Naslovna Društvo Podijeljeno 12 paketa sadnica maline sa sistemima za navodnjavanje

Podijeljeno 12 paketa sadnica maline sa sistemima za navodnjavanje

3.5 C
Foča

Italijanska organizacija Oksfam isporučila je danas poljoprivrednicima u Foči 12 paketa sa po 2.000 sadnica malina sa sistemima za navodnjavanje, čija je vrijednost 34.000 KM, od čega je učešće opštine deset odsto.

Posredstvom Opšte zadruge “Eko-Foča”, pomoć je dobilo 13 korisnika, od kojih će 11 malinu zasaditi na dva dunuma, a dva korisnika su podijelila jedan paket, pa će zasaditi površinu od po jednog dunuma.

maline 3

Predstavnik ove organizacije Darko Vujović rekao je da je opština Foča jedna od devet opština u BiH u kojima se provodi projekat pomoći pristupu tržištu malih farmera, koji se sa 1.200.000 KM finansnira iz Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivede IFAD, uz učešće Oksfama od 30 odsto.

On je naveo da je prethodno od istog donatora, ali kroz projekat energetske efikasnosti, zadruzi u Foči isporučena hladnjača, vrijednosti 12.000 KM, čiju je nabavku lokalna uprava, takođe, subvencionisala.

“Kapacitet hladnjače je 24 tone. Nadamo se da će sljedeće godine biti napunjena”, rekao je Vujović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da ovakvi projekti doprinose razvoju poljoprivrede.

“Podržali smo ovaj projekat sa 3.500 KM, a sa 30.000 podržaćemo i projekat koji ide za sedam dana preko UNDP-ija, a kojim će se obezbijediti 40 paketa sadnica maline za po dva dunuma, tako da ćemo na proljeće imati oko 400.000 sadnica maline”, rekao je Mašić, dodavši da je veoma važno da je otkup zagarantovan.

Jedan od korisnika pomoći Aleksandar Ivanović kaže da planira ozbiljnije da se bavi ovom proizvodnjom i da će osim dva dunuma, za koju je dobio sadnice, svojim sredstvima podići maline na još dva dunuma.

maline 4

“Površina od dva dunuma je dovoljna za prosječnu platu, a svaka veća površina omogućava i dodatnu zaradu. Ove godine cijena maline se kretala između tri i po i četiri marke, a prosječan prinos je oko 1.200 kilograma po dunumu, tako da se moglo zaraditi oko 5.000 KM po dunumu. Troškovi su otprilike marku po sadnici”, naveo je Ivanović.

Direktor Opšte zadruge “Eko-Foča” Vesna Rašević rekla je da su prednost pri odabiru korisnika imale raseljene i socijalno ugrožene porodice i da su njihove obaveze da, kroz proizvodnju, nakon tri godine vrate polovinu vrijednosti.

“Rod će u potpunosti da predaju zadruzi, koja će obezbijediti siguran plasman, savjetodavne usluge i pomoć pri podizanju zasada”, rekla je Raševićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Sunčano uz umjerenu oblačnost

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i dnevnu temperaturu od 10 do...

PU Foča: Spremni za nove profesionalne izazove

Bezbjednost građana, očuvanje reda i mira i borba protiv kriminala stalni su zadaci Policijske uprave Foča, istaknuto je na obilježavanju krsne slave...

PU Foča: Dvadeset sedam pripadnika darivalo krv

Kako bi se povećale zalihe dragocjene tečnosti i spasili životi sugrađana policijski službenici Policijske uprave Foča darivali su krv u Službi transfuzijske  medicine. Time...

Danas oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno sa kišom i dnevnom temperaturom od osam do 13 stepeni Celzijusovih....

Fočak uhapšen zbog prevoza migranata

Fočanska saobraćajna policija lišila je slobode Fočaka čiji su inicijali A.V. /37/ za koga se sumnja da je prevozio ilegalne migrante.