Насловна Друштво Pola vijeka dječije kuće radosti i vaspitanja

Pola vijeka dječije kuće radosti i vaspitanja

12.9 C
Foča

Svečnom akademijom na kojoj su predstavljeni Monografija i dokumentarni film o istorijatu Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj“  nastavljeno je obilježavanje 50 godina od osnivanja ove jedine predškolske ustanove  Foči.

Mališani su sa svojim vaspitačima iz vrtića pripremili bogat program, a sve je završeno smijehom i brojnim aplauzima prisutnih.

„Nema sveta ni planete gde ne može biti dete…Stihovima ove pjesme i koreografijom mališani Dječijeg vrtića”Čika Jova Zmaj”, između ostalih, proslavili su pet decenija postojanja dječije kuće iz koje su i na veliku scenu Centra za kulturu  informisanje u Foči donijeli  radost i pregršt dječijih maštarija.

Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” osnovan je 1963. godine, a godinu dana kasnije počeo je sa radom. Kakvi su bili tadašnji uslovi rada priča Bosiljka Gudelj koja je bila direktor Vrtića u periodu od 1978. do 1998.godine.

-Kad sam došla u ovaj vrtić uslovi su bili jako loši, svega tri dječije sobe, a potreba za prijemom djece bila je daleko veća. Uspjela sam da proguram nakon sedam godina renoviranje vrtića i proširenje kapaciteta. Poslije renoviranja bio je ogroman priliv djece, tako da je vrtić bio popunjen-prića Gudeljova.

Govor-web

Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ iuzrastao je u ustanovu koja je danas, prema ocjenama domaćih i međunarodnih organizacija, za primjer mnogima u RS i BIH. Kvalitet rada prepoznaju i roditelji zbog čega je sve više mališana u ovoj ustanovi.

-Trenutno imamo 110 djece, a prvi put imamo i listu čekanja. Ponosni smo na naših pedeset godina, na vaspitno-obrazovni rad, vrijedne radnike, na brojne generacije koje su prošle kroz ovaj vrtić. Naša misija je da još dugo budemo mjesto radosnog življenja i druženja –rekla je  Slađana Vladičić, direktor Vrtića.

Proslavu značajnog jubileja Vrtića podržala je opština Foča. Načelnik opštine Foča Radisav Mašić najavljuje i nova ulaganja.

Mi ćemo u narednom godini i godinma nastojati da povećamo kaapcitete vrtića, da dogradimo prostor kako bi našoj djeci u vrtiću bilo bolje. Opština stoji iza obdaništa i tako će biti i dalje-rekao je Mašić.

Monografija o istorijatu Vrtića na 230 strana sa obiljem podataka o razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Foči jedna je od tri u RS iz ove oblasti.

Sa manifestacije koju prati simbolična maskota “Pedesetoljetko” mališani i vaspitači poručuju “Čuj veliki svijete, najljepše je biti dijete”.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...