Насловна Друштво Представљени грантови и могућности за грађанско новинарство

Представљени грантови и могућности за грађанско новинарство

1.6 C
Foča

У оквиру програма оснаживања независних медија у БиХ грађанима Фоче представљављени су начини креирања медијских садржаја и могућности које грађанско новинарство нуди. За грађане који намјеравају да се баве новинарством предвиђени су и грантови Америчке агенције за развој.

Током радионице у Фочи објашњено је да грађани новинари могу да буду сви становници Босне и Херцеговине који желе да објављују текстове, фотографије или видео материјале с критичким или афирмативним освртом, путем друштвених мрежа или интернет странице imep.ba.

Један од предавача, новинарка Отворене мреже, Рубина Ченгић каже да је циљ програма да подстакну грађане да објављују садржаје о догађајима, процесима и ситуацијама у којима се налазе, односно о стварима које им живот чине бољим или тежим.

-Медијима који честито раде свој посао помоћи ће да употпуне слику стварности у којој живимо, док ће медијима који не обављају професионално свој посао да пошаљу поруку да су ухваћени у неправилностима и непоштовању етичких стандарда- сматра Ченгићева.

За бављење грађанским новинарством програмом оснаживања независних медија предвиђени су грантови од двије до пет хиљада долара.

-Јавни позив за грађане новинаре је стално отворен. Пресјек правимо свака три мјесеца и у одређеном периоду оцјењујемо пристигле пријаве, али настављамо да прикупљамо нове – рекла је Ченгићева.

Основни услови за добијање грантова су истинито извјештавање и уздржаност од говора мржње, а намијењени су људима различитих животних доби и професија, истакнуто је током радионице.

Заинтересованим за добијање грантова Америчке агенције за развој, Ченгићева савјетује да се потруде да објасне важност и корисност идеје, на коликo људи би се односила, као и на колико људи би могли да утичу својим причама.

Програм оснаживања независних медија је петогодишњи пројекат Америчке агенције за развој који подржава независност медија и слободу изражавања у БиХ, а реализују га Центар за промоцију цивилног друштва и Отворена мрежа.

Посљедњи текстови

Митрополит Хризостом: Свети Сава повео српски народ путем спасења

Светом архијерејском литургијом коју је служио митрополит дабробосански Хризостом са свештенством, славу је прославио највећи православни храм у БиХ-Светосавски храм у Фочи....

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...