Насловна Друштво Poslije dvije decenije krov nad glavom za 12 boračkih porodica (FOTO)

Poslije dvije decenije krov nad glavom za 12 boračkih porodica (FOTO)

2.5 C
Foča

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović i načelnik opštine Foča Radisav Mašić uručili su danas ključeve od stanova za dvanaest porodica poginulih boraca opštine Foča u novoizgrađenoj zgradi u naselju Gornje Polje.
Zgrada za boračke kategorije koštala je 450 000 maraka, od čega je resorno ministarstvo izdvojilo 330 000, a opština Foča 120 000 maraka. Radove je izvelo lokalno preduzeće „Konstruktor“.
Rersorni ministar Savanović rekao je da je Vlada RS posljednjih godina imala ozbiljan i odgovoran pristup prema porodicama palih boraca u rješavanju procesa stambenog zbrinjavanja.
-Mi smo danas podijelili ključeve za 12 stambenih jedinica, još jedna zgrada sa deset stanova za ove kategorije se gradi u Foči. Mi nećemo na tome stati ni u Foči, ni u cijeloj RS. Već krajem godine donijećemo novu uredbu, raspisati novi oglas, nove procedure i svi oni koji se nisu prijavili iz različitih razloga za ovaj program krajem 2007.godine imaće novu šansu da se prijave, i ukoliko ispunjavaju uslove, biće stambeno zbrinuti. Vlada RS i Ministarstvo će za te namjene predvidjeti sredstva u budžetu kako bi ovaj program bio u potpunosti završen, a sve kategorije zbrinute-rekao je Savanović.
Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je opština Foča dodijeljivanjem 12 stanova i gradnjom još deset novih praktično završila program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija.
-Ovaj objekat urađen je veoma kvalitetno, One porodice koje su preostale uskoro će biti stambeno zbrinute, dok će onima koji ispunjavaju uslove biti dodijeljena i nepovratna sredstva, što je još jedan od koraka u njihovom zbrinjavanju. Za smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Foči je izgrađena još jedna zgrada sa deset stanova, šest za ratne vojne invalide i četiri za porodice poginulih, u naselju Lazarevo, koja će biti useljena u narednih par mjeseci-rekao je Mašić.
Među porodicama palih boraca koji su poslije dvije decenije konačno dobili krov nad glavom je i porodica Ognjenović. Mile Ognjenović, sin palog borca Zdravka Ognjenovića, sa majkom je godinama živio kao podstanar. Danas je konačno otključao svoj dom.
-Dugo godina ovo čekamo, tačno 20 godina. Za mene i majku ovaj stan je najveća sreća. Dugo godina smo bili podstanari, zatim smo jedno vrijeme živjeli kod babe i djeda, a sada smo konačno dobili svoj stan, koji je jednosoban, i moći ćemo u njega odmah da preselimo-rekao je Ognjenović.
Ministar Savanović rekao je da trenutno kasni isplata nepovratnih sredstava za stambeno zbrinjavanje porodica palih boraca, ali da je to prioritet koji će uskoro biti riješen. Ovaj vid pomoći u Foči trenutno čeka 29 boračkih kategorija.
Prije uručivanja ključeva porodicama palih boraca, ministar Savanović, načelnik Mašić, ministar porodice omladine i sporta Jasna Davidović i rukovodstvo opštinske Boračke organizacije položili su vijence na Centralni spomenik poginulim borcima i civilima i posjetili Spomen sobu u Muzeju „Stara Hercegovina“.

 

Последњи текстови

ОШ „Веселин Маслеша“: До 13. априла упис дјеце у први разред искључиво путем телефона или електронске поште

Пријављивање дјеце за упис у први разред у наредној школској години, због актуелне ситуације изазване вирусом корона, у Основној школи „Веселин Маслеша“ вршиће се...

Јавни позив за учешће у пројекту „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана и грађанки“

Центри цивилних иницијатива расписали су јавни позив за младе локалне лидере за учешће у пројекту „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана и...

Бесплатне маске за ратне војне инвалиде

Удружење ратних војних инвалида Фоча обавијестило је чланство да ће се расподјела заштитних маски вршити сваким радним даном од 09.00 до 14.00 часова...

Објекти који раде морају вршити дезинфекцију бар једном седмично

Општински штаб за ванредне ситуације донио је данас наредбу којом је обавезао власнике свих објеката, којима је дозвољен рад, да најмање једном...

Захтјев министарству да се дио Студентског дома користи као карантин

Општински штаб за ванредне ситуације обратиће се данас Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске захтјевом да се...