Насловна Култура Predstava "Žanka" otvorila jesenju pozorišnu sezonu u Foči

Predstava “Žanka” otvorila jesenju pozorišnu sezonu u Foči

10.2 C
Foča
Predstavom „Žanka“ Narodnog pozorišta iz Užica, otvorena je jesenja repertoarska sezona pozorišta u Foči, koje djeluje u okviru Muzeja Stara Hercegovina.
Ova drama, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, govori o srpskoj pozorišnoj glumici, umjetnici, Živani Stokić, Žanki,koja je bila bila jedna od najvećih glumica prije Drugog svjetskog rata, a koja je morala da nastavi svoj posao i pod okupacijom, kako bi preživjela, jer je bila bolesna i morala je da nabavi insulin, onda kada ga nigdje nije bilo. Poslije rata, od vlasti je prokazana i osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti. Kada je dobila poziv da se ponovo vrati na pozorišnu scenu, bio je to veliki šok i za njeno srce i dušu, koju je od sreće ispustila.
 
Glavnu ulogu u predstavi igra Divna Marić, Slobodan Ljubičić igra likove Branislava Nušića i Simeona Tošića, dok Vahidin Prelić tumači likove partizanskog majora Aleksandra Gavrilovića i Morisa Pijade.
Tumačiti lik jedne od najvećih heriona pozorišta, srpske Sare Bernar-Žanke Stokić, čiju ulogu rijetko ko od glumaca dobije, glumici Divni Marić predstavlja veliku odgovornost, ali i vrhunac karijere. -To je velika čast i satisfakcija za glumca, da dočeka da igra lik ovako jedne grandiozne ličnosti koja je obilježila jedan period pozorišnog života uopšte, rehabilitovana, nepravedno zapostavljena u jednom periodu. Izuzetno sam počastvovana i srećna što na vrhuncu karijere igram Žanku, imala sam i veliku tremu, s obzirom da  se o njoj posljednjih godina mnogo i piše i priča-istakla je Marićeva.
U ovoj predstavi, koja prikazuje poslednji dan života velike Žanke Stokić, glumica svodi račune sama sa sobom i postavlja sebi najteža pitanja – da li je morala da igra za vrijeme okupacije i da li je sve moglo da bude drugačije. Ona gleda unazad u svoj život, u svoje patnje i radosti, preispituje novo vrijeme i nove ljude, oprašta se od svojih ljubavi, ali slavi najveću od njih – pozorište. -Predstavu odslikavaju njene životne dileme, priča o ljubavima, propustima, golgota koju je prošla u usamljenosti. Po sekvencama se objašnjavajau njeni postupci, njen život i na kraju ona kada je rehabilitovana, kada joj je ponovo ponuđena uloga da se vrati u pozorište, kada je svi željno iščekuju, njen život se okončava. Skončala je sama samcata na svijetu, iako je imala hiljade i hiljade obožavalaca-priča Marićeva.
ZANKA-SL-2U Žanku Stokić, za koju je Nušić pisao uloge, godinama je bio zaljubljen Simeon Tošić. Svoju ljubav, nažalost, priznao joj je tek pred njenu smrt. Slobodan Ljubičić koji tumači Tošićev lik kaže da je predstava prikaz nemara i nepravde prema umjetnosti, prema glumici koja je samo radila svoj posao u suludo vrijeme okupacije.  -Ona je trebala da bude strijeljana kao i mnogi poznati srpski glumci u to vrijeme, nju je spasio Krcun Penezić iz ženskog zatvora, koji ju je samo upitao šta joj je trebalo da “igra za Njemce”. Ona je samo radila svoj posao, ali  to u to vrijeme porobljenog Beograda nije bilo patriotski.  Kada je rehabilitovana, nažalost, tada je i izdahnula, pred prvu probu-priča Ljubičić.
 
„Žanka ” je premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Užice 19.juna 2014. i od tada aktivno se igra u pozorištima širom SrbijeCrne Gore i Bosne i Hercegovine.
 
U Foči ponosni što su ovakvom jednom predstavom otvorili jesenju pozorišnu sezonu.
Sa pozorištem iz Užica imamo od ranije saradnju, ovo je treći put da gostuju. Nakon ove grandiozne predstave slijedi još jedna dječija, a zatim se aktivira i naša amaterska scena koja priprema više predstava za djecu i odrasle koje će biti izvedene do kraja godine- rekla je Branka Dragičević, direktorica Muzeja Stara Hercegovina.
 
 

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...