Насловна Друштво Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

23.9 C
Foča

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због непрописног заустављања и паркирања – оцјењују трговци и занатлије.

Мање проблема немају ни достављачи робе, за које су такође неизбјежне новчане казне. Самостални предузетници захтијевају обустављање кажњавања купаца и достављача и од Општинске управе траже да се што прије изнађе прихватљиво рјешење у регулисању саобраћаја и постављања вертикалне сигнализације.

У Улици Мома Кочовића, дужине око стотину метара, саобраћај је двосмјеран. Ипак, појашњавају предузетници, саобраћајни знакови указују на забрану паркирања и заустављања моторних возила са обје стране улице из једног смјера, док је из смјера градске пијаце дозвољено само заустављање. Тако је и настао проблем који из дана у дан наноси штету продавцима на градској пијаци и корисницима услуга и власницима 12 самосталних предузетничких радњих, стоматолошке ординације, банке, АПИФ-а и Правобранилаштва.  Тврде да им забрана паркирања и заустављања возила онемогућава нормално пословање, док су купци у невољи како да преузму и превезу робу, јер и саобраћајна полиција ажурно ради свој посао и пише казне. Власник продавнице аутодијелова Драго Топаловић каже да су у посљедње вријеме бројни возачи доставних возила кажњени због заустављања од пар минута како би испоручили робу. Ништа боље нису прошли ни купци.

-Забрањено је и заустављање и достава робе, па не видим сврху нашег даљег опстанка, постављање таквих саобраћајних знакова не води никуда. Гдје има улица у којој нема заустављања доставних возила, доставе робе, нема задржавања да купци могу да купе робу. То је ван сваке памети, јер је ту и градска пијаца. Овдје само полиција изгледа има користи, пишући свакодневно казне. Ово је превазишло сваку мјеру више-огорчен је Топаловић.

Топаловић истиче да се тешко носити  с овим проблемом и додаје :

-Ево како се ја носим са доставом робе. Доставно возило код мене долази рано, прије осам часова. Морам да молим полицију за разумијевање, најчешће казне достављача, фотографишу и одмах санкционишу. Муштерије ми се жале да неће да долазе, у ситуацији сам да бих ја прије платио казну и достављачу и купцу, само да не изгубим муштерију, робу и да бих опстао-испричао је Топаловић.

Предузетници јесу за бескомпромисно поштовање саобраћајних прописа, али истичу да се постављањем знакова није мислило о добробити самосталних предузетника.

-У посљедњих мјесец, два дана, полиција као да ништа друго не ради него буквално сваких петнаест минута из аута снимају возила и санкционишу. Жале се и возачи брзе поште да им пишу казне због заустављања пар минута. Саобраћај није толико густ да се не би могло зауставити на десетак минута највише, то би сваког задовољило. Можда је рјешење управо то-да се омогући приступ радњи како купцима, тако и добављачима, дакле не паркирање, али краће заустављање или, ако је то немогуће, онда ипак увођење режима једносмјерног саобраћаја-каже Жељко Мастиловић, пословођа књижаре „Бобан“.

Власници радњи истичу да разумију потребу да се регулише саобраћај и да је безбједност најбитнија. Категорични су да се не смије занемарити ни потреба стварања повољног пословног окружења у функционисању пословних субјеката и снабдијевање купаца робом. Од саобраћајне полиције очекују више разумијевања, а од Општине Фоча за промјену режима саобраћаја са прихватљивијим рјешењем, што су и писмено затражили.

-Тражимо само да доставна возила и возила која утоварају или истоварају робу могу да се зауставе на десетак минута. Толико задржавање уопште не би ометало саобраћај, јер он у овој улици није густ. Нама је веома стало до безбједности наших грађана, наших купаца, али и да несметано радимо, не само због нас, већ због грађана, због којих смо ту, тачније њихових потреба. Сматрамо да постоји начин и већ смо Општини доставили поднесак у којем тражимо да се ово ријеши на обострано задовољство-казао је предсједник Занатско-предузетничког удружења Фоча, Доброслав Стојановић.

Начелник општинског Одјељења за стамбено-комуналне послове, Менсуд Јахић, у телефонском разговору за РФ, рекао је да још увијек нису примили никакав захтјев грађана везан за промјену режима саобраћаја у Улици Мома Кочовића.

-По пријему захтјева, ми ћемо извршити анализу стања, поступити у складу са законском регулативом и регулационим планом те зоне и изнаћи прихватљиво рјешење у најкраћем могућем року-рекао је Јахић.

Из Полицијске управе Фоча одговарају- Закон о основама безбједности саобраћаја у БиХ изричит „Забрањено је паркирање на коловозу гдје се саобраћај одвија у оба смјера“.

Подсјећају да су у овом и проблемима који постоје у другим улицама предлагали рјешења на Форуму безбједности и Савјету за безбједност саобраћаја.

-Иако то није наш посао, предлагали смо хоризонтално и вертикално обиљежавање једног или два паркинг мјеста за доставна возила, измјену режима саобрађаја у Улици Мома Кочовића, постављање саобраћајног знака на тротоар којим ће се дозволити паркирање уз услове које прописује закон, наплату паркинга у улицама центра града у којима је и највећа фреквенција саобраћаја. Једино што не можемо урадити то је да било који закон примјењујемо селективно, фаворизујући једну групу учесника у саобраћају, попут доставних возила, на рачун осталих учесника у саобраћају, јер би управо то било противзаконито поступање – кажу у Полицијској управи Фоча.

Самостални предузетници најавили су да ће се, уколико што прије не буде ријешен проблем, опредијелити на радикалније мјере.

Последњи текстови

ПУ Фоча: Повећан криминалитет у односу на јули прошле године

На подручју надлежности Полицијске управе Фоча у јулу је евидентирано 25 кривичних дјела, што је за 32 одсто више него у истом...

Детаљи смрти мушкарца извученог из Дрине након сутрашње обдукције

Идентитет и узрок смрти мушкарца чије је беживотно тијело јуче извучено из Дрине још увијек је непознат. Чека се обдукција, након чега...

Ретестирања након изолације за раднике већих колектива

Општински штаб за ванредне ситуације у Фочи констатовао је данас да се епидемиолошка ситуација  на подручју ове локалне заједнице држи под контролом.

Два осуђеника заражена короном са блажим симптомима у изолацији

У Казнено-поправном заводу Фоча потврђено је присуство вируса корона код два осуђеника, који су изоловани и имају блаже симптоме, рекао је Радио...

Фундуп троструки шампион Какња

Фочански тенисер Срђан Фундуп освојио је три прва мјеста на турниру тениских рекреативаца и ветерана у Какњу „Отворено првенство Камени дворац“.