Naslovna Hronika PU Foča: Visokotehnološki kriminal sve popularniji

PU Foča: Visokotehnološki kriminal sve popularniji

9 C
Foča

Na području Policijske uprave /PU/ Foča u januaru su, između ostalog, evidentirana dva krivična djela visokotehnološkog kriminaliteta, tačnije oštećenja kompjuterskih programa i podataka.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u PU Foča Duško Tomović navodi da je riječ o hakovanju profila i njihovoj zloupotrebi.

„To su veoma komplikovana i teška krivična djela za dokazivanje, gdje su potrebna određenja vještačenja. Nadamo se da ćemo u narednom periodu otkriti izvršioce“, rekao je Tomović na današnjoj konferenciji za novinare.

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović kaže da je u toku složena krivična istraga koja se radi u saradnji sa centralom MUP-a.

„Istraga za neka od ovih krivičnih djela zahtijeva dobijanje podataka iz društvenih mreža koje se registrovane na području SAD-a. U narodu su ova krivična djela poznata kao hakovanje, kada stručno lice preuzima lične i sve ostale podatke koji su pohranjeni na radnim jedinicama na računaru“, rekao je Kostović.

On je dodao da se osim za ova dva krivična djela, sprovodi istraga za još nekoliko slučajeva iz domena visokotehnološkog kriminaliteta, o čemu trenutno ne može  detaljnije da govori, ali je napomenuo da je sve popularniji taj vid kriminaliteta.

Na području fočanske Policijske uprave, tačnije u Višegradu, u januaru su se dogodila i dva napada na policijske službenike, pri čemu je jedan policajac zadobio lakše tjelesne povrede.  Osumnjičena lica su procesuirana i protiv njih su nadležnim tužilaštima podneseni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu.

U januaru je registrovano ukupno 19 krivičnih djela, sedam više u odnosu na isti mjesec prošle godine, među kojima je i jedan slučaj prometa opojnih droga, kada je policija kod lica sa inicijalima P.B. pronašla određenu količinu marihuane namijenjene daljoj distribuciji.

U januaru nije bilo saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim, dok je ukupan broj nezgoda na putu, u odnosu na prvi mjesec 2019. godine, smanjen sa 26 na 22 u odnosu na januar 2019. Policija je uspjela da rasvijetli saobraćajnu nezgodu, odnosno da pronađe i procesuira vozača koji je nanio teške tjelesne povrede pješaku, nakon čega je pobjegao sa mjesta nesreće.

Poslednji tekstovi

Danas sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano, vjetrovito i toplo vrijeme, uz malu oblačnost i dnevnu temperaturu od 13...

Dva nova slučaja virusa korona u Srpskoj, ukupno 304

U Republici Srpskoj registrovana su dva nova slučaja zaraze virusom korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Tri nova slučaja zaraze u Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj registrovana su tri nova slučaja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Policijska uprava Foča obilježila Dan policije

Prisluživanjem svijeća, odavanjem pomena ispred spomen-obilježja stradalim pripadnicima policije Policijska uprava Foča obilježila je Dan policije – 4. april.  

Epidemiološka situacija u Foči pod kontrolom

Epidemiološka situacija na području Foče je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Nema oboljelih od virusa korona, u kućnoj izolaciji nalaze se 53 lica,...