Насловна Друштво Predstavljena VIA DINARIKA

Predstavljena VIA DINARIKA

25.3 C
Foča

Asocijacija avanturističkog turizma BiH predstavila je danas u Foči projekat Via Dinarika (Via Dinarica), koji po ugledu na Via Alpina ima za cilj da poveže turističke kapacitete dinarskog luka, od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, Srbije, do Crne Gore i Albanije. Kako je istaknuto na skupu, kojem su prisustvovali zainteresovani turistički radnici privatnog i društvenog sektora iz Foče, Via Dinarika promoviše turizam u svrhu ekonomskog razvoja čitavog regiona, uz očuvanje prirodne sredine.

Direktorica Asocijacije avanturističkog turizma BiH Erna Kurtović kaže da je glavna trasa Via Dinarike, koja povezuje 240 vrhova preko 2000 metara,  dugačka oko 650 kilometara, a pridodate su joj još dvije trase- primorska i niže gorje.

„Okupili smo se u Foči da pokušamo ostvariti poslovno partnerstvo, da vidimo na koji način se Foča može uključiti u ovu incijativu, na koji način nam mogu pomoći da razvijamo Via Dinariku i zauzvart, šta mi njima dajemo.Nadamo se da ćemo zajedno povećati broj turista na ovom području“, rekla je Kurtovićeva.

Ona objašnjava da je ova ideja još u početnoj fazi i da se očekuje da će njen razvoj trajati više od deset godina.

„Puno je aspekata obuhvaćeno, od obilježavanja staza, prikupljanja informacija sa terena, objedinjavanja tih informacija i njihovog plasiranja na tržište. Počeli smo prije godinu i po dana i već ljudi pričaju o tome, traže da hodaju po Via Dinarici, da posjete Nacionalni park „Sutjesku“, Žabljak, Unu, da odu na Plitvice“, ističe Kurtovićeva.

via-dinarika-2

Među 20 nacionalnih parkova, koji se nalaze na trasi Via Dinarika je i  Nacionalni park „Sutjeska“ sa prašumom Perućica i sa više vrhova preko 2000 metara nadmorske visine, među kojima je i najvisočija planina u BiH- Maglić. Predstavnik NP „Sutjeska“ Đorđe Vuković kaže da je Via Dinarika korak ka povezivanju sa Nacionalnim parkom „Durmitor“ u Crnoj Gori i sa hrvatskim primorjem.

„Očekujemo da se kroz ove tri transverzale, koje prolaze cijelim prostorom dinarskog luka, bolje povežemo sa turističkim potencijalima u okruženju, pa se nadamo da će se kao rezultat toga povećati i broj turista“, rekao je Vuković.

Inicijatori Via Dinarike imaju ideju da uvežu sve planinske staze od Prokletija u Crnoj Gori i Albaniji, do Velebita i Dinare u Hrvatskoj i Postojnske jame u Sloveniji, te da, uz unapređenje turističke ponude i zaštitu prirode, čitav ovaj prostor promovišu kao posebnu turističku destinaciju.  Projekat finansiraju italijanske organizacija Oksfam i regija Toskana.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...