Насловна Хроника ПУ Фоча: Грађани да се понашају одговорно и слиједе прописане мјере

ПУ Фоча: Грађани да се понашају одговорно и слиједе прописане мјере

1 C
Foča

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да се одговорно понашају и поштују одлуке републичких власти, као и локалних штабова за ванредне ситуације, с циљем смањења ширења вируса корона. Полиција ће бити на располагању комуналној полицији приликом контроле поштовања кућне изолације, а за непридржавање препоручених мјера услиједиће казне, речено је на данашњој конференцији за медије ПУ Фоча на којој су представљени резултати рада за мјесец фебруар.

Начелник ПУ Фоча Велимир Костовић апеловао је на грађане да не насједају на разне спекулације које круже Фочом и другим општинама које покрива ова Управа, а везане су за појаву вируса корона, већ да вјерују искључиво званичним информацијама релевантних институција.

-Молимо грађане да прате званична саопштења, одлуке, препоруке градских штабова за ванредне ситуације и апеловао бих на ставновништво, поготово на лица која долазе са подручја заразе вирусом корона, да се придржавају упутстава здравствених радника, надлежних домова здравља, о појачаним мјерама изолације која траје од 14 до 28 дана-рекао је Костовић.

Протеклог мјесеца полиција није имала пуне руке посла. У фебруару је смањен број кривичних дјела за 17 одсто у односу на исти мјесец прошле године, мањи је и број прекршаја јавног реда и мира за шест процената, док је у порасту број саобраћајних незгода за 37 одсто.

Стање безбједности је стабилно и повољно и није било почињених кривичних дјела нити прекршаја који би довели до узнемирења јавности.

Од 15 кривичних дјела почињених у фебруару, 11 су из области општег криминалитета, а четири из области привредног. Начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић нагласио је висок степен расвијетљености кривичних дјела, који је стопостотан.

-Издвајамо једно дјело из општег криминалитета, ријеч је о полној уцјени почињеној од стране лица иницијала Н.Ш. на начин што је, без сагласности лица иницијала Р.Г. сачинио телефоном снимак именоване особе у обнаженом стању, а након извјесног времена, уцјењивајући је тим снимком принудио је на сексуални однос, чиме је починио кривично дјело полна уцјена и неовлаштено фотографисање. Такође бисмо издвојили и почињено дјело из области привредног криминалитета, недозвољена трговина, гдје је против лица иницијала Р.Н. надлежном тужилаштву поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу због тога што је 5.фебруара, без овлаштења за трговину, набавио већу количину цигарета без акцизне маркице, тржишне вриједности око 170.000 марака,  које су пронађене у возилу комби које је било паркирано на имању осумњиченог-навео је Томовић.

Током мјесеца фебруара јавни ред и мир нарушен је 12 пута, седам одсто мање мање него у истом мјесецу лани, када је забиљежено 13 прекршаја. Догодиле су се 22 саобраћајне несреће, шест више у односу на упоредни период, а и даље је највећи узрок саобраћајки неприлагођена брзина, затим вожња уназад, док су три незгоде изазвала лица без положеног возачког испита. Полиција је санкционисала и три возача због употребе опојних дрога.

На конференцији је истакнуто да ће се на подручју Полицијске управе Фоча до 25. марта спроводити  регионална акција појачане контроле саобраћаја са акцентом на контролу брзине кретања возила, а све у циљу побољшања стања саобраћаја.

Имајући у виду тренутне температуре које погодују изазивању и ширењу ватре, полиција је апеловала на грађане, пољопривреднике и шумске раднике, да не пале ватру унутар или у близини имања, шумских комплекса и засада или на мјестима гдје, усљед неконтролисане ватре, може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору који могу угрозити људске животе и имовину грађана.

-Упућујемо апел грађанима да се током уређења имања суздрже од било каквог паљења ватре на отвореном,  а да у случају уочавања или сазнања за пожар обавијесте ватрогасце или полицију-рекао је начелник Одјељења полиције ПУ Фоча, Воислав Крунић.

Полицијска управа Фоча ће, у оквиру својих овлашћења, предузети законом прописане мјере против свих лица која буду изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету.

Последњи текстови

Три факултета покрећу нови студијски програм трећег циклуса- Биоинжењеринг и медицинску информатику

Електротехнички, Машински и Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву представили су данас нови студијски програм на трећем циклусу студија, докторским студијима.

Кризни штаб: Поново креће дезинфекција јавних површина

Општински штаб за ванредне ситуације је, с обзиром на повећање броја заражених вирусом корона, одлучио да поново крене са дезинфекцијом улица, јавних...

Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

Грађевински радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, коју заједно праве Република Српска и Србија, требало би да почну наредне године, најавио је...

Маске обавезне и на отвореном, нема окупљања више од десет људи ни музике уживо

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је данас мјеру обавезе ношења заштитне маске на...

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком...