Насловна Хроника ПУ Фоча: Високотехнолошки криминал све популарнији

ПУ Фоча: Високотехнолошки криминал све популарнији

7.9 C
Foča

На подручју Полицијске управе /ПУ/ Фоча у јануару су, између осталог, евидентирана два кривична дјела високотехнолошког криминалитета, тачније оштећења компјутерских програма и података.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције у ПУ Фоча Душко Томовић наводи да је ријеч о хаковању профила и њиховој злоупотреби.

„То су веома компликована и тешка кривична дјела за доказивање, гдје су потребна одређења вјештачења. Надамо се да ћемо у наредном периоду открити извршиоце“, рекао је Томовић на данашњој конференцији за новинаре.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић каже да је у току сложена кривична истрага која се ради у сарадњи са централом МУП-а.

„Истрага за нека од ових кривичних дјела захтијева добијање података из друштвених мрежа које се регистроване на подручју САД-а. У народу су ова кривична дјела позната као хаковање, када стручно лице преузима личне и све остале податке који су похрањени на радним јединицама на рачунару“, рекао је Костовић.

Он је додао да се осим за ова два кривична дјела, спроводи истрага за још неколико случајева из домена високотехнолошког криминалитета, о чему тренутно не може  детаљније да говори, али је напоменуо да је све популарнији тај вид криминалитета.

На подручју фочанске Полицијске управе, тачније у Вишеграду, у јануару су се догодила и два напада на полицијске службенике, при чему је један полицајац задобио лакше тјелесне повреде.  Осумњичена лица су процесуирана и против њих су надлежним тужилаштима поднесени извјештаји о почињеном кривичном дјелу.

У јануару је регистровано укупно 19 кривичних дјела, седам више у односу на исти мјесец прошле године, међу којима је и један случај промета опојних дрога, када је полиција код лица са иницијалима П.Б. пронашла одређену количину марихуане намијењене даљој дистрибуцији.

У јануару није било саобраћајних несрећа са смртно страдалим, док је укупан број незгода на путу, у односу на први мјесец 2019. године, смањен са 26 на 22 у односу на јануар 2019. Полиција је успјела да расвијетли саобраћајну незгоду, односно да пронађе и процесуира возача који је нанио тешке тјелесне повреде пјешаку, након чега је побјегао са мјеста несреће.

Последњи текстови

Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

Грађевински радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, коју заједно праве Република Српска и Србија, требало би да почну наредне године, најавио је...

Маске обавезне и на отвореном, нема окупљања више од десет људи ни музике уживо

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је данас мјеру обавезе ношења заштитне маске на...

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком...

Кик бокс: Фочаци најбољи на Отвореном првенству Српске

Чланови Кик бокс клуба „Игма“ из Фоче Матеј Трипковић и Алекса Ћаласан проглашени су за најбоље такмичаре Отвореног првенства Републике Српске у...

Видовић: Додатна средства Владе Медицинском факултету за опремање нових просторија

Министар финансија Зора Видовић најавила је да ће Влада Српске преузети обавезу опремања новог блока Медицинског факултета, који је у изградњи. Влада...