Насловна Култура Pripreme za obilježavanje šest decenija Muzeja „Stara Hercegovina“

Pripreme za obilježavanje šest decenija Muzeja „Stara Hercegovina“

11.6 C
Foča

Muzej Stara Hercegovina u Foči naredne godine obilježava šest decenija postojanja i rada. Pripreme za proslavu polako već počinju, a bogat program osmisliće rukovodstvo Muzeja, zajedno sa opštinom i republičkim Zavodom za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa. Tim povodom direktor Zavoda Slobodan Nagradić sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem i direktorkom Muzeja Brankom Dragičević razgovarao je danas o organizaciji proslave značajnog jubileja. Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima prerastanja Muzeja u Foči u  Muzej Gornjeg Podrinja, kao i o stanju nacionalnih spomenika kulture na području opštine.

muzej 1

Direktor republičkog Zvoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić kaže da se rado odazvao da ova institucija izme učešće, ali i ponudi sugestije, kako na što kvalitetniji  način pripremiti proslavu 60 godina Muzeja „Stara Hercegovina“.

-Mi smo se dogovorili da se formiraju dva odbora, jedan organizacioni, širi odbor i jedan uži naučni odbor za pripremu jednog ozbiljnog naučnog skupa u organizaciji Muzeja-rekao je Nagradić

Nagradić je dodao da je sa predstavnicima opštine i Muzeja razgovarao i o pokretanju inicijative da fočanski muzej preraste u regionalni.

-Da bi se ta ideja mogla realizovati neophodne su mjere republičkih institucija i organa vlasti. Da li će do toga doći mi ne možmo procijeniti, ali je važno da prepoznajemo potrebu da muzej u Foči postane regionalni, jer ima itekako potrebe i opravdanja za to-rekao je Nagradić.

muzej 3

Direktorka Muzeja „Stara Hercegovina“ Branka Dragičević izrazila je želju da proslava 60 godina Muzeja bude organizovana što kvalitetnije i dodala da će uložiti sve napore da se njihova zamisao i ostvari. Još više zadovoljstva donijelo bi prerastanje Muzeja u regionalnu ustanovu, rekla je Dragičevićeva.

-Želja nam je da organizujemo taj jubilej na visokom nivou, pripremamo jedan naučni skup, naravno, ukoliko se za to iznađu sredstva, a nadamo se da će biti, važno je da smo na vrijeme počeli, imamo godinu dana pred sobom da se pripremimo. Obzirom da je naš muzej jedini u Gonjem Podrinju, od Trebinja do Bijeljine trenutno nema nijedne muzejske ustanove mi možemo obuhvatiti građu uz Novog Goražda, Čajniča, Rudog i želja bi nam bila da prerastemo u regionalni muzej. Imamo podršku Zavoda, opštine i trudićemo se da i to realizujemo-rekla je Dragičevićeva.

Predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i opštine Foča dogovorili su da će u narednom periodu tražiti mogućnosti za iznalaženje finansijskih sredstava sa lokalnog i republičkog nivoza za zaštitu i revitalizaciju centralnog spomenika Bitke na Sutjesci u NP „Sutjeska“.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.