Насловна Култура Prijatelji fočanskog KUD-a na smotri folklora u Foči

Prijatelji fočanskog KUD-a na smotri folklora u Foči

1.8 C
Foča

U Foči je juče održana smotra narodnih igara na kojoj je,  pored domaćina Kulturno-umjetničkog društva Foča učestvovalo još pet društava iz Republike Srpske i Srbije. Svoju igru brojnoj publici predstavili su i kulturno-umjetnička društva „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca, „Srbija“ iz Kule, „Abrašević“ iz Šapca, „Prosvjeta“ iz Rudog i „Izvor“ iz Čajniča. Prije nastupa na platou kod centralnog spomen obilježja u Foči, učesnici smotre prošetali su ulicama grada, te odigrali zajedničko Užičko kolo na Trgu Kralja Petra i nekoliko koreografija na platou ispred Centra za kulturu.

Folkloraši KUD-a „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca dugogodišnji su prijatelji fočanskog KUD-a. Često dolaze u Foču a publika ih je i ovaj put pozdravila apaluzima.    Svoju igru fočanskoj publici predstavili su i gosti iz Rudog. „ Naše društvo, koje broji 130 članova iako radi u teškim uslovima, pokušava da afirmiše veći broj mladih ljudi da se posvete promociji  srpske  tradicije“, rekao je Draško Spasojević, umjetnički rukovodilac KUD-a „Prosvjeta“ Rudo.

20180803_193159

KUD-a Srbija iz Kule prvi put je nastupao u Foči, a publici se predstavio sa Igrama iz Niša i Igrama iz Bujanovca. Žarko Pejović koreograf ističe da su im ovi geografski predjeli bliski te da vole da ih posjećuju jer je veliki broj stanovnika Kule, gradića u Bačkoj, porijeklom iz Pive i sjeverozapadne Crne Gore. „Stanovništvo sjeverozapadne Crne Gore naseljeno je u okolinu Vrbasa i Kule te mi zbog toga najviše njegujemo i igramo igre iz ovog kraja. KUD Foča je nastupao kod nas, mi smo sada došli ovde i nadamo se da će se ovo prijateljstvo nastaviti“, rekao je Pejović.

20180803_201123

U Foči je nastupalo i Kulturno-umjetničko društvo „Abrašević“ iz Šapca koje traje više od stotinu godina, a za to vrijeme svoje igre pokazali su u brojnim državama svijeta. Nekoliko puta su nastupali u Foči, a sinoć su se predstavili sa Igrama iz Istočne Srbije. KUD „Izvor“ iz Čajniča takođe njeguje dugogodišnje prijateljstvo sa KUD-om Foča. Ponosni su na svoje društvo koje gaji dugu tradiciju  a u Foči su se predstavili veterani društva sa Igrama iz Mačve. Koreograf Društva Veso Dačević kaže da su mladi iz Čajniča zainteresovani za rad i igranje u KUD-u: „Mi smo mali grad sa oko šest hiljada stanovnika, a Kulturno-umjetničko društvo „Izvor“ broji više od 250 članova. Imamo više članova nego što srednja škola u Čajniču ima đaka. Trajemo 71 godinu i gajimo brojna prijateljstva pa tako i sa društvom iz Foče. Nadamo se da će oni biti naši gosti na folklornom koncertu koji organizujemo povodom slave opštine Čajniče“, rekao je Dačević.

Nekoliko godina unazad KUD Foča organizuje smotru narodnih igara. Kako ističe sekretar društva Saša Stanić publika u Foči uvijek rado posjećuje folklorne koncerte: „Zahvalio bi se publici u Foči koja uvijek u velikom broju posjećuje manifestacije koje mi organizujemo i što uvijek naše goste, ali i nas, proprati velikim aplauzima“.

Svi učesnici smotre narodnih igara danas se druže na Tjentištu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо Вас да унесите свој коментар!
Молимо Вас, овдје унесите своје име

Последњи текстови

Студенти сувим оброцима даривали слијепа и слабовида лица

Студенти који су смјештени у Студентском дому у Фочи даривали су Међуопштинску организацију слијепих и слабовидих лица са 220 комада конзерви, које ће бити...

Ивана Бјелогрлић данас путује на лијечење у Париз

Трогодишња Ивана Бјелогрлић, са родитељима Нином и Јеленком, данас путује у Париз, гдје би требала да настави лијечење, саопштила је породица на фејсбук страници „Помозимо...

У понедјељак обустава саобраћаја у Улици Петра Кочића, у сриједу у дијелу Крајишке улице

Због санације коловоза, у понедјељак, 9. децембра, од 8.00 до 20.00 часова Улица Петра Кочића биће затворена за саобраћај.

Централна манифестација МУП-а Српске у Фочи: Спас од дроге уз помоћ породице и полиције

Са централне републичке манифестација МУП-а Српске, која је данас одржана у Основној школи "Свети Сава" и Центру за културу и информисање у...

Књига „Светосавље и философија живота“ – расправа о идеји светосавља

Разговор о књизи „Светосавље и философија живота“ професора Богољуба Шијаковића, одржан је у просторијама Православно богословског факултета „Свети Василије Острошки“....