Насловна Култура Predstavljena zbirka soneta “Ona”: Poezija života, ljubavi i čežnje

Predstavljena zbirka soneta “Ona”: Poezija života, ljubavi i čežnje

37.6 C
Foča

Četvrta knjiga autora Branimira Bata Radovića, zbirka soneta „Ona“, čiji su glavni motivi ljubav i čežnja, predstavljena je sinoć u fočanskom Centru za kulturu i informisanje. Radović je cijelu knjigu posvetio ženi, sonetno je nadahnuo, a inspiracija mu nije manjkala.

Knjiga „Ona“ sačinjena je od devet cjelina koje u sebi imaju po osam simboličnih ljubavnih pjesama, a svaki sonet govori o nekom bitnom događaju, situaciji, emocionalnom naboju, ljepoti, patnji i čežnji.

Radović je, ocjenjuju recenzenti, uložio mnogo zanatskog rada da izbrusi sonete, da održi metriku, melodiju, rimu i sklad u strofi, a da se ne ugrozi misao, koja posebno mora biti istančana i produhovljena jer je samo takvu sonet traži.

Njegovi soneti se ne uče, već rađaju, ističe recenzent Slobodan Ristović.

-Mene su ovi Batovi soneti lično dotakli mnogo, jer nisu pravljeni, već su doživljeni, kao da sam ih ja pisao. Bato to čini na pomalo gospodstven način, a to znači da ta je ta gospodstvenost dodvoravanje onoj kojoj se obraća, u čemu se svako od nas može pronaći i poistovijetiti sa događajima ili doživljajima koji su i  nama minuli-smatra Ristović.

bato sl 3

Radović se do sada oprobao u različitim formama, od poeme, preko proze do poezije i soneta, za koje se kaže da su kruna poezije i književnog stvaralaštva. On kroz sedamdeset dva soneta pjeva sve zrelije i snažnije, ostavljajući jak utisak na čitaoce.

-Nisam uopšte imao namjeru da pišem sonete, prvi sam napisao na nagovor pjesnika Saše Mićkovića, a ostali su se nizali sami i potpuno mi odgovarali. Napisao sam zapravo jednu priču u sonetima i nastala je jedna zbirka u kojoj su soneti samostalni, ali opet i uvezani u jednu cjelinu i imaju svoju hronologiju-kaže Radović.

Osnovni motivi Radovićevog pjevanja su ljubav i čežnja, a sam naziv zbirke soneta govori da pjesnik pjeva ženi i o ženi.

-To su motivi iz vremena kada sam bio mlad i zaljubljen i nekako sam, bio dužan da ovu knjigu posvetim njoj, Dari-otkrio je Radović.

Izdavač Batovog četvrtog književnog ostvarenja je Centar za kulturu i informisanje. Direktor Centra Vladimir Pantović ističe da su sve Radovićeve knjige vrlo dobro opremljene i uređene.

-Tiraži nisu naročito visoki jer je danas malo pisaca uopšte koji štampaju hiljade knjiga, ali smo vrlo zadovoljni izdanjima Bata Radovića, pa možemo reći da smo taj posao umnogome uozbiljili od njegove pojave kao pisca, jer smo se od prve poeme starali da sve bude uljudno i kvalitetno-kazao je Pantović.

bato sl 2

Branimir Bato Radović rođen je 1963.godine u Foči. Do sada je objavio poemu „Zoran“, pjesme „Igle“ i roman „Trag“. Svakodnevno piše i stvara, a kako najavljuje, čitalačka publika uskoro će uživati u njegovoj novoj poemi “Žbir” i romanu “Rasuti biseri”.

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...