Насловна Друштво Poslije pola vijeka ponovo u školskim klupama

Poslije pola vijeka ponovo u školskim klupama

17 C
Foča

Iako je prošlo pola vijeka od kada su napustili svoje školske klupe, fočanski gimnazijalci okupili su se da proslave godišnjicu. Kažu, na prethodnim godišnjicama razgovaralo se gdje ko radi, a danas kako ko provodi penzionerske dane.

Gimnaziju u Foči upisali su 1965. godine, a završili je prije 50 godina, 1969. godine.

Sastaju se svake pete godine i iznova se podsjećaju lijepih školskih dana, ali i životnih puteva koji su ih iz brojnih okolnosti odveli na sve strane svijeta.

Iz Švedske na proslavu 50 godina mature stigao je Čečo Dževad: „Slavio sam samo desetu godišnjicu mature i ove godine sam prekinuo ljetovanje kako bi došao na proslavu 50 godina. Drago mi je što sam doživio ovaj jubilej, što vidim sve ove ljude, nekih se dobro sjećam i dobro ih poznajem, a neke sam i zaboravio“.

Kragujevčanin, Slavko Karadžić pohađao je Gimnaziju u Foči. Zanimanje, radne obaveze ali i druge okolnosti odvele su ga u Kanadu, gdje i danas živi i radi. „Foča mi je ostala u prelijepom sjećanju, predivno je bilo živjeti ovde 60-ih godina i mnogo sam bio vezan za ovaj grad. Protekli rat nas je odveo na različite strane svijeta, i teško mi je zbog toga. Uvijek sam imao prijatelje i Srbe i Bošnjake“, kaže Karadžić.

50 god mature 2

Nakon ratnih dejstava u Sjedinjene Američke Države otišao je Novica Lola Kostović, po zanimanju profesor fizičke kulture. Redovno dolazi u Foču, ali, kako kaže, prethodnih nekoliko puta propuštao je okupljanja generacije zbog nemogućnosti da u tog datuma bude u rodnom gradu: „Već 30 godina nisam vidjeo većinu prijatelja koji su ovde danas i drago mi je što sam došao. Iako sam dolazio svake godine u Foči, to je uvijek bilo u periodu kada okupljanje prođe. Sada sam se potrudio da budem na času i proslavi 50. godišnjice mature“.

Iako se na obilježavanje jubilarnih 50 godina mature ozadvalo njih dvadesetak, Branislava Srndović nada se da će ih za proslavu 55-e godišnjice biti više: „Žao mi je što nas danas nije više. Posebno što nisu došli oni koji žive u Foči. Ali nadajmo se da će sljedeće okupljanje biti brojnije“.

Jedan od organizatora obilježavanja ovog velikog jubileja za jednu generaciju Zdravko Radanović ističe da su srećni što su se ponovo sreli, te da im je žao što niko od njihovih profesora nije mogao doći: „U proteklih pet godina napustila nas je samo naša drugarica dragica Ninković. Broj nam se izuzetno polako smanjuje i sada smo već ubjeđeni da će nas na 55. godišnjici mature biti više. Danas nam je najviše žao što sa nama nije nijedan naš profesor, a pet ih je živo. Godine su učinile svoje i oni zbog zdravstvenih problema nisu mogli biti sa nama. Bili smo dobra generacija po učenju. Brojni od nas su vrlo uspješni u svojim poslovima, a neki su sa visokih pozicija i penzionisani“, rekao je Radanović.

Većina učenika ove generacije Fočanske gimnazije penzionerske dane provodi sa unucima, u nadi da će se u većem broju sresti za pet godina.

Последњи текстови

Девет новозаражених у Фочи

У посљедња 24 часа у Републици Српској извршено је тестирање 580 лабораторијских узорака, а вирус корона потврђен је код 119 особа, саопштено...

Сутјеска дочекује Слогу на старту Прве лиге Републике Српске

На отварању Прве лиге Републике Српске, која би требало да почне 8. августа, фудбалери Сутјеске на свом терену састаће се са добојском...

Одобрена средства ИРБ-а за реконструкцију Дома здравља Фоча

Влада Републике Српске одобрила је општини Фоча 86.738 марака за реконструкцију и санацију зграде фочанског Дома здравља. Општина Фоча...

„Трачак наде“: Донирана опрема за побољшање способности особа са потешкоћама

Захваљујући њемачкој невладиној организацији АСБ, Удружење „Трачак наде“ Фоча добило је опрему, коју ће користити особе са инвалидитетом, а која служи да...

Кривичне пријаве за оне који не поштују мјере заштите од короне

Са данашње сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације у Фочи поручено је да ће општинска инспекција уз асистенцију полиције појачати надзор кућне...