Naslovna Društvo Prodavnice vikendom do 13.00 časova, povećan broj inspektora

Prodavnice vikendom do 13.00 časova, povećan broj inspektora

6.3 C
Foča

Krizni štab opštine Foča donio je danas odluku da se rad trgovinskih objekata, izuzev pekara i apoteka, subotom i nedjeljom ograniči do 13.00 časova, dok radnim danima ostaje režim rada do 18.00 časova uz obavezu da u prodavnici istovremeno najviše mogu biti tri, a u tržnim centrima deset kupaca.

Pekare i apoteke nastavljaju da rade do 20.00 časova svim danima u sedmici.

Ugostiteljski objekti u Foči od danas ne rade, a ova mjera se odnosi i na zabranu pripremanja i dostave hrane.

Precizirano je da je dozvoljen samo rad restorana u motelima za njihove goste.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže je dezinfekcija javnih prostora pri kraju, te da se ovaj posao trenutno obavlja u stubištima stambenih zgrada.

„Zajednice etažnih vlasnika dužne su da očiste svoja stubišta, jer neće niko doći da im to očisti. Kada to urade potrebno je da se jave Civilnoj zaštiti i ekipa će doći da izvrši dezinfekciju. Sve one koji to ne urade inspekcija će upozoriti“, rekao je Mašić.

On je napomenuo da je prostorije u kojima je izvršena dezinfekcija potrebno nastaviti čistiti i održavati higijenu na visokom nivou.

Načelnik opštine je pohvalio aktivnosti Doma zdravlja i Univezitetske bolnice koji će formirati trijažne centre na ulazima u ove ustanove.

„Pacijenti neće moći u Dom zdravlja bez telefonske najave svom porodičnom ljekaru, a sve recepte će imati u trijažnoj ambulanti. Svi pacijenti će, osim hitnih slučajeva, moći sve poslove da završe na ulazu u Dom zdravlja. Isto tako pacijenti koji dobiju uputnicu u Bolnicu prvo će morati da prođu trijažni centar gdje će dobiti sva uputstva, čime će se povećati bezbjednost ulaska“, naveo je Mašić.

Krizni štab je upozorio vlasnike kućnih ljubimaca da ih ne izvode na mjesta gdje se igraju djeca.

„Dogovorili smo se da građanima skrenemo pažnju da svoje kućne ljubimce ne izvode u parkove i dvorišta gdje se igraju djeca i da ne prljaju mobilijar za igru, koji ćemo, takođe, dezinfikovati“, nepomenuo je Mašić.

Na sjednici Kriznog štaba ukazano je na problem nedostatka komunikacije između isnpekcijskih službi na granici sa Domom zdravlja, kao i na problem okupljanja mladih Fočaka u većem broju u večernjim časovima.

„Primijećeno je da u gradu ima većih okupljanja mladih ljudi, pa im skrećemo pažnju da je zakonska obaveza da se ne okupljaju jer je to veći rizik. Naravno, ne kažemo da mladi prave nekakav problem, ali može biti zdravstvena opasnost ako se okupljaju u većem broju, pa ih molimo da to ne rade, da poštuju naredbe, jer će komunalna policija u saradnji sa policijom intervenisati“, upozorio je Mašić.

Krizni štab je donio odluku da se, imajući u vidu povećan obim inspekcijskog nadzora, inspekcijska služba u kojoj je trenutno sedam inspektora pojača sa dodatnih osam radnika iz opštinske administracije i opštinskih ustanova. Na području opštine Foča nema pacijenata zaraženih virusom korona, a trenutno je u kućnoj izolaciji 47 osoba koje su došle iz rizičnih područja.

Poslednji tekstovi

Premier kladionica: Univerzitetskoj bolnici u Foči donirano 5.000 maraka

Grupacija Premier sportska kladionica uplatila je Univerzitetskoj bolnici u Foči  5.000 maraka u svrhu pomoći u borbi protiv virusa korona-potvrđeno je Radio Foči iz...

Iz Pozivnog centra Medicinskog fakulteta u Foči poručuju da nema mjesta panici

Nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta u Foči, koji putem Pozivnog centra informišu građane kako da se ponašaju za vrijeme epidemije, poručuju da...

Dobrotvori uplatili Univerzitetskoj bolnici Foča 128 hiljada KM

Na račun Univerzitetske bolnice Foča, za borbu protiv širenja virusa korona, do sada je uplaćeno 128.129 KM, a uz novčanu pomoć darodavci...

„Vorld vižn“ donirao zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju fočanskom Centru za socijalni rad

Zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju fočanskom Centru za socijalni rad uručila je danas humanitarna organizacija „Vorld vižn“ BiH, s ciljem pomoći...

Iz “Partizana” karantin se seli u Gradsku dvoranu

Štab za vanredne situacije opštine Foča donio je odluku da umjesto Omladinskog sportskog centra „Partizan“, koji je ranije predviđen i opremljen za...