Насловна Култура „Pred sjenima“ na Sajmu knjige

„Pred sjenima“ na Sajmu knjige

-2 C
Foča

Na štandu Republike Srpske 63. Sajma knjiga u Beogradu u subotu je predstavljena poetska rukovet “Pred sjenima srpskih mučenika”, priređivača Rada Lalovića iz Foče, a čiji je izdavač fočanski Centar za kulturu i informisanje.

Inače, ova zbirka pjesama u 2017. godini doživjela je dva izdanja, a pored toga veliki je značaj što se Centar za kulturu i informisanje prvi put pojavio na Sajmu knjige kao izdavač.

O knjizi je, pored profesora Lalovića, govorila profesorica Srpskog jezika i književnosti, Darka Deretić iz Trebinja, dok je prikaz mr Momčila Golijanina pročitao Borislav Lalović.

„Ovim predstavljanjem mi završavamo ciklus uspješnih promocija “Pred sjenima srpskih mučenika”, kojih je bilo desetak širom Srpske i možemo reći da smo jako zadovoljni prijemom i kod stručne i kod šire javnosti. U ove dvije godine uspjeli smo predstaviti knjigu koja je od velikog značaja za izučavanje poezije stradanja i patnje kroz redovan nastavni ciklus. Mi nastavljamo dalje zbornikom radova koji govore o ovoj poeziji i koji će biti odličan vodič i profesorima i učenicima”, rekao je Lalović.

sajam knjiga 1

I direktor Centra za kulturu i informisanje, Vladimir Pantović, ističe važnost ovog djela i zadovoljstvo zbog pojavljivanja Centra na Sajmu knjige. „U posljednje dvije godine napravili smo iskorak u izdavačkoj djelatnosti Centra i uspjeli objaviti nekoliko odličnih knjiga. I kvalitetom sadržaja tih knjiga i njihove tehničke opremljenosti, mi smo privukli pažnju Predstavništva RS u Beogradu koje nas je pozvalo na predstavljanje na svom štandu, a odabrali smo ovu rukovet koja se pokazala kao naročito kvalitetno izdanje. Uskoro će se pojaviti zbornik stručnih radova o ovoj poeziji, koji je u završnoj obradi pred štampu i u kojoj je zastupljeno 15 autora, profesora srpskog jezika i književnosti, što je za nas kao izdavača poseban izazov”, istakao je Pantović.

U knjizi “Pred sjenima srpskih mučenika” nalazi se 68 pjesama od 50 pjesnika koje govore o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku. Ona je doživjela dva izdanja i promovisana je u Foči, Višegradu, Gacku, Istočnom Sarajevu, Prebilovcima, Bratuncu, Zvorniku, Trebinju, Palama i Beogradu. Ni priređivač ni izdavač ne isključuju mogućnost trećeg izdanja, jer je veliki interes za predstavljanje ove knjige širom Srbije.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...