Naslovna Kultura „Pred sjenima“ na Sajmu knjige

„Pred sjenima“ na Sajmu knjige

-2 C
Foča

Na štandu Republike Srpske 63. Sajma knjiga u Beogradu u subotu je predstavljena poetska rukovet “Pred sjenima srpskih mučenika”, priređivača Rada Lalovića iz Foče, a čiji je izdavač fočanski Centar za kulturu i informisanje.

Inače, ova zbirka pjesama u 2017. godini doživjela je dva izdanja, a pored toga veliki je značaj što se Centar za kulturu i informisanje prvi put pojavio na Sajmu knjige kao izdavač.

O knjizi je, pored profesora Lalovića, govorila profesorica Srpskog jezika i književnosti, Darka Deretić iz Trebinja, dok je prikaz mr Momčila Golijanina pročitao Borislav Lalović.

„Ovim predstavljanjem mi završavamo ciklus uspješnih promocija “Pred sjenima srpskih mučenika”, kojih je bilo desetak širom Srpske i možemo reći da smo jako zadovoljni prijemom i kod stručne i kod šire javnosti. U ove dvije godine uspjeli smo predstaviti knjigu koja je od velikog značaja za izučavanje poezije stradanja i patnje kroz redovan nastavni ciklus. Mi nastavljamo dalje zbornikom radova koji govore o ovoj poeziji i koji će biti odličan vodič i profesorima i učenicima”, rekao je Lalović.

sajam knjiga 1

I direktor Centra za kulturu i informisanje, Vladimir Pantović, ističe važnost ovog djela i zadovoljstvo zbog pojavljivanja Centra na Sajmu knjige. „U posljednje dvije godine napravili smo iskorak u izdavačkoj djelatnosti Centra i uspjeli objaviti nekoliko odličnih knjiga. I kvalitetom sadržaja tih knjiga i njihove tehničke opremljenosti, mi smo privukli pažnju Predstavništva RS u Beogradu koje nas je pozvalo na predstavljanje na svom štandu, a odabrali smo ovu rukovet koja se pokazala kao naročito kvalitetno izdanje. Uskoro će se pojaviti zbornik stručnih radova o ovoj poeziji, koji je u završnoj obradi pred štampu i u kojoj je zastupljeno 15 autora, profesora srpskog jezika i književnosti, što je za nas kao izdavača poseban izazov”, istakao je Pantović.

U knjizi “Pred sjenima srpskih mučenika” nalazi se 68 pjesama od 50 pjesnika koje govore o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku. Ona je doživjela dva izdanja i promovisana je u Foči, Višegradu, Gacku, Istočnom Sarajevu, Prebilovcima, Bratuncu, Zvorniku, Trebinju, Palama i Beogradu. Ni priređivač ni izdavač ne isključuju mogućnost trećeg izdanja, jer je veliki interes za predstavljanje ove knjige širom Srbije.

Poslednji tekstovi

Preduzetnici u Ulici Moma Kočovića nezadovoljni režimom saobraćaja

Kupci bi kupovali u Ulici Moma Kočovića, koju u posljednje vrijeme izbjegavaju, jer uz uredno plaćenu robu, nezaobilazno je i da plate kaznu zbog...

Odbojaši Maglića nisu uspjeli da izbore plej-of, poraz košarkaša u Zvorniku

Odbojkaši Maglića nisu uspjeli da izbore plasman u doigravanje za prvaka BiH, pošto su u posljednjem, 18. kolu Premijer lige BiH, pred podjelu lige...

NP „Sutjeska“ veliko gradilište- obnavljaju se devastirani paviljoni

Nacionalni park „Sutjeska“ ovih dana je veliko gradilište- u toku je obnova više turističkih objekata, koji su dugi niz godina bili devastirani i neupotrebljivi.

Fočanski speleospasioci na vježbi u Dubrovniku

Na poziv Hrtvatske gorske službe stanice Dubrovnik, pripadnici Speleospasilačke službe Republike Srpske, stanica Foča učestvovali su u subotu na vježbi "Zidine 2020"...

Lazarevo: Vodopropusna rešetka oštetila vozilo

U Ulici cara Lazara u Foči jutros je oštećen automobil kojem je, nailaskom na vodopropusnu rešetku, pukla guma i iskrivile se felna...