Насловна Друштво Представљени грантови и могућности за грађанско новинарство

Представљени грантови и могућности за грађанско новинарство

17.8 C
Foča

У оквиру програма оснаживања независних медија у БиХ грађанима Фоче представљављени су начини креирања медијских садржаја и могућности које грађанско новинарство нуди. За грађане који намјеравају да се баве новинарством предвиђени су и грантови Америчке агенције за развој.

Током радионице у Фочи објашњено је да грађани новинари могу да буду сви становници Босне и Херцеговине који желе да објављују текстове, фотографије или видео материјале с критичким или афирмативним освртом, путем друштвених мрежа или интернет странице imep.ba.

Један од предавача, новинарка Отворене мреже, Рубина Ченгић каже да је циљ програма да подстакну грађане да објављују садржаје о догађајима, процесима и ситуацијама у којима се налазе, односно о стварима које им живот чине бољим или тежим.

-Медијима који честито раде свој посао помоћи ће да употпуне слику стварности у којој живимо, док ће медијима који не обављају професионално свој посао да пошаљу поруку да су ухваћени у неправилностима и непоштовању етичких стандарда- сматра Ченгићева.

За бављење грађанским новинарством програмом оснаживања независних медија предвиђени су грантови од двије до пет хиљада долара.

-Јавни позив за грађане новинаре је стално отворен. Пресјек правимо свака три мјесеца и у одређеном периоду оцјењујемо пристигле пријаве, али настављамо да прикупљамо нове – рекла је Ченгићева.

Основни услови за добијање грантова су истинито извјештавање и уздржаност од говора мржње, а намијењени су људима различитих животних доби и професија, истакнуто је током радионице.

Заинтересованим за добијање грантова Америчке агенције за развој, Ченгићева савјетује да се потруде да објасне важност и корисност идеје, на коликo људи би се односила, као и на колико људи би могли да утичу својим причама.

Програм оснаживања независних медија је петогодишњи пројекат Америчке агенције за развој који подржава независност медија и слободу изражавања у БиХ, а реализују га Центар за промоцију цивилног друштва и Отворена мрежа.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...