Насловна Друштво Policija upozorila na opasnost i kažnjivost upotrebe pirotehnike

Policija upozorila na opasnost i kažnjivost upotrebe pirotehnike

8 C
Foča

Fočanska policija uoči nastupajućih praznika upozorava građane da je upotreba pirotehničkih sredstava jako opasna i da su predviđene kazne od 300 do 900 maraka za korisnike, a od 400 do 1 200 za roditelje ili staraoce maloljetnih prekršilaca.

Pred vjerske i novogodišnje praznike učestala je nabavka i preprodaja petardi i drugih pirotehničkih sredstava čijom upotrebom se narušava javni red i mir i uznemiravaju građani. Ne postoji bezopasna pirotehnika, a zakonom je zabranjena njena upotreba u zatvorenom prostoru i na javnim mjestima gdje se okupljaju građani, upozorava policija.

Petarde nisu igračke, naglašavaju fočanski policajci koji u narednom periodu neće tolerisati paljenje pirotehnike na javnom mjestu, za šta su predviđene i novčane kazne.

-Upotreba pirotehničkih sredstava na mjestima na kojima to nije predviđeno je prekršajno djelo i za to je predviđena novčana kazna od 300 do 900 maraka za fizička lica, a za pravna od 2 000 do 6 000 maraka. Što se tiče maloljetnih lica prema njima ne možemo primjenjivati te sankcije, ali zato prema njihovim roditeljima ili starateljima  zbog propusta izriče se novčana kazna koje mogu biti od 400 do 1 200 maraka-rekao je Petar Grubač, komandir Policijske stanice PU Foča.

Da se ne bi ponovila slika ovogodišnje Badnje večeri kada su ispred hrama Svetog Save u Foči prekomjerno pucale petarde i topovski udari i da nam najradosnije praznike ne bi ponovo pokvarili nesavjesni građani, policija će pojačati kontrolu i prisustvo na terenu.

-Biće angažovan veliki broj policajaca na terenu, takođe i za paljenje badnjaka. Biće dosta policajaca svakodnevno u civilu na terenu, a isto i u uniformama i zaista se neće tolerisati upotreba pirotehnike, pojačaćemo aktivnosti i sankcije-naveo je Grubač.

firecrackers1

Policija apeluje na građane, a posebno na roditelje, da preduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječilo povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava.

-Molimo građane da predstojeće praznike provedu mirno, u zdarvoj atmosferi, bez upotrebe pirotehnike koja može da dovede u opasnost život i njihovih najmilijih, a i drugih lica-rekao je Grubač.

Prodaja pirotehnike dozvoljena je samo u prodavnicama oružja i municije ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda i mogu ih kupiti samo punoljetne osobe. Policija će aktivno sprovoditi i sve mjere kako bi se spriječila neovlašćena prodaja i upotreba.

 

Последњи текстови

Кунарац: Трговине да не раде недјељом, поштовати скупштинске одлуке

Одборник у Скупштини општине Фоча Сребренко Кунарац сматра да трговине не би требало да наставе са радом недјељом од 6.00 до 12.00...

Радно вријеме недјељом од 6.00 до 12.00 часова

Радно вријеме трговинских и других радњи и након 1.октобра биће од 6.00 до 22.00 часа, а недјељом од 6.00 до 12.00 часова,...

Музеј Старе Херцеговине Фоча- Изложба “Невесињска олимпијада”

У галерији Музеја Старе Херцеговине  биће отворена изложба „Невесињска олимпијада“ коју је у току прошле године приредио Музеј Херцеговине у Требињу.

Удружење РВИ: Продужен рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање

Из Удружења ратних војних инвалида Фоче обавијестили су ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије и чланове породица погинулих бораца да...

Ђокић: Социјалисти се залажу за економски развој и нова радна мјеста

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је у Фочи да се ова странка залаже за економски развој који ће довести до социјалне...