Насловна Друштво Појачане инспекцијске контроле

Појачане инспекцијске контроле

12.9 C
Foča

Након недавног усвајања новог Закона о инспекцијама у Републици Српској, који је инспекторима омогућио већа овлашћења, из Општине Фоча најавили су појачане инспекцијске контроле у овој локалној заједници.

У наредним данима инспектори ће провјеравати исправност држања и складиштења прехрамбених производа, поштовање рокова трајања, као и начин продаје животних намирница у трговинама.

Уз тржне центре и маркете, контролом ће бити обухваћене месаре и угоститељски и друге објекти у којима се продају животне намирнице, саопштено је из Општине.

Новим Законом о инспекцијама предвиђене су и посебне надлежности инспектората  како би се сузбила сива економија, док је инспекторима  омогућено да у цивилу обилазе радње и фирме које нису пријављене и тако откривају рад на црно.

Инспекторима ће бити дозвољено да у цивилу користе угоститељске, трговинске и друге услуге, те да купују робу од оних који раде на црно како би могли да докажу незаконите радње.

Према новим законским рјешењима, сви они који сада раде у сивој зони добиће прилику да „изађу“ на тржиште, јер ће прву годину дана имати помоћ Инспектората Републике Српске, кроз Одјељење за савјетодавне услуге.

Нови Закон дефинише и  јединицу за посебну и унутрашњу контролу, са циљем утврђивања незаконитог рада, недоличног понашања инспектора и осталих евентуалних злоупотреба, као и појачан надзор над радом локалних инспекција.

Из Општине Фоча истичу да је на овај начин грађанима остављена могућност да у сарадњи са инспекцијама на локалном и републичком нивоу дају допринос у што ефикаснијем законитом раду.

Последњи текстови

Обустава саобраћаја на путу Фоча-Јошаница

Због реконструкције саобраћајнице, пут Фоча-Јошаница на дијелу код  Универзитетске болнице Фоча, у дужини од 500 метара, од данас до 1.октобра биће затворен...

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000...

Дио насеља Брод на Дрини сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже у насељу Брод на Дрини, сутра ће у периоду од 09.00 до 15.00 часова, без струје бити потрошачи...

Сахрањен Душан Вуковић, дугогодишњи радник Центра за културу и информисање

Дугогодишњи радник Центра за културу и информисање, Душан Вуковић, сахрањен је данас на гробљу у Јошаници. Вуковић је, након...

У Фочи пооштрене мјере заштите од вируса корона

Штаб за ванредне ситуације општине Фоча пооштрио је постојеће мјере заштите од вируса корона, забранивши масовна окупљања средњошколаца и ученика основних школа...