Naslovna Društvo Put pod noge ka suzi Evrope

Put pod noge ka suzi Evrope

16 C
Foča

Međunarodni sajam turizma u Beogradu, koji je počeo danas, okupiće izlagače iz 40 zemalja, a svoje turističke potencijale predstaviće i Republika Srpska. Na najvećoj turističkoj smotri jugoistočne Evrope u srpskoj prestonici opštine Foča i Plužine predstavljaju zajednički projekat pod nazivom “Turizam, adrenalin i rafting avantura ”.

Posjetioci 42.Međunarodnog beogradskog sajma, čiji je ovogodišnji slogan “Put pod noge”, imaće priliku da se naredna četiri dana detaljnije upoznaju sa jedinstvenim turističkim potencijalima Foče i Plužina.

Kreirajući zajedničke turističke proizvode i unapređujući turističku infrastrukturu dvije opštine kroz prekograničnu saradnju nastoje da privuku što veći broj turista sa svih kontinenata. Upravo to je jedan od ciljeva projekta “Turizam, adrenalin i rafting avantura – TARA” koji  predstavljaju sajamskoj publici.

Direktorka Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić istakla je da Foča i Plužine imaju šta da ponude i domaćim i stranim turistima. Foča akcenat stavlja na avanturistički turizam i jedinstvene prirodne ljepote, od najdubljeg kanjona i jedinstvene prašume u Evropi, najstarijeg nacionalnog parka u BiH, do pješčanih piramida, istorijskih i kulturnih spomenika, pa sve do bogate gastrokulture ovog kraja.

-Danas predstavljamo turističke destinacije i proizvode opština Foča i Plužine. Očekujemo da će na meti interesovanja posjetilaca, kao i uvijek, biti Nacionalni park “Sutjeska”, rafting, različite planinarske i druge ture koje nudi naša turistička privreda. Predstavljamo i domaće proizvode iz Foče, kraft pivo, rakiju “zdravicu” i proizvode od borovnice-rekla je Đajićeva.

Imajući u vidu činjenicu da je Beogradski sajam po obimu, kvalitetu i značaju jedna od najuspješnijih manifestacija u regionu, u TO Foča učešće na prestižnoj smotri turizma vide kao veliku šansu za privlačenje turista, izgradnju partnerskih odnosa sa izlagačima i poslovnim posjetiocima.

Sajmu prisustvuje i načelnik opštine Foča, Radisav Mašić. On je ocijenio da Foča i Plužine zajedničkim učešćem na centralnom turističkom događaju u regionu na najbolji način promovišu turizam, kao granu koju su i jedna i druga opština prepoznale kao razvojnu.

-Promovišemo zajednički projekat prekogranične saradnje koji ćemo realizovati u ovoj i narednoj godini, uz pomoć sredstava EU. Sajam je dobra prilika za nove poslove i nove turističke aranžmane i vjerujem da će tako biti i ovaj put-rekao je Mašić.

Od danas, pa sve do nedjelje, uz podršku i partnerstvo Predstavništva RS u Srbiji, turističke organizacije iz Republike Srpske imaće na raspolaganju štand od 70 metara kvadratnih, kako bi na najbolji način bila predstavljena ukupna turistička privreda Srpske.

Planirano je da u okviru prezentacije poseban akcenat bude stavljen na promociju ljetne turističke sezone. U prvom redu je Olimpijski centar `Jahorina` i ponuda u ljetnim mjesecima, a zatim rafting na rijekama Tara i Vrbas, pješačenje kroz nacionalne parkove Sutjeska i Kozara, kao i banje Republike Srpske i seoski turizam.

Poslednji tekstovi

Dušanka Stanković novi načelnik Odjeljenja za opštu upravu

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Foča za vršioca dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za opštu upravu, umjesto Zorana Ćosovića, koji je  razriješen sa...

Sutjeska ponovo prvoligaš

Nakon godinu dana takmičenja u Drugoj ligi Republike Srpske, fudbaleri Sutjeske će od jeseni ponovo biti prvoligaši, odlučio je danas Fudbalski savez...

Krizni štab Foča: Zabrinjavajući epidemiološki podaci

Opštinski štab za vanredne situacije ocijenio je na današnjem sastanku da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na području Gornjeg Podrinja i...

Kiša i grad oštetili puteve, uništili usjeve

Jako nevrijeme praćeno gradom i udarima vjetra pogodilo je juče Foču i u rubnim dijelovima opštine pričinilo ogromnu štetu na usjevima, objektima...

OO SDS: Glasanje o zabrani malih hidrocentrala poigravanje pred lokalne izbore

Opštinski odbor SDS-a Foča smatra da je jučerašnje glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske o zabrani izgradnje malih hidrocentrala pokazalo kako se aktuelna...