Naslovna Hronika PU Foča: Građani da se ponašaju odgovorno i slijede propisane mjere

PU Foča: Građani da se ponašaju odgovorno i slijede propisane mjere

16 C
Foča

Policijska uprava Foča pozvala je građane da se odgovorno ponašaju i poštuju odluke republičkih vlasti, kao i lokalnih štabova za vanredne situacije, s ciljem smanjenja širenja virusa korona. Policija će biti na raspolaganju komunalnoj policiji prilikom kontrole poštovanja kućne izolacije, a za nepridržavanje preporučenih mjera uslijediće kazne, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije PU Foča na kojoj su predstavljeni rezultati rada za mjesec februar.

Načelnik PU Foča Velimir Kostović apelovao je na građane da ne nasjedaju na razne spekulacije koje kruže Fočom i drugim opštinama koje pokriva ova Uprava, a vezane su za pojavu virusa korona, već da vjeruju isključivo zvaničnim informacijama relevantnih institucija.

-Molimo građane da prate zvanična saopštenja, odluke, preporuke gradskih štabova za vanredne situacije i apelovao bih na stavnovništvo, pogotovo na lica koja dolaze sa područja zaraze virusom korona, da se pridržavaju uputstava zdravstvenih radnika, nadležnih domova zdravlja, o pojačanim mjerama izolacije koja traje od 14 do 28 dana-rekao je Kostović.

Proteklog mjeseca policija nije imala pune ruke posla. U februaru je smanjen broj krivičnih djela za 17 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, manji je i broj prekršaja javnog reda i mira za šest procenata, dok je u porastu broj saobraćajnih nezgoda za 37 odsto.

Stanje bezbjednosti je stabilno i povoljno i nije bilo počinjenih krivičnih djela niti prekršaja koji bi doveli do uznemirenja javnosti.

Od 15 krivičnih djela počinjenih u februaru, 11 su iz oblasti opšteg kriminaliteta, a četiri iz oblasti privrednog. Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović naglasio je visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela, koji je stopostotan.

-Izdvajamo jedno djelo iz opšteg kriminaliteta, riječ je o polnoj ucjeni počinjenoj od strane lica inicijala N.Š. na način što je, bez saglasnosti lica inicijala R.G. sačinio telefonom snimak imenovane osobe u obnaženom stanju, a nakon izvjesnog vremena, ucjenjivajući je tim snimkom prinudio je na seksualni odnos, čime je počinio krivično djelo polna ucjena i neovlašteno fotografisanje. Takođe bismo izdvojili i počinjeno djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta, nedozvoljena trgovina, gdje je protiv lica inicijala R.N. nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog toga što je 5.februara, bez ovlaštenja za trgovinu, nabavio veću količinu cigareta bez akcizne markice, tržišne vrijednosti oko 170.000 maraka,  koje su pronađene u vozilu kombi koje je bilo parkirano na imanju osumnjičenog-naveo je Tomović.

Tokom mjeseca februara javni red i mir narušen je 12 puta, sedam odsto manje manje nego u istom mjesecu lani, kada je zabilježeno 13 prekršaja. Dogodile su se 22 saobraćajne nesreće, šest više u odnosu na uporedni period, a i dalje je najveći uzrok saobraćajki neprilagođena brzina, zatim vožnja unazad, dok su tri nezgode izazvala lica bez položenog vozačkog ispita. Policija je sankcionisala i tri vozača zbog upotrebe opojnih droga.

Na konferenciji je istaknuto da će se na području Policijske uprave Foča do 25. marta sprovoditi  regionalna akcija pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila, a sve u cilju poboljšanja stanja saobraćaja.

Imajući u vidu trenutne temperature koje pogoduju izazivanju i širenju vatre, policija je apelovala na građane, poljoprivrednike i šumske radnike, da ne pale vatru unutar ili u blizini imanja, šumskih kompleksa i zasada ili na mjestima gdje, usljed nekontrolisane vatre, može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

-Upućujemo apel građanima da se tokom uređenja imanja suzdrže od bilo kakvog paljenja vatre na otvorenom,  a da u slučaju uočavanja ili saznanja za požar obavijeste vatrogasce ili policiju-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča, Voislav Krunić.

Policijska uprava Foča će, u okviru svojih ovlašćenja, preduzeti zakonom propisane mjere protiv svih lica koja budu izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

Poslednji tekstovi

Dušanka Stanković novi načelnik Odjeljenja za opštu upravu

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Foča za vršioca dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za opštu upravu, umjesto Zorana Ćosovića, koji je  razriješen sa...

Sutjeska ponovo prvoligaš

Nakon godinu dana takmičenja u Drugoj ligi Republike Srpske, fudbaleri Sutjeske će od jeseni ponovo biti prvoligaši, odlučio je danas Fudbalski savez...

Krizni štab Foča: Zabrinjavajući epidemiološki podaci

Opštinski štab za vanredne situacije ocijenio je na današnjem sastanku da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na području Gornjeg Podrinja i...

Kiša i grad oštetili puteve, uništili usjeve

Jako nevrijeme praćeno gradom i udarima vjetra pogodilo je juče Foču i u rubnim dijelovima opštine pričinilo ogromnu štetu na usjevima, objektima...

OO SDS: Glasanje o zabrani malih hidrocentrala poigravanje pred lokalne izbore

Opštinski odbor SDS-a Foča smatra da je jučerašnje glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske o zabrani izgradnje malih hidrocentrala pokazalo kako se aktuelna...