Насловна Друштво Podijeljeno 12 paketa sadnica maline sa sistemima za navodnjavanje

Podijeljeno 12 paketa sadnica maline sa sistemima za navodnjavanje

7 C
Foča

Italijanska organizacija Oksfam isporučila je danas poljoprivrednicima u Foči 12 paketa sa po 2.000 sadnica malina sa sistemima za navodnjavanje, čija je vrijednost 34.000 KM, od čega je učešće opštine deset odsto.

Posredstvom Opšte zadruge “Eko-Foča”, pomoć je dobilo 13 korisnika, od kojih će 11 malinu zasaditi na dva dunuma, a dva korisnika su podijelila jedan paket, pa će zasaditi površinu od po jednog dunuma.

maline 3

Predstavnik ove organizacije Darko Vujović rekao je da je opština Foča jedna od devet opština u BiH u kojima se provodi projekat pomoći pristupu tržištu malih farmera, koji se sa 1.200.000 KM finansnira iz Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivede IFAD, uz učešće Oksfama od 30 odsto.

On je naveo da je prethodno od istog donatora, ali kroz projekat energetske efikasnosti, zadruzi u Foči isporučena hladnjača, vrijednosti 12.000 KM, čiju je nabavku lokalna uprava, takođe, subvencionisala.

“Kapacitet hladnjače je 24 tone. Nadamo se da će sljedeće godine biti napunjena”, rekao je Vujović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da ovakvi projekti doprinose razvoju poljoprivrede.

“Podržali smo ovaj projekat sa 3.500 KM, a sa 30.000 podržaćemo i projekat koji ide za sedam dana preko UNDP-ija, a kojim će se obezbijediti 40 paketa sadnica maline za po dva dunuma, tako da ćemo na proljeće imati oko 400.000 sadnica maline”, rekao je Mašić, dodavši da je veoma važno da je otkup zagarantovan.

Jedan od korisnika pomoći Aleksandar Ivanović kaže da planira ozbiljnije da se bavi ovom proizvodnjom i da će osim dva dunuma, za koju je dobio sadnice, svojim sredstvima podići maline na još dva dunuma.

maline 4

“Površina od dva dunuma je dovoljna za prosječnu platu, a svaka veća površina omogućava i dodatnu zaradu. Ove godine cijena maline se kretala između tri i po i četiri marke, a prosječan prinos je oko 1.200 kilograma po dunumu, tako da se moglo zaraditi oko 5.000 KM po dunumu. Troškovi su otprilike marku po sadnici”, naveo je Ivanović.

Direktor Opšte zadruge “Eko-Foča” Vesna Rašević rekla je da su prednost pri odabiru korisnika imale raseljene i socijalno ugrožene porodice i da su njihove obaveze da, kroz proizvodnju, nakon tri godine vrate polovinu vrijednosti.

“Rod će u potpunosti da predaju zadruzi, koja će obezbijediti siguran plasman, savjetodavne usluge i pomoć pri podizanju zasada”, rekla je Raševićeva.

Посљедњи текстови

Фоча: Епидемиолошка ситуација у погоршању

Епидемиолошка ситуација на подручју Фоче поново се погоршава из дана у дан, због чега струка не престаје да упозорава становништво на стриктно...

Општина Фоча: Доставити документе о ослободилачким ратовима и Одбрамбено-отаџбинском рату

Општина Фоча позвала је грађане који посједују документе у вези са ослободилачким ратовима српског народа и Одбрамбено-отаџбинским ратом да их доставе како...

Чајничанин ранио суграђанина

Припадници Полицијске управе Фоча ухапсили су мушкарца чији су иницијали К.М. из Чајнича због сумње да је из пиштоља ранио суграђанина чији...

У Доњем Будњу изгорјела викендица

У селу Доњи Будањ, у фочанској мјесној заједници Миљевина, у шумском пожару који се проширио на имање чији је власник лице са...

ШГ „Маглић“: Савјесним понашањем избјећи шумске пожаре

Шумско газдинство „Маглић“ Фоча апелује на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала приликом уређења својих имања, чине на одговоран начин...