Naslovna Društvo Promovisano 88 diplomaca, četiri magistra i tri mastera Medicinskog fakulteta

Promovisano 88 diplomaca, četiri magistra i tri mastera Medicinskog fakulteta

17 C
Foča

U sali Gradskog pozorišta u Foči danas je održana svečana promocija diplomaca, magistara i mastera Medicinskog fakulteta.

Nakon svečanog čina polaganja Hipokratove zakletve, doplome je dobilo 35 doktora medicine, 21 doktor stomatologije, 18 diplomiranih medicinara zdravstvene njege, 14 profesora specijalne edukacije i rehabilitacije, jedan magistar medicinskih nauka, dva magistra i jedan master zdravstvene njege i jedan magistar i dva mastera specijalne edukacije i rehabilitacije.

Studenti generacije po odsjecima su Vanja Pljevaljčić /9,42/ na medicini,  Aleksandra Savić /9,41/ na stomatologiji, Sanja Lučić /8,33/ na odsjeku zdravstvene njege i Rade Reljić /9,60/ na specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji.

promocija 1

„Medicina je najljepši fakultet koji postoji, vrijedilo je svakog uloženog napora, truda i dana. Zaposlena sam na fakultetu kao asistent na katedri anatomija i morfologija i nadam se da ću biti uspješna i da ću pomoći studentima da to što bolje savladaju“, rekla je Pljevaljčićeva.

Diplomci su Hipokratovu zakletvu položili pred profesorom Veljkom Marićem, koji je podsjetio na veliku vizionarsku ulogu profesora prognanih iz Sarajeva, osnivača ovog fakulteta.

„Foča nije bilo perspektivno mjesto za ovakav fakultet, ali je Foča otvorila vrata srednjoškolskog centra i bolnice, tako da smo napravili nešto što ni vizionari koji su začeli fakultet nisu očekivali“, rekao je Marić.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić poručio je diplomcima da je nauka traganje za istinom usvajanjem novih znanja i da profesija koju su odabrali podrazumijeva, osim znanja, ljudskost i plemenitost.

„U ovom pozivu površnost ili poluznanje nije dozvoljeno i predstavlja strahovitu opasnost. Potrebno je mnogo znanja da se neznanjem ne nanese bol ili zlo drugima“, istakao je Kulić.

On je izrazio uvjerenje da je fakultet diplomce dobro pripremio za njihov životni put, poručivši im da nikada ne pomisle da su dovoljno naučili i da ne dozvole da ih sujeta spriječi u usvajanju savjeta starijih i iskusnijih kolega.

„Put na koji ste danas pošli je lijep, ali beskrajno težak. Čeka vas ogroman rad i stalno usavršavanje, medicina napreduje nevjerovatnom brzinom“, poručio je dekan Kulić svojim sada već bivšim studentima.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić, koji je i profesor Medicinskog fakulteta, naveo je da ova generacija ima posebnu čast jer je diplome primila za 25 rođendan ove viskoškolske ustanove.

„Bilo je puno skepse i raznih komentara u prošlosti, od toga da li će fakultet opsatati do toga da li se na ovom mjestu može proizvoditi kvalitetan medicinski kadar, ali to je dokazano i vi ste dokaz tome. Puno je dobre djece koja izlaze odavde i odlaze u razne ustanove odakle dobijamo veoma dobre komentare i vi ste naši najbolji ambasadori“, rekao je Bokonjić.

On je poručio diplomcima da moraju biti spremni na cjeloživotno učenje i usavršavanje.

Svečana sjednica povodom Dana Medicinskog fakulteta i 25 godina od njegovog osnivanja biće održana sutra u amfiteatru fakulteta u 13,00 časova.

 

 

Poslednji tekstovi

Devet novozaraženih u Foči

U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 580 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 119 osoba, saopšteno...

Sutjeska dočekuje Slogu na startu Prve lige Republike Srpske

Na otvaranju Prve lige Republike Srpske, koja bi trebalo da počne 8. avgusta, fudbaleri Sutjeske na svom terenu sastaće se sa dobojskom...

Odobrena sredstva IRB-a za rekonstrukciju Doma zdravlja Foča

Vlada Republike Srpske odobrila je opštini Foča 86.738 maraka za rekonstrukciju i sanaciju zgrade fočanskog Doma zdravlja. Opština Foča...

„Tračak nade“: Donirana oprema za poboljšanje sposobnosti osoba sa poteškoćama

Zahvaljujući njemačkoj nevladinoj organizaciji ASB, Udruženje „Tračak nade“ Foča dobilo je opremu, koju će koristiti osobe sa invaliditetom, a koja služi da...

Krivične prijave za one koji ne poštuju mjere zaštite od korone

Sa današnje sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije u Foči poručeno je da će opštinska inspekcija uz asistenciju policije pojačati nadzor kućne...