Насловна Култура PROMOVISANA POSTHUMNA ZBIRKA PJESAMA BOJANA MAKSIMOVIĆA

PROMOVISANA POSTHUMNA ZBIRKA PJESAMA BOJANA MAKSIMOVIĆA

11.6 C
Foča

U Centru za kulturu i informisanje u Foči sinoć je promovisana posthumno objavljena zbirka pjesama “Neko putuje noćas” Bojana Maksimovića, koji je prije dvije godine tragično preminuo u Beogradu u 33. godini.
Bojanovi roditelji Milena i Vojislav Maksimović prikupili su 303 pjesme iz njegovih rukopisa ili časopisa u kojima su izlazile, a zbirku su objavili odbori Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Pala i Foče.

Otac pokojnog pjesnika akademik Vojislav Maksimović kaže da je bilo teško sakupiti sve pjesme, ali da je imao moralnu obavezu da to uradi.

On je istakao da je njegov sin bio zahtjevan i strog prema svojoj poeziji, te iz tog razloga ove pjesme nije stigao da uobliči u svoju treću samostalnu zbirku.

“Imali smo ponude da zbirka bude objavljena u Srbiji, ali smo smatrali da to treba da bude u njegovom i zavičaju njegovih predaka, jer smo mnogo vezani za ovaj kraj”, rekao je Maksimović.

On je dodao da su podijelili sve primjerke knjige koje su dobili od izdavača i da ih ne misle prodavati.

bojan maksimovic 1

Predsjednik fočanskog odbora “Prosvjete” Radisav Mašić rekao je da je Bojan Maksimović već prvim svojim stihovima pokazao zrelost, te da je shvatao suštinu poezije – da je ona nešto uzvišeno u čovjeku i da slobode nigdje nisu tako široke kao u poeziji.

“Ovo je poezija koja bdije nad sudbinom jednog naroda, posebno u vremenima zla i rata koje je doživio kao dijete. Ta teška tema ratnih rana duboko je ostala u njegovoj poeziji i on tu temu nije doživio kao ličnu sudbinu, već kao sudbinu kolektivnog bića, naroda i univerzuma”, rekao je Mašić.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović rekao je da u Maksimovićevoj poeziji preovladava istina i tuga.

“Ne trudeći se da zadovoljava ustaljene forme, metriku i rime, on najviše pažnje posvećuje poruci, koju pjesma ostavlja i misaonoj dubini stiha, otključavajući ljudsku dušu i osvjetljavajući njene najtamnije kutke”, rekao je Pantović.

Bojan Maksimović je bio član Udruženja književnika Srbije, a za života je objavio dvije samostalne zbirke pjesama “Vrata grada” i “Svakodnevna pevanja”, te jednu zajedničku “Zlatna jesen” sa svojim vršnjacima Žarkom Plemićem i Vladimirom Pantovićem.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.