Насловна Хроника ПУ Фоча: Високотехнолошки криминал све популарнији

ПУ Фоча: Високотехнолошки криминал све популарнији

-2 C
Foča

На подручју Полицијске управе /ПУ/ Фоча у јануару су, између осталог, евидентирана два кривична дјела високотехнолошког криминалитета, тачније оштећења компјутерских програма и података.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције у ПУ Фоча Душко Томовић наводи да је ријеч о хаковању профила и њиховој злоупотреби.

„То су веома компликована и тешка кривична дјела за доказивање, гдје су потребна одређења вјештачења. Надамо се да ћемо у наредном периоду открити извршиоце“, рекао је Томовић на данашњој конференцији за новинаре.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић каже да је у току сложена кривична истрага која се ради у сарадњи са централом МУП-а.

„Истрага за нека од ових кривичних дјела захтијева добијање података из друштвених мрежа које се регистроване на подручју САД-а. У народу су ова кривична дјела позната као хаковање, када стручно лице преузима личне и све остале податке који су похрањени на радним јединицама на рачунару“, рекао је Костовић.

Он је додао да се осим за ова два кривична дјела, спроводи истрага за још неколико случајева из домена високотехнолошког криминалитета, о чему тренутно не може  детаљније да говори, али је напоменуо да је све популарнији тај вид криминалитета.

На подручју фочанске Полицијске управе, тачније у Вишеграду, у јануару су се догодила и два напада на полицијске службенике, при чему је један полицајац задобио лакше тјелесне повреде.  Осумњичена лица су процесуирана и против њих су надлежним тужилаштима поднесени извјештаји о почињеном кривичном дјелу.

У јануару је регистровано укупно 19 кривичних дјела, седам више у односу на исти мјесец прошле године, међу којима је и један случај промета опојних дрога, када је полиција код лица са иницијалима П.Б. пронашла одређену количину марихуане намијењене даљој дистрибуцији.

У јануару није било саобраћајних несрећа са смртно страдалим, док је укупан број незгода на путу, у односу на први мјесец 2019. године, смањен са 26 на 22 у односу на јануар 2019. Полиција је успјела да расвијетли саобраћајну незгоду, односно да пронађе и процесуира возача који је нанио тешке тјелесне повреде пјешаку, након чега је побјегао са мјеста несреће.

Посљедњи текстови

СО Фоча: Нацрт буџета од 11.850.000 КМ упућен у јавну расправу

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су нацрт буџета за ову годину у износу од 11.850.000 КМ и упутили га у јавну расправу,...

Одиграна представа „Идентитлук“

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног...

Нацрт буџета Фоче пред одборницима

Одборници Скупштине Фоча разматраће нацрт буџета општине за 2021. годину у износу од 11.850.000 КМ на сједници која је заказана за сутра.

Расписан јавни позив за додјелу признања општине Фоча

Скупштина општине Фоча расписала је јавни позив за достављање приједлога за додјелу награда и признања ове локалне заједнице поводом 9. маја -...

Спортска година у знаку короне и тениса, награде за Фундупа и ТК “Фоча”

Тенисер Срђан Фундуп и Тениски клуб „Фоча“, чији је Фундуп члан, проглашени су за најбољег фочанског спортисту и најбољи спортски колектив у...