Насловна Politika Potrebno unaprijediti saradnju načelnika i narodnih poslanika

Potrebno unaprijediti saradnju načelnika i narodnih poslanika

32.1 C
Foča

U Foči je danas održan konsultativni sastanak predstavnika lokalnih uprava iz Višegrada, Rudog, Čajniča i Foče sa narodnim poslanicima iz ove regije, a u cilju pobošljanja njihove međusobne saradnje. Jedan od dvojice narodnih poslanika, koji su se odazvali sastanku, Zdravko Krsmanović iz NDP-a rekao je da je saradnja načelnika i predsjednika opština sa narodnim poslanicima do sada bila izuzetno loša i da su ovakvi sastanci prilika da se ona unaprijedi. “ Do sada saradnje načenika opština i poslanika nije bilo, ako nisu iz iste partije. Čak je u pojedinim slučajevima išlo i do mržnje, da pojedini načelnici opština i narodni poslanici isijavaju nešto što nije u interesu građana. Treba napraviti atmosferu da se radi u interesu građana, da se ispunjavaju predizborna obećanja. Nema razloga da se, kad prođu izbori, nastavlja predizborna kampanja i da lični animoziteti opterećuju saradnju”, rekao je Krsmanović.

sastanak 3

On je naglasio da je ovo prilika da poslanici sa predstavnicima opštinskih vlasti  utvrde prioritete, koji će se zajednički rješavati. “ Zapošljavanje, kao glavni prioritet, a zatim infrastruktura- magistralni i regionalni putevi, izgradnja velikih hidroenergetskih objekata, moramo to raditi zajednički, a i svu zakonsku regulativu, posebno koja se odnosi na lokalnu samoupravu, moramo zajedno donositi, da lokalne zajednice ne budu mjesne zajednice, već stubovi dobrobiti interesa građana, jer oni tu rješavaju sve egzistencijalne probleme”, naglasio je Krsmanović. Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini iz Rogatice Novak Motika istakao je da je jedan od većih problema lokalnih zajednica nemogućnost da od Srbije naplate naknade za potopljeno zamljište.  “ Mi smo ta pitanja imali na Narodnoj skupštini, nije se mnogo uradilo, ali se o tome razgovaralo i na zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH i ja očekujem rezultate u skorije vrijeme”, rekao je Motika. Predstavnik Saveza opština i gradova Republike Srpske  Miroslav Lučić rekao je da  su veoma važni razgovori predstavnika različitih nivoa vlasti, da bi novi zakon o lokalnoj samuopravi bio efikasniji. “ Naravno da je mišljenje narodnih poslanika, načelnika i predsjednika skupština značajno, da bismo spriječili neke situacije koje smo do sada imali, poput neuspjelih opoziva načelnika, kada se nepotrebno troše finansijska sredstva, a da nema odgovornosti odbornika i skupštine”, rekao je Lučić, koji je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

sastanak 1

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović smatra da načelnici opštinskih odjeljenja treba da budu profesionalci. “ U cilju distanciiranja od politike, da razdvoje politiku od radnih zadataka, jer nikako nisam da to po svaku cijenu budu političke ličnosti”, istakla je Srndovićeva. Konsultativni sastanak odrganizovala je Terenska kancelarija OEBS-a u Foči.

Посљедњи текстови

Почиње школа пливања, у току упис

На базенима Аква парка „Ушће“ у понедјељак, 11. јула, почиње школа пливања за дјецу узраста од пет до седам година.

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...