почело дводневно такмичење у лову младице „Хуко хуко куп“, на којем учествује 28 риболоваца из БиХ, Србије и Црне Горе.

У јутарњим часовима водостај и боја Дрине нису ишли наруку риболовцима, па су одрганизатори одлучили да дозволе лов и на ријеци Ћехотини, десној притоци Дрине, али је улов првог дана, ипак, изостао.

Милан Рудинац, предсједник фочанског Спортско риболовног друштва „Младица“, које је организоатор овог такмичења названог по латинском називу за младицу, нада се да ће такмичари успјети да надмудре дринску краљицу, као што је то било и прошле године када су другог дана уловљене двије младице. 

„Нажалост, ове године нисмо имали добре временске услове као прошле, па смо отворили такмичење и на Ћехотини, а сада је већ боља боја Дрине, па ћемо сутра ловити искључиво на Дрини“, навео је Рудинац.

Он је напоменуо да се, уз бољи рад риболовачке службе и већу контроле излова, полако мијења свијест риболоваца.

„Све је више заступљен лов „ухвати и пусти“ што раније није била пракса, а то најбоље може да сачува младицу, јер она на овим теренима може да се измријести, да сама себе умножава, наше је само да је пазимо“, рекао је Рудинац.

Он је додао да су горњи ток ријеке Дрине, као и ријека Ћехотина, познати по младици и другим врстама племените рибе, са атрактивним теренима, тако да је све више туристичког риболова.

Учесник такмичења Младен Савовић из Прибоја у Србији подсјећа да младица није случајно добила назив „риба хиљаду забачаја“.

„Ја сам тренутно на двијехиљадитом забачају, па се надам да нећу остати без улова. Младица је изузетно интелигентна риба, изузетан борац, само што је мало заштићена, али се мијења свијест код риболоваца, тако да се све више враћају рибе у ријеку. За мене је ово велики вентил, антистрес, не знам како бих без ријеке“, рекао је Савовић.

Његов колега Славиша Петрић из Пљеваља у Црној Гори каже да се зна десити да се младица не улови ни од стотину излазака на воду, али је зато посебан ужитак када се закачи на удицу.

„Редовно учествујемо на такмичењима у лову на младицу, а у Фочи је можда и понајбоље, јер су домаћини сјајни“, рекао је Петрић, који је прошле године освојио друго мјесто на „Хуко хуко купу“.

Такичење првог дана траје до 18.30 часова, а сутра од 8.30 до 14.00 часова. Уколико га буде, бодоваће се улов било које дужине, мјерен од главе до репа преко тијела, а након мјерења и фотографисања риба се враћа у ријеку.

Последњи текстови

ОК авантура се наставља: Нектар ОК фест од 14. до 16. августа

Седмо издање музичког фестивала Нектар ОК фест биће одржано на Тјентишту од 14. до 16. августа, умјесто у јулу како је то...

У недељу слава храма на Осијама

Црква Свете Тројице на Осијама прославиће у недељу крсну славу Тројчиндан. Света литургија, након које ће се обавити обред...

Квар на водоводној мрежи у Миљевини

Због квара на водоводној мрежи у Миљевини дошло је до прекида у водоснабдијевању ове мјесне заједнице, саопштено је из предузећа “Извор”.

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу...

Прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на фочанским ријекама

Неформална група грађана Фоче „Сачувајмо ријеке Фоче“ организује прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на ријеци Бјелави и осталим ријекама на територији општине.