Насловна Хроника ПУ Фоча: Дуге цијеви и фантомке у циљу безбједности грађана

ПУ Фоча: Дуге цијеви и фантомке у циљу безбједности грађана

-2 C
Foča

Патроле полиције улицама Фоче са дугим цијевима и фантомкама на глави код грађана су изазвале нелагоду и узнемиреност.

На више локација у Фочи, припадници полиције са маскама на лицу и дугим цијевима јуче су у послијеподневним и вечерњим часовима, заједно са саобраћајним полицајцима, вршили контролу саобраћаја.

Радио Фоча обратила се Полицијској управи дописом у којем је, у циљу информисања јавности, тражила појашњење разлога за овакав вид акције.

У одговору Полицијске управе Фоча се наводи:

Због извршавања полицијских послова, првенствено оперативно-стручних а све у циљу обезбјеђења заштите живота, личне безбједности, спречавања вршења кривичних дјела, проналаска, хватања и предаје извршилаца кривичних дјела надлежним органима, одржавања јавног реда и и мира и других сличних послова, припадници полиције плански и по указаној потреби, реализују оперативно тактичке мјере и радње на подручју своје надлежности.

Наведене активности подразумијевају реализацију активности као што су: рације, блокаде, преглед одређених превозних средстава и лица, вршење потјера и сличних активности. У складу са процјеном, припадници оперативног састава полиције ангажују се у извршењу сложенијих послова наоружани и поред осталог наоружања и са службеним пушкама, тзв. „дугим цијевима“ али и адекватно обучени у службеним униформама што подразумијева и кориштење додатне службене опреме.

Конкретно, поред редовне службене униформе у раду полиције предвиђена је и посебна униформа која је намијењена припадницима одређених служби. У посебну униформу Јединица Жандармерије спада и „фантом капа“, у јавности позната као „фантомка“ или „маска за лице“. Наведена опрема, наоружање и униформа, служи да се што успјешније изврше повјерени послови и задаци али уједно и као лична заштита ангажованих полицијских службеника.

Дакле, врста униформе, опреме и наоружања полицијских службеника, одређује се сходно специфичности послова који се обављају, тј, примјерени тим пословима. Вријеме трајања ангажовања и коришћења наоружања, опреме, врсте и дијелова униформе зависи од намјене и конкретних задатака а по правилу, овакво ангажовање и употреба у извршавању специфичнијих послова и задатака је изненадно и траје временски ограничен-краћи период.

С тим у вези, обавјештавамо јавност да нема потребе за било какав вид нелагоде и страха код грађана у погледу активности које се планирају и реализују од стране припадника организационих јединица ПУ Фоча јер су наведене активности усмјерене у циљу заштите грађана и њихове личне и имовинске сигурности, наводи се у допису ПУ Фоча.

Посљедњи текстови

СО Фоча: Нацрт буџета од 11.850.000 КМ упућен у јавну расправу

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су нацрт буџета за ову годину у износу од 11.850.000 КМ и упутили га у јавну расправу,...

Одиграна представа „Идентитлук“

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног...

Нацрт буџета Фоче пред одборницима

Одборници Скупштине Фоча разматраће нацрт буџета општине за 2021. годину у износу од 11.850.000 КМ на сједници која је заказана за сутра.

Расписан јавни позив за додјелу признања општине Фоча

Скупштина општине Фоча расписала је јавни позив за достављање приједлога за додјелу награда и признања ове локалне заједнице поводом 9. маја -...

Спортска година у знаку короне и тениса, награде за Фундупа и ТК “Фоча”

Тенисер Срђан Фундуп и Тениски клуб „Фоча“, чији је Фундуп члан, проглашени су за најбољег фочанског спортисту и најбољи спортски колектив у...