Насловна Друштво Пружити бољу подршку жртвама родно заснованог насиља

Пружити бољу подршку жртвама родно заснованог насиља

0 C
Foča

У току кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“  у Фочи је данас одржан округли сто на коме су представници институција, које се баве борбом против свих облика насиља,  разговарали у жељи и настојању да побољшају и синхронизују свој рад, а у циљу боље заштитите жртве, процесуирања, кажњавања и  удаљања насилника.

На округлом столу, чији су организатори били Центар за социјални рад и ПУ Фоча, уз присуство и других актера који раде на сузбијању насиља,   осуђени су сви облици насиља.

Директорица Центра за социјални рад Снежана Голијанин каже да, иако се током цијеле године ради на превенцији насиља, ова кампања је потребна како би се сумирали резултати постигнити током године и побољшали у наредној.

-Центру за социјални рад смањен је број пријава али то није стварна слика. Жене се боје да пријаве насиље. У протеклом периоду било је 11 пријава, а у насиље индиректно су укључена и дјеца- рекла је Голијанинова.

Поражавајући су подаци да свака пета одрасла жена, током свог живота, бар једном буде жртва физичког насиља, док свака десета жена  буде жртва сексуалног насиља.

Портпарол ПУ Фоча Свјетлана Говедарица истиче да је број евидентираних кривичних дјела  и прекршаја за насиље у породици  у овој години смањен, али да то није реална слика.

– У сарадњи са Центром за социјални рад и другим организацијама дошли смо до закључка да је смањење кривичних и прекршајних дјела насиља у породици узроковано због страха да пријаве, јер жртве насиља немају подршку локалне заједнице и чланова породице и пријатеља- рекла је Говедарица.

Она је најавила да ће у наредном периоду инсистирати на обезбјеђењу сигурног стана, у којем би биле смјештене жртве насиља у породици.

У последње вријеме активно је и сајбер насиље, насиље над женама путем интернета на друштвеним мрежама. Ово понашање појединаца треба строго санкционисати, закључено је на округлом столу.

-У протеклом периоду имали смо пријаве незаконитог фотографисања и полног узнемиравања, гдје су жртве биле младе дјевојке, а ради се о жртвама сајбер криминалитета- рекла је Говедарица.

Руководилац Центра за занемарену и злостављну дјецу др Дејан Бокоњић сматра да је заједничко дјеловање и рад институција које се баве проблемомима насиља, неопходно. Кад постоји насиље над женама истовремено ни дјеца нису поштеђена. Чак и ако није директно насиље над дјецом  она доживљавају  извјесне врсте емоционалног злостављања и занемаривања.

-Јако нам је битно да будемо у координацији и да будемо информисани, како бисмо могли да обратимо пажњу на дјецу из породица у којима се деси насиље. У сарадњи са Центром за социјални рад у наредном периоду ћемо организовати радионице за дјецу и наставнике у основним и средњим школама, као и за породичне љекаре и педијатре, како бисмо указали на знакове свих облика насиља над дјецом- рекао је Бокоњић.

Кроз овај Центар до сада је прошло око стотину дјеце која су преживљела различите облике злостављања, физичког, психичког, емоционалног и сексуалног. Добар дио тих случајева, каже Бокоњић, ријешени су и процесуирани а дјеца изолована или  збринута. Оно на што ће се у Центру убудуће посебно фокусирати је подршка злостављеној особи. 

Последњи текстови

Данас облачно, на планинама могућ снијег

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити облачно вријеме, понегдје и магловито, а на планинама на истоку уз могућност...

Црвени крст свакодневно у хуманој мисији

Од  7. до 15. децембра обиљежава се Недјеља упозорења на опасност од мина, у оквиру које је Црвени крст Републике Српске организовао активности на...

Облачно са кишом и снијегом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно облачно вријеме са кишом и снијегом у вишим предјелима на западу,...

Побједа одбојкаша, порази одбојкашица и кошаркаша

Одбојкаши Маглића прекинули су серију лоших резултата побједом на гостовању у Ражљеву против домаћег Темпа од 3:0 у 12. колу Премијер лиге...

Фочанским спелеоспасиоцима награда за волонтеризам- у више акција испољили велику обученост и храброст

Чланови Спелеоспасилачке службе Републике Српске- станице Фоча у овој специјализованој јединици Цивилне заштите ангажовани су као волонтери, али су увијек у приправности, спремни да...