18 C
Foca
Naslovna Društvo Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

12 C
Foča

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta.  Doprinos Međunarodnom mjesecu borbe protiv karcinoma dojke dali su studenti Medicinskog fakulteta koji su na Gradskom trgu građanima dijelili letke na kojima su uputstva o pregledima i prevenciji raka dojke.

Malignitet dojke kod žena u porastu je na području Foče, upozorava internista onkolog Univerzitetske bolnice Jelena Vladičić Mašić:

-Karcinom dojke je vodeći malignitet ženske populacije i broj pacijentkinja je u povećanju. Međutim, dobra dijagnostika i organizacija zdravstvene službe pomaže da se otkrije broj oboljelih. Mogućnosti otkrivanja, dijagnostike i liječenja u Univerzitetskoj bolnici Foča prate svjetske trendove i našim pacijentkinjama stoji na raspolaganju onkološki konzilijum u sastavu sa hirurgom, onkologom, radiologom i patologom za liječenje i za davanje savjeta da bi se borba sa ovom bolešću savladala, okončala i da bi pacijentkinje nastavile normalno da žive svoj život-rekla je Mašićeva.

?

Prema njenim riječima, kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi, a najvažnije je ovo oboljenje otkriti na vrijeme, kako bi modaliteti liječenja bili uspješni.

-Žene na vrijeme treba da odu na preglede, da povećaju brigu o svom zdravlju, a svakodnevno treba podizati svijest o prevenciji i redovnim zdravstvenim pregledima-rekla je Mašićeva.

Na inicijativu onkologa Univerzitetske bolnice, u Foči je nedavno osnovano Udruženje oboljelih od malignih bolesti “Prkos” koje radi na promociji prevencije obolijevanja od raka dojke i pruža podršku svim pacijentima oboljelih od malignih bolesti.

-Formiranje Udruženja samo može da poboljša stanje oboljelih, kroz savjete, druženja i druge vidove podrške. Planiramo da organizujemo i izlete, druženja i druge aktivnosti, kako bi pacijenti zaboravili da su pacijenti i da su bolesni, a da se mogu vratiti u normalan život-rekla je Branka Krešić, predsjednica Udruženja.

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježava se s ciljem ukazivanja na rasprostranjenost karcinoma dojke i podizanja svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, te mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja.

Kampanju o prevenciji malignih bolesti u Foči organizovali su Univerzitetska bolnica Foča, Udruženje oboljelih od malignih bolesti “Prkos” uz podršku Centra za kulturu i informisanje.

Poslednje vijesti

Sastanak načelnika sa mještanima: Posvetiti više pažnje Miljevini

Načelnik opštine Radisav Mašić razgovarao je danas u Miljevini sa mještanima o problemu vodosnabdijevanja, kao i o drugim problemima koji otežavaju život u ovoj...

Zaustaviti stigmu i diskriminaciju prema mentalno oboljelim

U cilju poboljšanja opšteg statusa osoba sa mentalnim smetnjama i onih kod kojih postoji rizik od njihovog razvoja, s akcentom na smanjenje stigme i...

Elektromreža pripremljena za zimu – naredne godine dodatni radovi

Proteklog mjeseca struja je isključivana u brojnim naseljima i selima na području opštine Foča, a sve zbog raskresivanja i uklanjanja rastinja oko dalekovoda, kako bi...

Bronza za fočanski Nipon na Mavasi kupu u Sarajevu

Karate klub Nipon iz Foče proteklog vikenda učestvovao je na “Mavasi kupu” u Sarajevu. Na ovom veoma kvalitetnom takmičenju, Nipon...

U četvrtak akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

Udruženje dijabetičara Foča, povodom 14. novembra Svjetskog dana dijabetesa, organizuje akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska. Akcija će...