Насловна Друштво Povoljniji uslovi za investitore- ubrzane i pojeftinjene procedure u opštini

Povoljniji uslovi za investitore- ubrzane i pojeftinjene procedure u opštini

8 C
Foča

Projektom poboljšanja lokalnog okruženja za investiranje, opština Foča je dobila Elektronski registar i Investicioni profil, a administrativne procedure su ubrzane i smanjeni su njihovi troškovi.

Rezultati projekta, koji je uradila Međunarodna finansijska korporacija IFC, kao član grupacije Svjetske banke, predstavljeni su danas opštinskoj administraciji, privrednicima i javnim ustanovama.

Elektronski registar omogućava da građani i privrednici na jednom mjestu jednostavno i brzo dobiju potpunu informaciju o tome gdje i kako treba da podnesu određeni zahtjev, koju dokumentaciju treba da prilože, te koliko će postupak koštati i u kojem roku će biti riješen, dok su u Investicionom profilu detaljno analizirane sve mogućnosti za ulaganja.

Pojednostavljen je 61 administrativni postupak u direktnoj vezi sa pokretanjem i obavljanjem privredne aktivnosti, prosječno vrijeme za rješavanje predmeta skraćeno je za 42 odsto,  a snižena je i vrijednost taksi i naknada u takvim postupcima.

„Za dobijanje građevinske dozvole, prije ove reforme, bilo je potrebno da građanin ode na 11 adresa i pribavi 21 dokument, a nakon provođenja reforme, građanin odlazi na pet adresa i pribavlja 11 dokumenata“, kaže Igor Ćurčić, koordinator projekta ispred opštine Foča.

On je dodao da su investitori u prvoj godini pokretanja biznisa oslobođeni plaćanja komunalne takse za isticanje firme, kao i da su, gdje je bilo mogućnosti, smanjeni i ostali troškovi.

Inv 1

Investicioni profil sadrži podatke o prirodnim potencijalima opštine Foče- šumskom bogatstvu, hidroenergetskom potencijalu, rudniku mrkog uglja u Miljevini, mineralnim sirovinama na Čelebićima, obradivim površinama, prirodnim rezervatima i mogućnostima za razvoj poljoprivrede i turizma.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da će svi budući investitori preko Svjetske banke i drugih portala moći da se upoznaju sa potencijalima i prednostima koje Foča nudi.

„U oblasti turizma je već krenula jedna značajna investicija, a u oblasti poljoprivrede realizujemo jedan projekat na području Mjesne zajednice Kozja Luka. Očekujemo da će investicione aktivnosti krenuti još brže, jer na području Čelebića u narednoj godini očekujemo početak realizacije velikog projekta otvaranja rudnika olova i cinka“, rekao je Mašić.

inv 2

Sa 67 hiljada hektara šume, Foča nudi poslovne mogućnosti u modernizaciji procesa proizvodnje drveta, a zdrava životna sredina, obradivo zemljište i raznolikost pejzaža sa Nacionalnim parkom Sutjeska i kanjonom Tare, uz pojednostavljivanje procedura za ulaganje, trebalo bi da privuku investicije u oblastima poljoprivrede i turizma.

Takođe, rijeka Drina je najveći hidropotencijal za korištenje vode u energetici na Balkanu, koji je u velikoj mjeri neiskorišćen, navodi se u Investicionom profilu opštine Foča.

Detaljno su prikazane i konkretne lokacije za investiranje- industrijske zone na Livadama, Brodu i Baljevom Polju, kao i vidovi podrške koje investitor može očekivati pri realizaciji investicije.

Opština Foča je u ovaj projekt ušla u decembru prošle godine i jedna je od 12 opština u BiH u kojima su na ovaj način pojednostavljene propcedure i stvoreni bilji uslovi za investitiore.

Projekat je finasnirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Последњи текстови

Кунарац: Трговине да не раде недјељом, поштовати скупштинске одлуке

Одборник у Скупштини општине Фоча Сребренко Кунарац сматра да трговине не би требало да наставе са радом недјељом од 6.00 до 12.00...

Радно вријеме недјељом од 6.00 до 12.00 часова

Радно вријеме трговинских и других радњи и након 1.октобра биће од 6.00 до 22.00 часа, а недјељом од 6.00 до 12.00 часова,...

Музеј Старе Херцеговине Фоча- Изложба “Невесињска олимпијада”

У галерији Музеја Старе Херцеговине  биће отворена изложба „Невесињска олимпијада“ коју је у току прошле године приредио Музеј Херцеговине у Требињу.

Удружење РВИ: Продужен рок за подношење захтјева за стамбено збрињавање

Из Удружења ратних војних инвалида Фоче обавијестили су ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије и чланове породица погинулих бораца да...

Ђокић: Социјалисти се залажу за економски развој и нова радна мјеста

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је у Фочи да се ова странка залаже за економски развој који ће довести до социјалне...