Насловна Друштво PU Foča: Stanje bezbjednosti stabilno, visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela

PU Foča: Stanje bezbjednosti stabilno, visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela

6.9 C
Foča

Na području Policijske uprave Foča u proteklih devet mjeseci smanjen je broj krivičnih djela za 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Manji je i broj prekršaja javnog reda i mira za 14 odsto, dok je u blagom porastu broj saobraćajnih nezgoda, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Uprave. Stanje bezbjednosti ocijenjeno je kao stabilno i povoljno.

Od početka godine do septembra Policijska uprava Foča bilježi smanjenje stope kriminaliteta što je rezultat pojačanih aktivnosti i rada policije na terenu. Nije bilo težih krivičnih djela, odnosno krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti, rekao je zamjenik načelnika ove uprave, Radenko Vasiljević, prezentujući rezultate rada za proteklih devet mjeseci:

-U periodu od januara do septembra zbilježeno je 178 počinjenih krivičnih djela od kojih je 145 opšteg kriminaliteta, 28 iz oblasti privrednog, a pet iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. U odnosu na isti period prošle godine došlo je do smanjenja za 3,8 odsto, odnosno lani je počinjeno 185 krivičnih djela-naveo je Vasiljević.

Policija je zadržala visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela, a u narednom periodu pojačaće mjere i radnje u cilju lične i imovinske bezbjednosti građana, istakao je načelnik Krim policije PU Foča, Duško Tomović:

-Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 90,4 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti od strane nepoznatog počinioca 66 odsto. Nemamo evidentiranih najtežih krivičnih djela, ubistva, razbojništvo, podmetanje eksplozivnih naprava-rekao je Tomović.

Javni red i mir u proteklih devet mjeseci narušen je 134 puta, što je u odnosu na prošlogodišnji period, kada je zabilježeno 156 narušavanja, smanjenje za 14 odsto. U porastu je broj prekršaja po Zakonu o oružju i municiji, te broj slučajeva nasilja u porodici.

Evidentirane su 243 saobraćajne nezgode, što je u odnosu na uporedni period, više za 54 ili 28 odsto. Međutim, daleko je manji broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, naveo je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić:

-Broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim licima-smanjenje za 75 procenata, ove godine evidentirana je samo jedna, a lani četiri. Broj saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima je u smanjenju za sedam odsto, a saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim manji je za 35 procenata nego lani-naveo je Krunić.

Zahvaljujući pojačanoj kontroli u oblasti bezbjednosti saobraćaja primijećen je porast broja vozila koji učestvuju u saobraćaju, a kojima je istekla registracija ili su tehnički neispravni, zatim porast prekršaja koji su počinili mladi vozači, odnosno vozači sa tek položenim vozačkim ispitom, te broj sankcionisanih stranih vozača.

Na konferenciji je istaknuto da je, prema statističkim pokazateljima MUP-a RS, na području PU Foča zabilježen najmanji broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, te da je ovo područje iz tog razloga jedno od najbezbjednijih u Republici Srpskoj.

Na području PU Foča u periodu januar-septembar pronađena su i kontrolisana 174 ilegalna migranta, što je manje za 29 odsto nego lani. Pojačanim prisustvom policije na terenu priliv migranata smanjuje se iz dana u dan. Svakodnevno se pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u otkrivanju i sprečavanju ilegalnih migracija i čuvanju graničnog pojasa.

Последњи текстови

Данас Васкршње задушнице

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и...

Вукови у Јечмиштима заклали три овце

У селу Јечмишта, у мјесној заједници Челебићи, вукови су заклали двије овце и јагње причинивши штету власнику Милошу Каровићу, који се годинама...

Спомен црква у Јошаници прикључена на електромрежу

Спомен црква Светих Ћирила и Методија у изградњи у фочанској мјесној заједници Јошаница прикључена је на електромрежу. Средства за...

Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“, коју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић,...

КУД „Фоча“: Чувари народне традиције

Културно-умјетничко друштво „Фоча“ већ девет година окупља дјецу и младе са циљем очувања и његовања традиције фолклора и народног стваралаштва. Редовни су...