Насловна Друштво Radionica na temu zaštite od požara održana u Foči

Radionica na temu zaštite od požara održana u Foči

5.8 C
Foča

U okviru projekta “Prekogranična zaštita od požara” koji se realizuje u BiH i Crnoj Gori, u Foči je danas održana radionica za članove opštinskih službi zaštite i spasavanja u cilju informisanja stanovništva o opasnostima od nastajanja požara, posljedicama koje prouzrokuju, kao i preventivnim mjerama u oblasti zaštite od požara. Učesnici radionice upoznali su se o vrstama i načinima širenja požara, opremi i sredstvima za gašenje, taktičkim nastupima i metodama gašenja.

Kako reagovati u slučaju izbijanja šumskog požara, šta sve jedan vastrogasac treba da zna i koju opremu treba da posjeduje? Odgovore na ova pitanja dao je teorijski dio današnje radionice kojoj su prisustvovali pripadnici opštinskih službi, Teritorijalne vatrogasne jedinice i Civilne zaštite iz Foče i Čajniča. Učesnici radionice zadovoljni pruženim uputstvima o aktivnostima i mjerama koje se preduzimaju u slučaju izbijanja požara:  Imao sam priliku da vidim kako se gase šumski požari helikopterima, avionima, takođe i novi način gašenja, takozvana kruška, koja je izvor vode za gašenje u nepristupačnim mjestima,  kapaciteta 1 300 litara, i koja će, ukoliko je naši vatrogasci nabave, značiti mnogo u lokalizovanju požara, rekao je Miloš Jakić, učesnik radionice.

Više volim što ovako stičem iskustva i znanja o gašenju požara, nego da se samoinicijativno učimo ili upuštamo u lokalizovanje. Vrlo značajna radionica, kaže Dragoslav Dragičević iz Čajniča

 radionica-2

Kako dobijena uputstva primjeniti u praksi najbolje znaju fočanski vatrogasci Miloš Čančar i Ljubiša Radović koji su nedavno sa još četrdeset kolega iz BiH i Crne Gore boravili u Kolašinu, na prekograničnoj petodnevnoj obuci, tokom koje su im spasioci i instruktori pokazali vještine i sposobnosti za reagovanje u slučaju požara.

Prošli smo obuku gašenja šumskih požara na nepristupačnim i pristupačnim terenima, sa helikopterom, samoprenosivom pumpom visokog pritiska, imali smo i fizičke provjere, testiranje sposobnosti, Kuperov test, naučili smo brojne novine, ispričao je Radović.

Najviše me je zanimalo gašenje šumskih požara sa helikopterom, što bismo voljeli pokazati i kolegama ovde u Foči kako izgleda, i šta sve mora jedan vatrogasac da radi u takvim situacijama, od ulaska u helikopter do spuštanja užetom iz helikoptera i pristupanja gašenju, rekao je Čančar.

Vatrogasac mora uvijek biti spreman da djeluje i mora posjedovati izuzetne psihofizičke sposobnosti. Jedan od ključnih faktora je i savremena oprema. Upravo je nabavka opreme za zaštitu i spasavanje od požara jedna od aktivnosti projekta “Prekogranična zaštita od požara” u koji je ove godine uključena i Foča.

Vatrogasci u svim opštinama će dobiti kombinezone, kacige, rukavice, i drugi dio opreme predviđene projektom. Za nas će to puno značiti jer nam dobar dio i nedostaje, a oprema je uvijek ključna da bismo mogli što bolje i efikasnije izvršavati svoje zadatke, rekao je Radojica Mališ, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice opštine Foča.

 CANCAR-OBUKA-KOLASIN

Projekat “Prekogranična zaštita od požara” , čija je realizacija počela 18. decembra prošle godine traje 24 mjeseca, a pored Foče, obuhvata 14 opština, devet u BiH -Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje, i pet u Crnoj Gori -Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Šavnik.

Vrijednost projekta za BiH je 198.454 evra, od čega EU finansira 84,40 odsto ili 167.504 evra, a preostali iznos je doprinos Ministarstva bezbjednosti BiH i INZA instituta. Vrijednost projekta za Crnu Goru je 229.159 evra, od čega EU finansira 194.762 evra.

Projektne aktivnosti pored nabavke opreme uključuju treninge i obuke za spasioce i ostale učesnike u sistemu zaštite i spasavanja od požara i smanjenje rizika od katastrofa, prekogranične pokazne vježbe, kampanju informisanja stanovništva o opasnostima koje prijete od požara, kao i izradu zajedničkog prekograničnog plana zaštite od požara.

Последњи текстови

Одбојкаши Маглића огорчени на Савез БиХ, болест их спријечила да се боре за бодове

У Одбојкашком клубу „Маглић“ из Фоче, у којем су шесторица првотимаца са симптомима вируса корона у изолацији, огорчени су на Одбојкашки савез...

Општина Фоча: Подршка вантјелесној оплодњи

Општина Фоча расписала је конкурс за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, што је једна од редовних мјера у оквиру пронаталитетне политике,...

ОШ „Свети Сава“ у програму енергетске ефикасности

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је уговор са представницима Министарства урбанизма, грађевинарства и екологије Републике Српске о реализацији пројекта енергетске ефикасности...

Шеранић: Обустава наставе превентивна мјера

Поновно затварање школа и онлајн настава у Српској изазавали су велико незадовољство јавности. Најнезадовољнији су родитељи који тврде да...

Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Фочи са начелником Радисавом Машићем, директорима Дома здравља и Центра...