Насловна Друштво Продавнице викендом до 13.00 часова, повећан број инспектора

Продавнице викендом до 13.00 часова, повећан број инспектора

32.1 C
Foča

Кризни штаб општине Фоча донио је данас одлуку да се рад трговинских објеката, изузев пекара и апотека, суботом и недјељом ограничи до 13.00 часова, док радним данима остаје режим рада до 18.00 часова уз обавезу да у продавници истовремено највише могу бити три, а у тржним центрима десет купаца.

Пекаре и апотеке настављају да раде до 20.00 часова свим данима у седмици.

Угоститељски објекти у Фочи од данас не раде, а ова мјера се односи и на забрану припремања и доставе хране.

Прецизирано је да је дозвољен само рад ресторана у мотелима за њихове госте.

Начелник општине Радисав Машић каже је дезинфекција јавних простoра при крају, те да се овај посао тренутно обавља у стубиштима стамбених зграда.

„Заједнице етажних власника дужне су да очисте своја стубишта, јер неће нико доћи да им то очисти. Када то ураде потребно је да се јаве Цивилној заштити и екипа ће доћи да изврши дезинфекцију. Све оне који то не ураде инспекција ће упозорити“, рекао је Машић.

Он је напоменуо да је просторије у којима је извршена дезинфекција потребно наставити чистити и одржавати хигијену на високом нивоу.

Начелник општине је похвалио активности Дома здравља и Унивезитетске болнице који ће формирати тријажне центре на улазима у ове установе.

„Пацијенти неће моћи у Дом здравља без телефонске најаве свом породичном љекару, а све рецепте ће имати у тријажној амбуланти. Сви пацијенти ће, осим хитних случајева, моћи све послове да заврше на улазу у Дом здравља. Исто тако пацијенти који добију упутницу у Болницу прво ће морати да прођу тријажни центар гдје ће добити сва упутства, чиме ће се повећати безбједност уласка“, навео је Машић.

Кризни штаб је упозорио власнике кућних љубимаца да их не изводе на мјеста гдје се играју дјеца.

„Договорили смо се да грађанима скренемо пажњу да своје кућне љубимце не изводе у паркове и дворишта гдје се играју дјеца и да не прљају мобилијар за игру, који ћемо, такође, дезинфиковати“, непоменуо је Машић.

На сједници Кризног штаба указано је на проблем недостатка комуникације између иснпекцијских служби на граници са Домом здравља, као и на проблем окупљања младих Фочака у већем броју у вечерњим часовима.

„Примијећено је да у граду има већих окупљања младих људи, па им скрећемо пажњу да је законска обавеза да се не окупљају јер је то већи ризик. Наравно, не кажемо да млади праве некакав проблем, али може бити здравствена опасност ако се окупљају у већем броју, па их молимо да то не раде, да поштују наредбе, јер ће комунална полиција у сарадњи са полицијом интервенисати“, упозорио је Машић.

Кризни штаб је донио одлуку да се, имајући у виду повећан обим инспекцијског надзора, инспекцијска служба у којој је тренутно седам инспектора појача са додатних осам радника из општинске администрације и општинских установа. На подручју општине Фоча нема пацијената заражених вирусом корона, а тренутно је у кућној изолацији 47 особа које су дошле из ризичних подручја.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...