Насловна Хроника ПУ Фоча: Високотехнолошки криминал све популарнији

ПУ Фоча: Високотехнолошки криминал све популарнији

15 C
Foča

На подручју Полицијске управе /ПУ/ Фоча у јануару су, између осталог, евидентирана два кривична дјела високотехнолошког криминалитета, тачније оштећења компјутерских програма и података.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције у ПУ Фоча Душко Томовић наводи да је ријеч о хаковању профила и њиховој злоупотреби.

„То су веома компликована и тешка кривична дјела за доказивање, гдје су потребна одређења вјештачења. Надамо се да ћемо у наредном периоду открити извршиоце“, рекао је Томовић на данашњој конференцији за новинаре.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић каже да је у току сложена кривична истрага која се ради у сарадњи са централом МУП-а.

„Истрага за нека од ових кривичних дјела захтијева добијање података из друштвених мрежа које се регистроване на подручју САД-а. У народу су ова кривична дјела позната као хаковање, када стручно лице преузима личне и све остале податке који су похрањени на радним јединицама на рачунару“, рекао је Костовић.

Он је додао да се осим за ова два кривична дјела, спроводи истрага за још неколико случајева из домена високотехнолошког криминалитета, о чему тренутно не може  детаљније да говори, али је напоменуо да је све популарнији тај вид криминалитета.

На подручју фочанске Полицијске управе, тачније у Вишеграду, у јануару су се догодила и два напада на полицијске службенике, при чему је један полицајац задобио лакше тјелесне повреде.  Осумњичена лица су процесуирана и против њих су надлежним тужилаштима поднесени извјештаји о почињеном кривичном дјелу.

У јануару је регистровано укупно 19 кривичних дјела, седам више у односу на исти мјесец прошле године, међу којима је и један случај промета опојних дрога, када је полиција код лица са иницијалима П.Б. пронашла одређену количину марихуане намијењене даљој дистрибуцији.

У јануару није било саобраћајних несрећа са смртно страдалим, док је укупан број незгода на путу, у односу на први мјесец 2019. године, смањен са 26 на 22 у односу на јануар 2019. Полиција је успјела да расвијетли саобраћајну незгоду, односно да пронађе и процесуира возача који је нанио тешке тјелесне повреде пјешаку, након чега је побјегао са мјеста несреће.

Последњи текстови

Три нова случаја заразе у Српској

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској регистрована су три нова случаја вируса корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Полицијска управа Фоча обиљежила Дан полиције

Прислуживањем свијећа, одавањем помена испред спомен-обиљежја страдалим припадницима полиције Полицијска управа Фоча обиљежила је Дан полиције – 4. април.  

Епидемиолошка ситуација у Фочи под контролом

Епидемиолошка ситуација на подручју Фоче је задовољавајућа и под контролом. Нема обољелих од вируса корона, у кућној изолацији налазе се 53 лица,...

У Српској 25 нових случајева, укупно 299 заражених

Вирусом корона заражено је још 25 особа у Српској, саопштио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

За викенд забрана кретања ван мјеста пребивалишта

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак о забрани кретања грађанима изван њиховог мјеста пребивалишта од суботе у 12.00 до недјеље у 18.00...