Насловна Друштво Позивом на 1433 помоћ за слијепе и слабовиде Фоче, Калиновика и Чајнича

Позивом на 1433 помоћ за слијепе и слабовиде Фоче, Калиновика и Чајнича

21.9 C
Foča

Међуопштинска организација слијепих и слабовидих Фоче, Калиновика и Чајнича окупља 30 чланова, који живе не ивици егзистенције, а којима људи доброг срца широм Српске могу да помогну позивом на хуманитарни Мтел број 1433, од 1. до 31. децембра.

Педесетчетверогодишњи Радован Ковач из Фоче од рођења има тешко оштећење вида, али то га није спријечило да заврши средњу школу, тачније металостругарски занат.

До 2011. године радио је у Центру за запошљавање инвалида у Источном Сарајеву, од када је без посла.

Живи са старом и болесном мајком и преживљавају једва од социјалне помоћи за туђу његу у мјесечном износу од 160 марака и од помоћи Међуопштинске организације слијепих и слабовидих.

„Радио сам као металостругар у фирми коју је основала Влада Српске, намијењеној за инвалиде, тачније 60 одсто радника су били инвалиди. Било нас је шест инвалида, остало су били видећи, а Влада је ту фирму затворила 2011. године, када је речено да нема услова за даљи рад“, прича Радован.

Он наводи да му се посљедњих година и онако слаб вид погоршао и да је до посла немогуће доћи.

„Сада је све приватлук, тешко да ико хоће да прими инвалида да ради. Имам дијабетес трећу годину и све слабије и слабије видим. Мислим да бих тешко могао да радим на неком послу, пошто ми вид опада, тешко да би ме ико хтио примити“, каже Радован.

У Међуопштинској организацији слијепих и слабовидих , чије је сједиште у Фочи, наводе да раде у тешким условима, али да се труде да путем разних пројеката помажу својим члановима.

„Тренутно смо конкурисали пројектима Министарству породице, омладине и спорта Српске и ОЕБС-у, а у сарадњи са Мтелом у току је хуманитарна акција прикупљања средстава за наше чланове и за рад нашег удружења позивом на број 1433, без зарачунавања ПДВ-а. Надам се да ће нам добри људи изаћи у сусрет да радимо у мало нормалнијим условима“, каже Дара Ђајић, предсједник Међуопштинске организације.

Она наводи да три општине у којима дјелују издвајају симболичне износе за њихов рад и да немају трајно ријешено питање финансирања, а да због режијских трошкова раде само два дана у седмици- уторком и петком, те да сви у Организацији раде волонтерски.

„Радимо онолико колико можемо и захвални смо свима који нам на било који начин помажу, који разумије наше потребе. Посебно нас радује када нам неко дође ненајављено, када саосјећа са нама, јер желимо да будемо једнаки са осталим грађанима“, истиче Ђајићева.

Чланови овог удружења су, додаје Ђајићева, углавном старије животне доби, којима је потребна помоћ у лијековима, прехрани, хигијени.

„Држава се труди онолико колико може, али, искрено речено, нисмо баш задовољни статусом, туђа помоћ и њега је још увијек међу најнижима у региону. Ако кажем да је у Федерација БиХ и лична инвалиднина и туђа помоћ преко 400 КМ онда сам тиме све рекла“, каже Ђајићева.

Она очекује да ће у наредној години бити повећана туђа њега и помоћ која тренутно износи до 170 КМ за прву категорију, а за другу 84 КМ.

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом 3. децембра, Међуопштинска организација слијепих и слабовидих организовала је данас дружење са својим члановима, а најугорженији међу њима добили су од фочанског Црвеног крста средства за личну хигијену.

Последњи текстови

У акцији „Дојава“ одузето 20.000 КМ

Мушкарац чији су иницијали С.М. из Фоче, који борави на подручју општине Источно Ново Сарајево, ухапшен је због основа сумње да је...

Пројекат „Т.А.Р.А.“ : Унаприједити безбједност у пограничном подручју Плужина и Фоче

Општине Фоча и Плужине, у оквиру пројекта прекограничне сарадње ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” организовале су координациони састанак за припаднике својих...

Сунчано

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно сунчано и топло, послије подне могућ је по који локални пљусак, а...

Велико интересовање из Србије и Црне Горе за Медицински факултет у Фочи

На Медицинском факултету у Фочи данас су одржани пријемни испити на одсјецима стоматологија, здравствена њега и специјална едукација и рехабилитација, док је...

Сунчано и топло

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно сунчано и топло у већини предјела, уз могућност локалних пљускова послије подне...