Насловна Друштво Promocija Monografije poginulih boraca i civila Foče uoči Dana Republike

Promocija Monografije poginulih boraca i civila Foče uoči Dana Republike

22.4 C
Foča

Radna verzija „Monografije poginulih boraca i civila u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1991-1995. godine opštine Foča“ je završena, a promocija ovog dragocjenog izdanja planirana je za 8. januar naredne godine. Istaknuto je ovo na sastanku Izdavačkog odbora koji je održan u opštini.

Na više od tri stotine strana naći će se imena 646 fočanskih Srba koji su ugradili živote u stvaranje RS. Izdavač je opštinska Boračka organizacija, a Monografija će biti štampana u 800 primjeraka.

-Svi saborci koji su poginuli biće poredani po datumu pogibije, civilne žrtve ratakoje su stradale u našim selima kao što su Jabuka, Jošanica, Papratna njiva, biće opisane i prikazane kada i kako su se desile. Uglavnom ukupan broj poginulih saboraca i civilnih žrtava je 646, a jasno će u Monografiji biti prikazane kroz fotografije-kaže Miloš Tomović, predsjednik Izdavačkog odbora.

Na izradi Monografije radili su komandanti i brojni stručni saradnici. Od 2005. godine volonterskim radom prikupljali su podatke o poginulim fočanskim Srbima. Monografija je 2007.godine završena i pripremljena za štampu u elektronskoj formi, ali zbog nedostatka sredstava ovaj projekat je stao. Ove godine je iz budžeta opštine za njeno štampanje izdvojeno 7 000 maraka.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je i urednik Monografije, kaže da ovo izdanje predstavlja knjigu zadušnicu, koja će se čuvati i biti dragocjena.

-Sve porodice palih boraca dobiće besplatne primjerke, kao i brojne ustanove i organizacije-rekao je Mašić.

Monografija poginulih boraca i civila odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995 opštine Foča, čija promocija je simbolično zakazana uoči proslave Dana Republike, biće registrovana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

13-12-nacelnikcom-3.jpg-web

 

 

Monografija poginulih boraca i civila odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995 opštine Foča, čija promocija je simbolično zakazana uoči proslave Dana Republike, biće registrovana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...