Насловна Друштво Poznati TV kulinar iz Poljske na Tjentištu snima serijal o BiH- isprobao...

Poznati TV kulinar iz Poljske na Tjentištu snima serijal o BiH- isprobao gulaš od divokoze

23 C
Foča

Kulinarski novinar iz Poljske Robert Maklovic snimao je danas u Nacionalnom parku “Sutjeska” četvrtu epizodu gastroserijala o BiH. Na incijativu Ambasade BiH u Poljskoj, ovaj poznati putopisac i gastronom snima promotivni serijal o gastro i turističkoj ponudi BiH, koji će biti emitovan na poljskoj nacionalnoj televiziji, a na Tjentištu je isprobao specijalitete ovog kraja- gulaš od divokoze, pitu zeljanicu ispod sača, domaći sir i salatu od srijemuša.

kulinar 2

“Hrana je odlična, sve je prirodno i domaće. Gulaš od divokoze je raritet, čudo, toga u Poljskoj nema, samo u Austriji”, priča Maklovic na solidnom srpskom jeziku.

kulinar pita

Prije Tjentišta, snimio je četiri epizode u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Trebinju, a petu će, nakon “Sutjeske”, završiti u Višegradu. On je istakao da je budućnost BiH u turizmu, koji je nazvao najboljom vrstom industrije.

kulinar 6

Maklovic je i istoričar, pa je u NP Sutjeska, pored prirodnih ljepota, obišao i spomenike iz Drugog svjetskog rata. “ Film Sutjeska je meni i mojoj generaciji jedan od najvažnijih u životu”, naveo je on.

Za BiH kaže da je mozaik hrane i kulture. “Ova zemlja je čudo, čista ljepota. Dosta Poljaka putuje do Dalamacije i najbolje bi bilo da uzmu jednu sedmicu više i putuju kroz BiH”, istakao je poljski gastronom, čije su emisije veoma popularne među njegovim zemljacima.

Dražen Brdar iz Turističke organizacije Banjaluka kaže da je ovo odlična promocija gastrokulture i prirodnih ljepota BiH. “ Poljska ima oko 37 miliona stanovnika, a Maklovic na društvenim mrežama ima oko pet miliona pratilaca”, istakao je Brdar.

kulinar kotlic

On je naveo da Maklovic u sredinama koje promoviše snima jela karakteristična za to podneblje. “ U Banjaluci smo snimali ono što je specifično za Banjaluku- banjalučki ćevap, sir trapist, Nektar pivo. U Sarajevu je to bila tarhana čorba, u Mostaru punjena pljeskavica, a u Trebinju pastrmka iz Trebišnjice i grah poljak”, rekao je Brdar.

On je naveo da će prva epizoda o Banjaluci biti emitovana 22. maja.

 

Последњи текстови

У току уређење локалних путева

У Фочи је у току санација локалних и некатегорисаних путева, као и реконструкција градских улица у оквиру праве фазе Програма уређења градског...

Крв даровало 20 припадника ПУ Фоча

Акцији добровољног давања крви МУП-а Српске данас се у Служби за трансфузијску медицину у фочанској Универзитетској болници одазвало 20 припадника Полицијске управе...

Облачно са кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити облачно са кишом, пљусковима и локално обилнијим падавинама, уз пад температуре.

До краја септембра повремене обуставе саобраћаја на подручју Фоче

Због санације саобраћајница оштећених током реконструкције градске водоводне мреже, до 30. септембра долазиће до повремених обустава саобраћаја на градском подручју, саопштено је...

ОК Фест помјерен за јули наредне године

Седми Нектар ОК Фест, који је требало да почне за неколико дана на Тјентишту, отказан је због погоршане епидемиолошке ситуације у Српској...