Naslovna Društvo Put pod noge ka suzi Evrope

Put pod noge ka suzi Evrope

15 C
Foča

Međunarodni sajam turizma u Beogradu, koji je počeo danas, okupiće izlagače iz 40 zemalja, a svoje turističke potencijale predstaviće i Republika Srpska. Na najvećoj turističkoj smotri jugoistočne Evrope u srpskoj prestonici opštine Foča i Plužine predstavljaju zajednički projekat pod nazivom “Turizam, adrenalin i rafting avantura ”.

Posjetioci 42.Međunarodnog beogradskog sajma, čiji je ovogodišnji slogan “Put pod noge”, imaće priliku da se naredna četiri dana detaljnije upoznaju sa jedinstvenim turističkim potencijalima Foče i Plužina.

Kreirajući zajedničke turističke proizvode i unapređujući turističku infrastrukturu dvije opštine kroz prekograničnu saradnju nastoje da privuku što veći broj turista sa svih kontinenata. Upravo to je jedan od ciljeva projekta “Turizam, adrenalin i rafting avantura – TARA” koji  predstavljaju sajamskoj publici.

Direktorka Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić istakla je da Foča i Plužine imaju šta da ponude i domaćim i stranim turistima. Foča akcenat stavlja na avanturistički turizam i jedinstvene prirodne ljepote, od najdubljeg kanjona i jedinstvene prašume u Evropi, najstarijeg nacionalnog parka u BiH, do pješčanih piramida, istorijskih i kulturnih spomenika, pa sve do bogate gastrokulture ovog kraja.

-Danas predstavljamo turističke destinacije i proizvode opština Foča i Plužine. Očekujemo da će na meti interesovanja posjetilaca, kao i uvijek, biti Nacionalni park “Sutjeska”, rafting, različite planinarske i druge ture koje nudi naša turistička privreda. Predstavljamo i domaće proizvode iz Foče, kraft pivo, rakiju “zdravicu” i proizvode od borovnice-rekla je Đajićeva.

Imajući u vidu činjenicu da je Beogradski sajam po obimu, kvalitetu i značaju jedna od najuspješnijih manifestacija u regionu, u TO Foča učešće na prestižnoj smotri turizma vide kao veliku šansu za privlačenje turista, izgradnju partnerskih odnosa sa izlagačima i poslovnim posjetiocima.

Sajmu prisustvuje i načelnik opštine Foča, Radisav Mašić. On je ocijenio da Foča i Plužine zajedničkim učešćem na centralnom turističkom događaju u regionu na najbolji način promovišu turizam, kao granu koju su i jedna i druga opština prepoznale kao razvojnu.

-Promovišemo zajednički projekat prekogranične saradnje koji ćemo realizovati u ovoj i narednoj godini, uz pomoć sredstava EU. Sajam je dobra prilika za nove poslove i nove turističke aranžmane i vjerujem da će tako biti i ovaj put-rekao je Mašić.

Od danas, pa sve do nedjelje, uz podršku i partnerstvo Predstavništva RS u Srbiji, turističke organizacije iz Republike Srpske imaće na raspolaganju štand od 70 metara kvadratnih, kako bi na najbolji način bila predstavljena ukupna turistička privreda Srpske.

Planirano je da u okviru prezentacije poseban akcenat bude stavljen na promociju ljetne turističke sezone. U prvom redu je Olimpijski centar `Jahorina` i ponuda u ljetnim mjesecima, a zatim rafting na rijekama Tara i Vrbas, pješačenje kroz nacionalne parkove Sutjeska i Kozara, kao i banje Republike Srpske i seoski turizam.

Poslednji tekstovi

Tri nova slučaja zaraze u Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj registrovana su tri nova slučaja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Policijska uprava Foča obilježila Dan policije

Prisluživanjem svijeća, odavanjem pomena ispred spomen-obilježja stradalim pripadnicima policije Policijska uprava Foča obilježila je Dan policije – 4. april.  

Epidemiološka situacija u Foči pod kontrolom

Epidemiološka situacija na području Foče je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Nema oboljelih od virusa korona, u kućnoj izolaciji nalaze se 53 lica,...

U Srpskoj 25 novih slučajeva, ukupno 299 zaraženih

Virusom korona zaraženo je još 25 osoba u Srpskoj, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Za vikend zabrana kretanja van mjesta prebivališta

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o zabrani kretanja građanima izvan njihovog mjesta prebivališta od subote u 12.00 do nedjelje u 18.00...