Насловна Друштво Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

8.4 C
Foča

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta.  Doprinos Međunarodnom mjesecu borbe protiv karcinoma dojke dali su studenti Medicinskog fakulteta koji su na Gradskom trgu građanima dijelili letke na kojima su uputstva o pregledima i prevenciji raka dojke.

Malignitet dojke kod žena u porastu je na području Foče, upozorava internista onkolog Univerzitetske bolnice Jelena Vladičić Mašić:

-Karcinom dojke je vodeći malignitet ženske populacije i broj pacijentkinja je u povećanju. Međutim, dobra dijagnostika i organizacija zdravstvene službe pomaže da se otkrije broj oboljelih. Mogućnosti otkrivanja, dijagnostike i liječenja u Univerzitetskoj bolnici Foča prate svjetske trendove i našim pacijentkinjama stoji na raspolaganju onkološki konzilijum u sastavu sa hirurgom, onkologom, radiologom i patologom za liječenje i za davanje savjeta da bi se borba sa ovom bolešću savladala, okončala i da bi pacijentkinje nastavile normalno da žive svoj život-rekla je Mašićeva.

?

Prema njenim riječima, kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi, a najvažnije je ovo oboljenje otkriti na vrijeme, kako bi modaliteti liječenja bili uspješni.

-Žene na vrijeme treba da odu na preglede, da povećaju brigu o svom zdravlju, a svakodnevno treba podizati svijest o prevenciji i redovnim zdravstvenim pregledima-rekla je Mašićeva.

Na inicijativu onkologa Univerzitetske bolnice, u Foči je nedavno osnovano Udruženje oboljelih od malignih bolesti “Prkos” koje radi na promociji prevencije obolijevanja od raka dojke i pruža podršku svim pacijentima oboljelih od malignih bolesti.

-Formiranje Udruženja samo može da poboljša stanje oboljelih, kroz savjete, druženja i druge vidove podrške. Planiramo da organizujemo i izlete, druženja i druge aktivnosti, kako bi pacijenti zaboravili da su pacijenti i da su bolesni, a da se mogu vratiti u normalan život-rekla je Branka Krešić, predsjednica Udruženja.

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježava se s ciljem ukazivanja na rasprostranjenost karcinoma dojke i podizanja svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, te mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja.

Kampanju o prevenciji malignih bolesti u Foči organizovali su Univerzitetska bolnica Foča, Udruženje oboljelih od malignih bolesti “Prkos” uz podršku Centra za kulturu i informisanje.

Последњи текстови

Ђокић: Социјалисти се залажу за економски развој и нова радна мјеста

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је у Фочи да се ова странка залаже за економски развој који ће довести до социјалне...

Епидемиолошка ситуација у Фочи и даље нестабилна

Епидемиолошка ситуација у Фочи и даље је нестабилна. Међу зараженима је доста млађе популације и запослених у јавном и приватном сектору. Љекари...

У четвртак сједница локалног парламента

Приједлог одлуке о оснивању Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Фоча и Приједлог стратегије развоја локалних путева и улица за период 2020-2029.године, међу најважнијим су...

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...