Naslovna Društvo Preduzetnici u Ulici Moma Kočovića nezadovoljni režimom saobraćaja

Preduzetnici u Ulici Moma Kočovića nezadovoljni režimom saobraćaja

10 C
Foča

Kupci bi kupovali u Ulici Moma Kočovića, koju u posljednje vrijeme izbjegavaju, jer uz uredno plaćenu robu, nezaobilazno je i da plate kaznu zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja – ocjenjuju trgovci i zanatlije.

Manje problema nemaju ni dostavljači robe, za koje su takođe neizbježne novčane kazne. Samostalni preduzetnici zahtijevaju obustavljanje kažnjavanja kupaca i dostavljača i od Opštinske uprave traže da se što prije iznađe prihvatljivo rješenje u regulisanju saobraćaja i postavljanja vertikalne signalizacije.

U Ulici Moma Kočovića, dužine oko stotinu metara, saobraćaj je dvosmjeran. Ipak, pojašnjavaju preduzetnici, saobraćajni znakovi ukazuju na zabranu parkiranja i zaustavljanja motornih vozila sa obje strane ulice iz jednog smjera, dok je iz smjera gradske pijace dozvoljeno samo zaustavljanje. Tako je i nastao problem koji iz dana u dan nanosi štetu prodavcima na gradskoj pijaci i korisnicima usluga i vlasnicima 12 samostalnih preduzetničkih radnjih, stomatološke ordinacije, banke, APIF-a i Pravobranilaštva.  Tvrde da im zabrana parkiranja i zaustavljanja vozila onemogućava normalno poslovanje, dok su kupci u nevolji kako da preuzmu i prevezu robu, jer i saobraćajna policija ažurno radi svoj posao i piše kazne. Vlasnik prodavnice autodijelova Drago Topalović kaže da su u posljednje vrijeme brojni vozači dostavnih vozila kažnjeni zbog zaustavljanja od par minuta kako bi isporučili robu. Ništa bolje nisu prošli ni kupci.

-Zabranjeno je i zaustavljanje i dostava robe, pa ne vidim svrhu našeg daljeg opstanka, postavljanje takvih saobraćajnih znakova ne vodi nikuda. Gdje ima ulica u kojoj nema zaustavljanja dostavnih vozila, dostave robe, nema zadržavanja da kupci mogu da kupe robu. To je van svake pameti, jer je tu i gradska pijaca. Ovdje samo policija izgleda ima koristi, pišući svakodnevno kazne. Ovo je prevazišlo svaku mjeru više-ogorčen je Topalović.

Topalović ističe da se teško nositi  s ovim problemom i dodaje :

-Evo kako se ja nosim sa dostavom robe. Dostavno vozilo kod mene dolazi rano, prije osam časova. Moram da molim policiju za razumijevanje, najčešće kazne dostavljača, fotografišu i odmah sankcionišu. Mušterije mi se žale da neće da dolaze, u situaciji sam da bih ja prije platio kaznu i dostavljaču i kupcu, samo da ne izgubim mušteriju, robu i da bih opstao-ispričao je Topalović.

Preduzetnici jesu za beskompromisno poštovanje saobraćajnih propisa, ali ističu da se postavljanjem znakova nije mislilo o dobrobiti samostalnih preduzetnika.

-U posljednjih mjesec, dva dana, policija kao da ništa drugo ne radi nego bukvalno svakih petnaest minuta iz auta snimaju vozila i sankcionišu. Žale se i vozači brze pošte da im pišu kazne zbog zaustavljanja par minuta. Saobraćaj nije toliko gust da se ne bi moglo zaustaviti na desetak minuta najviše, to bi svakog zadovoljilo. Možda je rješenje upravo to-da se omogući pristup radnji kako kupcima, tako i dobavljačima, dakle ne parkiranje, ali kraće zaustavljanje ili, ako je to nemoguće, onda ipak uvođenje režima jednosmjernog saobraćaja-kaže Željko Mastilović, poslovođa knjižare „Boban“.

Vlasnici radnji ističu da razumiju potrebu da se reguliše saobraćaj i da je bezbjednost najbitnija. Kategorični su da se ne smije zanemariti ni potreba stvaranja povoljnog poslovnog okruženja u funkcionisanju poslovnih subjekata i snabdijevanje kupaca robom. Od saobraćajne policije očekuju više razumijevanja, a od Opštine Foča za promjenu režima saobraćaja sa prihvatljivijim rješenjem, što su i pismeno zatražili.

-Tražimo samo da dostavna vozila i vozila koja utovaraju ili istovaraju robu mogu da se zaustave na desetak minuta. Toliko zadržavanje uopšte ne bi ometalo saobraćaj, jer on u ovoj ulici nije gust. Nama je veoma stalo do bezbjednosti naših građana, naših kupaca, ali i da nesmetano radimo, ne samo zbog nas, već zbog građana, zbog kojih smo tu, tačnije njihovih potreba. Smatramo da postoji način i već smo Opštini dostavili podnesak u kojem tražimo da se ovo riješi na obostrano zadovoljstvo-kazao je predsjednik Zanatsko-preduzetničkog udruženja Foča, Dobroslav Stojanović.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, Mensud Jahić, u telefonskom razgovoru za RF, rekao je da još uvijek nisu primili nikakav zahtjev građana vezan za promjenu režima saobraćaja u Ulici Moma Kočovića.

-Po prijemu zahtjeva, mi ćemo izvršiti analizu stanja, postupiti u skladu sa zakonskom regulativom i regulacionim planom te zone i iznaći prihvatljivo rješenje u najkraćem mogućem roku-rekao je Jahić.

Iz Policijske uprave Foča odgovaraju- Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH izričit „Zabranjeno je parkiranje na kolovozu gdje se saobraćaj odvija u oba smjera“.

Podsjećaju da su u ovom i problemima koji postoje u drugim ulicama predlagali rješenja na Forumu bezbjednosti i Savjetu za bezbjednost saobraćaja.

-Iako to nije naš posao, predlagali smo horizontalno i vertikalno obilježavanje jednog ili dva parking mjesta za dostavna vozila, izmjenu režima saobrađaja u Ulici Moma Kočovića, postavljanje saobraćajnog znaka na trotoar kojim će se dozvoliti parkiranje uz uslove koje propisuje zakon, naplatu parkinga u ulicama centra grada u kojima je i najveća frekvencija saobraćaja. Jedino što ne možemo uraditi to je da bilo koji zakon primjenjujemo selektivno, favorizujući jednu grupu učesnika u saobraćaju, poput dostavnih vozila, na račun ostalih učesnika u saobraćaju, jer bi upravo to bilo protivzakonito postupanje – kažu u Policijskoj upravi Foča.

Samostalni preduzetnici najavili su da će se, ukoliko što prije ne bude riješen problem, opredijeliti na radikalnije mjere.

Poslednji tekstovi

Đokić: Socijalisti se zalažu za ekonomski razvoj i nova radna mjesta

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić poručio je u Foči da se ova stranka zalaže za ekonomski razvoj koji će dovesti do socijalne...

Epidemiološka situacija u Foči i dalje nestabilna

Epidemiološka situacija u Foči i dalje je nestabilna. Među zaraženima je dosta mlađe populacije i zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Ljekari...

U četvrtak sjednica lokalnog parlamenta

Prijedlog odluke o osnivanju Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Foča i Prijedlog strategije razvoja lokalnih puteva i ulica za period 2020-2029.godine, među najvažnijim su...

Počela rekonstrukcija Svetosavske ulice

Preduzeće „Srbinjeputevi“ počelo je prvu fazu rekonstrukcije Svetosavske ulice u Foči koja podrazumijeva zamjenu ivičnjaka i asfaltiranje kolovoza u dužini od 210...

Novi projekat- Rekonstrukcija vodovodne mreže u Miljevini

Opština Foča je obezbijedila novi projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u Miljevini , koji je sastavni dio druge faze rekonstrukcije vodovoda.Međunarodni ekspertski tim...