Насловна Хроника ПУ Фоча: Високотехнолошки криминал све популарнији

ПУ Фоча: Високотехнолошки криминал све популарнији

10.8 C
Foča

На подручју Полицијске управе /ПУ/ Фоча у јануару су, између осталог, евидентирана два кривична дјела високотехнолошког криминалитета, тачније оштећења компјутерских програма и података.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције у ПУ Фоча Душко Томовић наводи да је ријеч о хаковању профила и њиховој злоупотреби.

„То су веома компликована и тешка кривична дјела за доказивање, гдје су потребна одређења вјештачења. Надамо се да ћемо у наредном периоду открити извршиоце“, рекао је Томовић на данашњој конференцији за новинаре.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић каже да је у току сложена кривична истрага која се ради у сарадњи са централом МУП-а.

„Истрага за нека од ових кривичних дјела захтијева добијање података из друштвених мрежа које се регистроване на подручју САД-а. У народу су ова кривична дјела позната као хаковање, када стручно лице преузима личне и све остале податке који су похрањени на радним јединицама на рачунару“, рекао је Костовић.

Он је додао да се осим за ова два кривична дјела, спроводи истрага за још неколико случајева из домена високотехнолошког криминалитета, о чему тренутно не може  детаљније да говори, али је напоменуо да је све популарнији тај вид криминалитета.

На подручју фочанске Полицијске управе, тачније у Вишеграду, у јануару су се догодила и два напада на полицијске службенике, при чему је један полицајац задобио лакше тјелесне повреде.  Осумњичена лица су процесуирана и против њих су надлежним тужилаштима поднесени извјештаји о почињеном кривичном дјелу.

У јануару је регистровано укупно 19 кривичних дјела, седам више у односу на исти мјесец прошле године, међу којима је и један случај промета опојних дрога, када је полиција код лица са иницијалима П.Б. пронашла одређену количину марихуане намијењене даљој дистрибуцији.

У јануару није било саобраћајних несрећа са смртно страдалим, док је укупан број незгода на путу, у односу на први мјесец 2019. године, смањен са 26 на 22 у односу на јануар 2019. Полиција је успјела да расвијетли саобраћајну незгоду, односно да пронађе и процесуира возача који је нанио тешке тјелесне повреде пјешаку, након чега је побјегао са мјеста несреће.

Последњи текстови

Британски амбасадор Филд и начелник Машић уручили помоћ старим лицима

Амбасадор Велике Британије у БиХ Мет Филд и начелник општине Фоча Рaдисав Машић посјетили су данас четири фочанске породице и уручили им...

Поштуј туђе, студирај своје – студирај српски језик

Драги матуранти, ви се тренутно налазите на највећој животној прекретници. Завршавате један занимљив и узбудљив период свог живота и пред вама се...

Анастасија Ћоровић и Раде Крунић међу 150 номинованих за награду „Вечерњаков печат“

Међу 150 познатих личности из свијета умјетности, политике и спорта у конкуренцији за награду „Вечерњаков печат“, коју додјељује „Вечерњи лист“ нашла се...

ОО СДС Фоча: Зашто се сједница локалног парламента одржава у сали Градског позоришта?

Општински одбор Српске демократске странке Фоча у саопштењу достављеном медијима поставио је питање начелнику Општине  и предсједнику Скупштине Општине зашто се сједница...

Сједница фочанског парламента након тромјесечне паузе

Након тромјесечне паузе, због ванредног стања и мјера заштите од вируса корона, сједница фочанског парламента биће одржана идућег четвртка, 4. јуна, најављено...