Насловна Култура Promovisana knjiga Sveti Petar Zimonjić

Promovisana knjiga Sveti Petar Zimonjić

6.2 C
Foča

Promocija knjige Sveti Petar Dabrobosanski, doktorska disertacija protojereja stavrofora Ranka Bilinca, održana je sinoć u CKI.

Knjiga predstavlja zbir istraživanja, članaka i arhivskih podataka o mitropolitu Petru Zimonjiću, koji je mučenički postradao 1941.godine.

Knjiga je posvećena duhovnom gorostasu, umnom i smirenom narodnom prvaku i predvodniku, neumornom borcu za dostojanstvo svakog čovjeka i naroda u cjelini. Ona je bogata obiljem dokumanata o životu Petra Zimonjića kao i o vremenu u kome je živio.

Ideja da pišem knjigu o Svetom Petru Zimonjiću rodila se nakon insistiranja sadašnjeg mitropolita Nikolaja. Na području Dabrobosanske i Zahumsko – hercegovačke mitropolije tri crkve posvećene su ovom svetitelju, a tu je i Bogoslovija u Foči koja nosi njegovo ime. Iz tog razloga, kako smatra mitropolit Nikolaj, treba da postoji knjiga koja će objediniti sve ono što je zapisano o ovom duhovniku.

Do podataka i građe nije bilo nimalo lako doći. Uložio sam veliki trud i obišao mnogo arhiva i mjesta. Najviše građe pronašao sam u arhivu grada Sarajeva, u našoj mitropoliji, u Staroj crkvi u Sarajevu, u Nevesinju, Trebinju i u Beogradu u glavnom arhivu Srbije kao i u arhivu patrijaršije, rekao je autor dr Ranko Bilinac.

Svetog Petra Dabrobosanskog, velikog duhovnika i rodoljuba, krasile su intelektualne, ljudske i fizičke sposobnosti, kaže autor.

-Od svog oca i majke uzeo je ono što je najljepše. Hrabrost, junaštvo, blagost i pristupačnost. U njegovom životu ništa nije bilo lako. On je sa velikom voljom stizao svugdje, hrabrio i bodrio svoj narod i nevolje sa njim dijelio. Prema malom čovjeku se odnosio kao preme najbližem, a nije želio da ga napusti ni kada je bio u pitanju njegov život. Nije spasio svoje tijelo, ali je spasio svoju dušu, istakao je na promociji knjige sveštenik Bilinac.

Profesor istorije crkve na Bogoslovskom fakultetu u Foči Dalibor Petrović je naglasio, da zvanična istorijografija nakon Drugog svjetskog rata nije bila naklonjena mitropolitu Petru, pa time je i autor uz veliki trud uspio sakupiti dosta građe i predstavio je izuzetnim pripovjedačkim stilom.

Ovom knjigom iz zaborava će se istrgnuti lik i djelo velikog mučenika srpske crkve, koji je kanonizovan 1998.godine, a dvije godine kasnije, uvršten u red svetitelja.

Nakon što je u Sarajevu odbio da ispoštuje ustaško naređenje o ukidanju ćirilice, odveden je u logor Kerestinac u Hrvatskoj, gdje je mučen, a najvjerovatnije je postradao na Velebitu 1941. godine, gdje je bačen u jednu od masovnih grobnica.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...