Насловна Друштво Privode se kraju radovi na asflatiranju prve dionice puta desnom obalom Tare

Privode se kraju radovi na asflatiranju prve dionice puta desnom obalom Tare

1.8 C
Foča

Radovi na asfaltiranju prve dionice puta desnom obalom rijeke Tare trebali bi biti završeni sutra. Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” finansiralo se u prvoj fazi asfaltiranje 2150 metara puta, koji je od vitalnog značaja za razvoj rafting turizma u Foči. Izvođač radova, čija je vrijednost oko 250.000 maraka, je preduzeće “Srbinjeputevi” iz Foče.

U prvoj fazi biće asfaltirano početnih 150 metara od magistralnog puta Foča-Šćepan Polje i prva dva kilometra puta koji su probile Oružane snage BiH prije dvije godine.  Predsjednik fočanskog Udruženja rafting klubova „Tara i Drina“ Zdravko Matović, koji je danas obišao radove sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, istakao je da im je cilj da se do kraja godine asfaltira još pet kilometara puta do dionice Manita vrela: „Pokucao sam na mnoga vrata u Republici Srpskoj i dobio obećanje da će ovaj put biti asfaltiran. Za sada asfaltiramo dva kilometra i 150 metara puta, a naredna faza je narednih pet kilometara i uradiću sve da se to završi u ovoj godini, ali sve zavisi od toga koliko će država imati novca da izdvoji za ovaj put. Trudiću se da u narednoj godini asfaltiramo čitavu dionicu do Brštanovice“.

PUT TARA 2

Matović se zahvalio rafting klubovima koji su u ovoj sezoni uložili značajna finansijska sredstva za ovaj put. „Želim da se zahvalim svim rafting klubovima koji su uložili finansijska sredstva za ovaj put. Od novca koji su prikupili rafteri izgradili smo priključni put do rijeke na Grabu koji koristimo kada je nivo Tare veliki i za te poslove uloženo je 16.000 maraka. Pored toga proširena je dionica od Koljena do Bršatnovice, na tom dijelu puta uvaljano je oko 640 kubnih metara šuta, i za to je uloženo oko 17.000 maraka“, istakao je Matović koji je naglasio da će se, nakon asfaltiranja, korištenje puta desnom obalom Tare naplaćivati, te da će se ta sredstva koristiti za njegovu modernizaciju i održavanje, na dobrobit svih rafting klubova i turista.

PUT TARA 3

Put desnom obalom rijeke Tare povezao je predjele u kojima putna komunikacija nikada nije postojala. Asfaltiranje ove dionice i njeno modernizovanje od velikog je značaja za razvoj turizma, smatraju predstavnici lokalne vlasti. Načelnik opštine Foča Radisav Mašić ističe da je opština do sada za ovaj put izdvojila 1.600.000. maraka u vidu plaćanja goriva, maziva i održavanja mašina Oružanih snaga BiH prilikom probijanja puta. „Izgradnja puta nije bila skupa, jer smo imali prvobitnu ponudu od sedam miliona za probijanje ove trase. Uz mašine koje su ustupule Oružane snage BiH  izgradnja puta opštinu je koštala 1.600.000 maraka. Rafteri su obezbijedili hranu i smještaj za vojnike koji su radili na putu. Pored toga, od izgradnje puta opština je svake godine u budžetu izdvajala 100.000 maraka i tako će biti i ubuduće. Uz dodatna ulaganja raftera ovaj put u dogledno vrijeme možemo privesti namjeni“.

PUT TARA 1

Mašić dodaje da se taksa za korištenje puta treba plaćati, te da će se taj novac isključivo koristiti za razvoj rafting turizma u Foči. „Put je dat rafterima na korištenje i postigli smo dogovor da se otvori posebni račun na koji će se uplaćivati novac od takse za korištenje puta. Rafteri će sa Turističkom organizacijom odlučiti gdje će ta sredstva biti uložena na kraju sezone. Mi smo ponudili cijenu koja je duplo manja od cijene koju rafteri plaćaju crnogorskom stranom. Mislim da će ta sredstva biti stimulativna i podsticajna i da će uz sredstva opštine stvoriti lijepu praksu da se taj put zajednički održava“, rekao je Mašić.

PUT TARA 5

Asfaltiranje dionice duge 20 kilometara unaprijediće i olakšati funkcionisanje rafting turizma u Foči, koji je iz godine u godinu sve popularniji među ljubiteljima avanture iz zemalja bivše Jugoslavije ali i Evrope i svijeta. Matović tvrdi da bi modernizovanje ove dionice u narednim godinama obezbijedilo posjetu više od  50.000 turista koji bi plovili bukovima Tare i uživali u ljepotama najdubljeg kanjona u Evropi.

Makadamski put dug oko 20 kilometara prije dvije godine izgradile su Oružane snage uz finansijsku podršku Opštine Foča i rafting klubova, čime su fočanski rafteri dobili pristup Tari sa teritorije Republike Srpske.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо Вас да унесите свој коментар!
Молимо Вас, овдје унесите своје име

Последњи текстови

У понедјељак обустава саобраћаја у Улици Петра Кочића, у сриједу у дијелу Крајишке улице

Због санације коловоза, у понедјељак, 9. децембра, од 8.00 до 20.00 часова Улица Петра Кочића биће затворена за саобраћај.

Централна манифестација МУП-а Српске у Фочи: Спас од дроге уз помоћ породице и полиције

Са централне републичке манифестација МУП-а Српске, која је данас одржана у Основној школи "Свети Сава" и Центру за културу и информисање у...

Књига „Светосавље и философија живота“ – расправа о идеји светосавља

Разговор о књизи „Светосавље и философија живота“ професора Богољуба Шијаковића, одржан је у просторијама Православно богословског факултета „Свети Василије Острошки“....

Облачно и мало топлије

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити облачно и мало топлије у већини крајева, а у Сарајевско-романијској регији и у...

У Фочи отворен Корт маркет- посао за 40 радника

Комапнија „Фрукта трејд“ отворила је данас у Фочи свој 41. Корт маркет заједно са кафе рестораном у којима је посао добило 40...