Насловна Друштво Pola vijeka dječije kuće radosti i vaspitanja

Pola vijeka dječije kuće radosti i vaspitanja

14 C
Foča

Svečnom akademijom na kojoj su predstavljeni Monografija i dokumentarni film o istorijatu Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj“  nastavljeno je obilježavanje 50 godina od osnivanja ove jedine predškolske ustanove  Foči.

Mališani su sa svojim vaspitačima iz vrtića pripremili bogat program, a sve je završeno smijehom i brojnim aplauzima prisutnih.

„Nema sveta ni planete gde ne može biti dete…Stihovima ove pjesme i koreografijom mališani Dječijeg vrtića”Čika Jova Zmaj”, između ostalih, proslavili su pet decenija postojanja dječije kuće iz koje su i na veliku scenu Centra za kulturu  informisanje u Foči donijeli  radost i pregršt dječijih maštarija.

Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” osnovan je 1963. godine, a godinu dana kasnije počeo je sa radom. Kakvi su bili tadašnji uslovi rada priča Bosiljka Gudelj koja je bila direktor Vrtića u periodu od 1978. do 1998.godine.

-Kad sam došla u ovaj vrtić uslovi su bili jako loši, svega tri dječije sobe, a potreba za prijemom djece bila je daleko veća. Uspjela sam da proguram nakon sedam godina renoviranje vrtića i proširenje kapaciteta. Poslije renoviranja bio je ogroman priliv djece, tako da je vrtić bio popunjen-prića Gudeljova.

Govor-web

Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ iuzrastao je u ustanovu koja je danas, prema ocjenama domaćih i međunarodnih organizacija, za primjer mnogima u RS i BIH. Kvalitet rada prepoznaju i roditelji zbog čega je sve više mališana u ovoj ustanovi.

-Trenutno imamo 110 djece, a prvi put imamo i listu čekanja. Ponosni smo na naših pedeset godina, na vaspitno-obrazovni rad, vrijedne radnike, na brojne generacije koje su prošle kroz ovaj vrtić. Naša misija je da još dugo budemo mjesto radosnog življenja i druženja –rekla je  Slađana Vladičić, direktor Vrtića.

Proslavu značajnog jubileja Vrtića podržala je opština Foča. Načelnik opštine Foča Radisav Mašić najavljuje i nova ulaganja.

Mi ćemo u narednom godini i godinma nastojati da povećamo kaapcitete vrtića, da dogradimo prostor kako bi našoj djeci u vrtiću bilo bolje. Opština stoji iza obdaništa i tako će biti i dalje-rekao je Mašić.

Monografija o istorijatu Vrtića na 230 strana sa obiljem podataka o razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Foči jedna je od tri u RS iz ove oblasti.

Sa manifestacije koju prati simbolična maskota “Pedesetoljetko” mališani i vaspitači poručuju “Čuj veliki svijete, najljepše je biti dijete”.

Последњи текстови

Свјежије уз појачан вјетар

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити свјежије него претходних дана, а највиша дневна температура ваздуха у већини предјела биће...

Забрана јавних окупљања у групама већим од 50 oсоба

Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је данас закључак да се до 20. јула забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

Дијелови Горњег Поља и насеља Душаново сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже сутра ће, у периоду од 8.00 до 13.00 часова, без електричне енергије бити потрошачи у дијелу насеља Горње...

Погоршава се епидемиолошка слика: Потребно строго придржавање мјера

На подручју општине Фоча четири особе позитивне су на вирус корона. Тренутно су без већих симптома и доброг здравственог стања, па су...

Противградне мреже за 37 произвођача органске малине у Фочи

У Фочи је данас за 15 малинара испоручена опрема за постављање мрежа за противградну заштиту малина, а тај вид помоћи у наредних...