Насловна Друштво Продавнице викендом до 13.00 часова, повећан број инспектора

Продавнице викендом до 13.00 часова, повећан број инспектора

-0.5 C
Foča

Кризни штаб општине Фоча донио је данас одлуку да се рад трговинских објеката, изузев пекара и апотека, суботом и недјељом ограничи до 13.00 часова, док радним данима остаје режим рада до 18.00 часова уз обавезу да у продавници истовремено највише могу бити три, а у тржним центрима десет купаца.

Пекаре и апотеке настављају да раде до 20.00 часова свим данима у седмици.

Угоститељски објекти у Фочи од данас не раде, а ова мјера се односи и на забрану припремања и доставе хране.

Прецизирано је да је дозвољен само рад ресторана у мотелима за њихове госте.

Начелник општине Радисав Машић каже је дезинфекција јавних простoра при крају, те да се овај посао тренутно обавља у стубиштима стамбених зграда.

„Заједнице етажних власника дужне су да очисте своја стубишта, јер неће нико доћи да им то очисти. Када то ураде потребно је да се јаве Цивилној заштити и екипа ће доћи да изврши дезинфекцију. Све оне који то не ураде инспекција ће упозорити“, рекао је Машић.

Он је напоменуо да је просторије у којима је извршена дезинфекција потребно наставити чистити и одржавати хигијену на високом нивоу.

Начелник општине је похвалио активности Дома здравља и Унивезитетске болнице који ће формирати тријажне центре на улазима у ове установе.

„Пацијенти неће моћи у Дом здравља без телефонске најаве свом породичном љекару, а све рецепте ће имати у тријажној амбуланти. Сви пацијенти ће, осим хитних случајева, моћи све послове да заврше на улазу у Дом здравља. Исто тако пацијенти који добију упутницу у Болницу прво ће морати да прођу тријажни центар гдје ће добити сва упутства, чиме ће се повећати безбједност уласка“, навео је Машић.

Кризни штаб је упозорио власнике кућних љубимаца да их не изводе на мјеста гдје се играју дјеца.

„Договорили смо се да грађанима скренемо пажњу да своје кућне љубимце не изводе у паркове и дворишта гдје се играју дјеца и да не прљају мобилијар за игру, који ћемо, такође, дезинфиковати“, непоменуо је Машић.

На сједници Кризног штаба указано је на проблем недостатка комуникације између иснпекцијских служби на граници са Домом здравља, као и на проблем окупљања младих Фочака у већем броју у вечерњим часовима.

„Примијећено је да у граду има већих окупљања младих људи, па им скрећемо пажњу да је законска обавеза да се не окупљају јер је то већи ризик. Наравно, не кажемо да млади праве некакав проблем, али може бити здравствена опасност ако се окупљају у већем броју, па их молимо да то не раде, да поштују наредбе, јер ће комунална полиција у сарадњи са полицијом интервенисати“, упозорио је Машић.

Кризни штаб је донио одлуку да се, имајући у виду повећан обим инспекцијског надзора, инспекцијска служба у којој је тренутно седам инспектора појача са додатних осам радника из општинске администрације и општинских установа. На подручју општине Фоча нема пацијената заражених вирусом корона, а тренутно је у кућној изолацији 47 особа које су дошле из ризичних подручја.

Последњи текстови

У Српској седам нових случајева заразе вирусом корона, тестирано 343 лица

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је тестирањем утврђено да је још седам лица...

ОШ „Веселин Маслеша“: До 13. априла упис дјеце у први разред искључиво путем телефона или електронске поште

Пријављивање дјеце за упис у први разред у наредној школској години, због актуелне ситуације изазване вирусом корона, у Основној школи „Веселин Маслеша“ вршиће се...

Јавни позив за учешће у пројекту „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана и грађанки“

Центри цивилних иницијатива расписали су јавни позив за младе локалне лидере за учешће у пројекту „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана и...

Бесплатне маске за ратне војне инвалиде

Удружење ратних војних инвалида Фоча обавијестило је чланство да ће се расподјела заштитних маски вршити сваким радним даном од 09.00 до 14.00 часова...

Објекти који раде морају вршити дезинфекцију бар једном седмично

Општински штаб за ванредне ситуације донио је данас наредбу којом је обавезао власнике свих објеката, којима је дозвољен рад, да најмање једном...