Naslovna Hronika PU Foča: Duge cijevi i fantomke u cilju bezbjednosti građana

PU Foča: Duge cijevi i fantomke u cilju bezbjednosti građana

9 C
Foča

Patrole policije ulicama Foče sa dugim cijevima i fantomkama na glavi kod građana su izazvale nelagodu i uznemirenost.

Na više lokacija u Foči, pripadnici policije sa maskama na licu i dugim cijevima juče su u poslijepodnevnim i večernjim časovima, zajedno sa saobraćajnim policajcima, vršili kontrolu saobraćaja.

Radio Foča obratila se Policijskoj upravi dopisom u kojem je, u cilju informisanja javnosti, tražila pojašnjenje razloga za ovakav vid akcije.

U odgovoru Policijske uprave Foča se navodi:

Zbog izvršavanja policijskih poslova, prvenstveno operativno-stručnih a sve u cilju obezbjeđenja zaštite života, lične bezbjednosti, sprečavanja vršenja krivičnih djela, pronalaska, hvatanja i predaje izvršilaca krivičnih djela nadležnim organima, održavanja javnog reda i i mira i drugih sličnih poslova, pripadnici policije planski i po ukazanoj potrebi, realizuju operativno taktičke mjere i radnje na području svoje nadležnosti.

Navedene aktivnosti podrazumijevaju realizaciju aktivnosti kao što su: racije, blokade, pregled određenih prevoznih sredstava i lica, vršenje potjera i sličnih aktivnosti. U skladu sa procjenom, pripadnici operativnog sastava policije angažuju se u izvršenju složenijih poslova naoružani i pored ostalog naoružanja i sa službenim puškama, tzv. „dugim cijevima“ ali i adekvatno obučeni u službenim uniformama što podrazumijeva i korištenje dodatne službene opreme.

Konkretno, pored redovne službene uniforme u radu policije predviđena je i posebna uniforma koja je namijenjena pripadnicima određenih službi. U posebnu uniformu Jedinica Žandarmerije spada i „fantom kapa“, u javnosti poznata kao „fantomka“ ili „maska za lice“. Navedena oprema, naoružanje i uniforma, služi da se što uspješnije izvrše povjereni poslovi i zadaci ali ujedno i kao lična zaštita angažovanih policijskih službenika.

Dakle, vrsta uniforme, opreme i naoružanja policijskih službenika, određuje se shodno specifičnosti poslova koji se obavljaju, tj, primjereni tim poslovima. Vrijeme trajanja angažovanja i korišćenja naoružanja, opreme, vrste i dijelova uniforme zavisi od namjene i konkretnih zadataka a po pravilu, ovakvo angažovanje i upotreba u izvršavanju specifičnijih poslova i zadataka je iznenadno i traje vremenski ograničen-kraći period.

S tim u vezi, obavještavamo javnost da nema potrebe za bilo kakav vid nelagode i straha kod građana u pogledu aktivnosti koje se planiraju i realizuju od strane pripadnika organizacionih jedinica PU Foča jer su navedene aktivnosti usmjerene u cilju zaštite građana i njihove lične i imovinske sigurnosti, navodi se u dopisu PU Foča.

Poslednji tekstovi

Danas sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano, vjetrovito i toplo vrijeme, uz malu oblačnost i dnevnu temperaturu od 13...

Dva nova slučaja virusa korona u Srpskoj, ukupno 304

U Republici Srpskoj registrovana su dva nova slučaja zaraze virusom korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Tri nova slučaja zaraze u Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj registrovana su tri nova slučaja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Policijska uprava Foča obilježila Dan policije

Prisluživanjem svijeća, odavanjem pomena ispred spomen-obilježja stradalim pripadnicima policije Policijska uprava Foča obilježila je Dan policije – 4. april.  

Epidemiološka situacija u Foči pod kontrolom

Epidemiološka situacija na području Foče je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Nema oboljelih od virusa korona, u kućnoj izolaciji nalaze se 53 lica,...